Hlavní navigace

Bezplatný upgrade na Windows 8.1 bude mít několik háčků

17. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Uživatelé původních Windows 8, kteří mají pomalé anebo nízkým datovým limitem zatížené připojení, nebudou mít upgrade na Windows 8.1 vůbec snadný. Co vše je dobré vědět?

Již za měsíc, tedy v pátek 18. října 2013, budou na trh uvedena Windows 8.1. Od stejného data uživatelé původních Windows 8 budou moci zdarma povýšit svůj systém na Windows 8.1. Microsoft předmětnou aktualizaci nabídne ve Windows Store, ovšem aktualizace nemusí být pro všechny uživatele, respektive počítače, dostupná hned 18. října 2013.

Může se postupně objevovat v následujících dnech. Při zobrazení aktualizace také bude hrát roli dostupnost všech ovladačů a stav systému, který může ovlivnit zobrazení aktualizace,“ sdělil nám Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client v české pobočce společnosti Microsoft. Podle něj se uživatelská veřejnost ještě dozví podrobnější informace.

Aktualizace nebude šířena prostřednictvím Windows Update. „Jedná se o interní rozhodnutí Microsoftu,“ uvedl Lukáš Křovák bez dalších podrobností. Internetem již delší dobu koluje spekulace, že Microsoft chce uměle navýšit počet uživatelů Windows Store. Jde pochopitelně o jedno z čísel, které zajímá potenciální vývojáře a poskytovatele aplikací pro nový ekosystém.

BRAND24

Ať už jsou motivy jakékoliv, uživatelé budou potřebovat Microsoft Account, aby získali přístup do Windows Store. Lokální systémový uživatelský účet nebude postačovat. Vhodné také bude vysokorychlostní internetové připojení nezatížené datovým limitem, protože aktualizace bude dosti objemná. Datová velikost její testovací verze je cca 2,2 GB.

Oproti jiným podobným upgrade akcím Microsoft nenabídne zaslání instalačního DVD tentokrát ani za poplatek. „V tuto chvíli neuvažujeme o distribuci aktualizace prostřednictvím off-line médií. Zákazníci mohou případně využít našich partnerů, kteří jim s aktualizací mohou pomoci,“ uvedl Lukáš Křovák na dotaz serveru Lupa.cz.

Myslíte si, že by v případě zásadní aktualizace operačního systému, která je větší než 2 GB, měl výrobce systému nabízet její zaslaní na fyzickém nosiči?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).