Hlavní navigace

Bezpečí zdarma: firewall a monitor procesů

9. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tentokrát jsme pro vás vybrali a ohodnotili ty bezpečnostní utility, jejichž nové verze vyšly v nedávné době a zároveň jsou zdarma. Dnes se můžete kromě jiného těšit na sebeobranu osobním firewallem ZoneAlarm nebo detailní kontrolu nad procesy, službami a sítí díky aplikaci What's Running. CoverMyTracks zase vymaže stopy po browsení.

Crypto Tools 1.0

Homepage: Giorgio Tani Software and Artworks
Lupa hodnotí:1749

1811

Tato GPL aplikace v sobě zahrnuje tři utility fsaber, fstegano a fmac, přičemž celý balíček lze získat buď v podobě zdrojových kódů (FreePascal) nebo „binárek“ pro Windows i Linux. Prvně uváděná součást kryptografického trojlístku fsaber slouží k šifrování a dešifrování souborů, fstegano k ukrytí jednoho souboru do druhého a konečně s pomocí fmac lze snadno vypočítat MAC kód pro ověření integrity. Jednotlivé komponenty lze ovládat buď skrze jednoduché a intuitivní grafické rozhraní, nebo z příkazové řádky.

Asi nejzajímavější je modul fstegano implementující jednu ze steganografických technik, které se obecně snaží utajit existenci nějakých dat. Uživatel tak může „zakódovat“ nějaká citlivá data například do BMP nebo MP3, přičemž jak obrázek, tak hudební skladba se nadále dají zobrazit a přehrát bez viditelných či slyšitelných změn. Fstegano pro takovéto ukrytí vyžaduje nosný soubor alespoň osmkrát větší velikosti (+2 kB) než utajovaná data.

coverMyTracks Personal 1.0

Homepage: coverMyTracks.net
Lupa hodnotí:1755

1812

Aplikace coverMyTracks (cMT) si klade za cíl vymazat alespoň některé stopy internetového surfování, dovoluje proto uživateli vymazat například historii navštívených stránek, cookies, dočasné soubory a nechybí ani možnost bezpečného mazání souborů.

Všechny podporované akce lze spustit buď manuálně, nebo nastavit jejich automatické provedení vždy při vypnutí prohlížeče. Zde je nutno podotknout, že cMT bohužel podporuje pouze Internet Explorer, takže příznivci „alternativních“ prohlížečů zůstanou o jeho funkce ochuzeni. Po spuštění se cMT uhnízdí v hlavním panelu, odkud pohodlně zpřístupňuje své funkce, a míru mazání stop lze nastavit pomocí tří bezpečnostních úrovní. cMT je šířen jako donationware, finanční příspěvky pro jeho další rozvoj jsou tedy zcela dobrovolné.

Browser Hijack Retaliator 3.5

Homepage: BeSolution.com
Lupa hodnotí:1756

1814

Také utilita Browser Hijack Retaliator (BHR) obsahuje nástroje pro větší kontrolu nad webovým prohlížečem Internet Explorer, přesněji řečeno poskytuje aktivní ochranu před neřádstvem jménem browser hijackers. Tito „binární únosci“ se specializují na změnu nastavení uživatelova prohlížeče tak, aby automaticky navštívil určitou stránku při nejrůznějších akcích.

BHR proto uživateli dovoluje nastavit rozličné implicitní stránky a zapíná jejich automatickou ochranu před změnou cizím programem. Kromě toho dokáže spravovat soubor hosts, který obsahuje pravidla překladu názvů hostitelů na IP adresy, obnovit původní nastavení prohlížeče či upravit seznam aplikací automaticky spouštěných při startu systému.

What’s Running 2.1

Homepage: WhatsRunning.net
Lupa hodnotí:1757

1815

Mít kontrolu nad vlastním systémem patří k přání každého uživatele, patří k tomu samozřejmě i přehled o jeho aktuální činnosti. Touto troškou do mlýna přispívá aplikace What's Running (WR), která dovoluje zobrazit právě běžící procesy, služby, používané knihovny, aktuální síťová spojení i používané ovladače.

U všech zmiňovaných informací poskytuje řadu detailů, takže například u procesu se uživatel dozví jeho ID, název, ID rodičovského procesu, využití CPU a paměti, kompletní údaje o verzi programu a výrobci, čas vytvoření, stav I/O operací či které služby a knihovny využívá. Procesy lze samozřejmě přímo z programu zastavit nebo si nechat vypsat informace na domovské WWW stránce programu WR. V podobně podrobném duchu se nesou také informace poskytované u služeb, knihoven, síťových spojení a ovladačů. Nechybí ani detailní výpis programů spouštěných při startu systému, souhrnné informace o používaném PC či export získaných informací do souboru formátu XML.

ZoneAlarm 6.0.631.003

Homepage: ZoneLabs.com
Lupa hodnotí:1756
Slunečnice hodnotí:1759

1816

BRAND24

Osobní firewall ZoneAlarm patří mezi oblíbené firewally určené pro domácí použití a poskytuje ochranu jak před útoky z venku, tak únikem informací z PC. Poslední verze 6.0.631.003, která byla oficiálně vydána 27.července, opravuje jednu chybu předchozí varianty.

ZoneAlarm dovoluje poměrně účinně chránit síťovou komunikaci v obou směrech, a to díky konfiguraci pravidel pro jednotlivé aplikace. Již od dob svých prvních verzí se vydává cestou jednoduché obsluhy skrze příjemné uživatelské rozhraní, v němž každý okamžitě nalezne to, co hledá. Pokusy o průnik do počítače lze zpětně kontrolovat díky detailním logům. Maximální hodnocení ZonaAlarm u nás nezískává jen proto, že u jednotlivých pravidel nedovoluje nastavit detaily spojení (např. protokol a port).

Mažete pravidelně cookies a historii navštívených stránek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zástupcem šéfredaktora časopisu Computer, živě se zajímá o svět Windows, Internetu a nejen síťové bezpečnosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).