Hlavní navigace

Názor k článku Bezpečnost prohlížečů ohrožují plug-iny, Mozilla chystá tvrdá opatření od Pavel (R) - No, dopadne to jako před páry týdny s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2013 9:37

    Pavel (R)

    No, dopadne to jako před páry týdny s pluginem Java ve Firefoxu. Během týdne jsem snad 15x řešil problém s int. bankovnictvím KB a elektronickým podáním k daním (šlo o domácí uživatele a živnostníky, větší firma si to samo ošéfuje).
    Mozilla bloknula Javu, takže stáhnout novější verzi (automatická aktualizace nefunguje korektně na účtech s omezenými právy), zde pro uživatele první zádrhel, neb je to anglicky a on-line instalace jako bonus navíc vnucuje Ask toolbar a nastavení výchozí stránky na Ask. Ano, jde to odškrtnout, ale zase - je to anglicky a navíc jde o tento typ uživatelů "Objevila se mi nějaká tabulka, tak jsem dal OK" (jak použijí slovo "tabulka", je to jasné). Kromě toho legrácka na XP, kdy pod účtem s admin právy nainstalujete verzi 7, ale účtu s user právy zůstane aktivní verze 6, dokud se neodinstaluje...
    Potom povolit plugin, pokud byl zakázaný - další problém, uživatel neví, že existuje něco jako správce doplňků/modulů a kde se nechází.
    Po poslední aktualizaci se navíc změnilo výchozí zabezpečení, takže plugin je nutno povolit pro danou stránku. Problém - je to zase anglicky, vypadá to divně a problém nejzásadnější - jsou tam jen tlačítka Run a Cancel, kde je sakra OK?! Zkušenější uživatel zavře okno křížkem, čímž je ovšem v pytli.
    A další vychytávka, někdy ani tohle nestačí a je potřeba ještě v adresním řádku klepnout na "takovou kostičku, jako z Lega" a tam znovu povolit pro danou stránku Java plugin.
    Výsledek? Přesně jak píše A.S. Pergill, uživatel se vrátí k IE, protože ten funguje vždy a "ten blbej Firefox je furt rozbitej". Tohle nezkušený uživatel sám dohromady nedá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).