Hlavní navigace

Ministerstvo financí: za výpadek ARES může zastaralý systém [AKTUALIZOVÁNO]

13. 11. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: asharkyu / Shutterstock.com
Ministerstvo o výpadku informovalo na svých stránkách. Havárie diskového pole odstavila mimo jiné systémy ARES, ARIS či UFIS.
  • 13.11. 10:45 – doplněny informace o příčinách výpadku, opravách a opatřeních do budoucna

Několik registrů a systémů, které spravuje ministerstvo financí, bylo několik dní mimo provoz. První problémy se objevily v pátek 6. listopadu ráno. Systémy, včetně ARES, ARIS a částečně UFIS, dokázalo ministerské IT oddělení (aspoň částečně) zprovoznit až po pěti dnech. Rezort o události informoval na svých stránkách.

„Diskové pole, na kterém jsou tyto aplikace umístěny, přestalo pracovat. Takto velkou havárii hardwaru zaznamenalo Ministerstvo financí minimálně od roku 2000 poprvé,“ potvrdil na dotaz Lupy mluvčí Babišova ministerstva Michal Žurovec.

V tuto chvíli už podle něj systémy běží, jejich provoz je ovšem stále omezený. 

„V tuto chvíli je spuštěna jedna část a připravuje se část dvě pro rozložení zátěže dotazování se na ARES. Proto je v současnosti stále na webu MF upozornění na omezený rozsah funkčnosti, tj. větší časové odezvy. Jakmile bude nové diskové pole připraveno, bude zajištěn i přístup do ARIS a UFIS,“ dodává mluvčí.

Mimo provoz byly podle dřívějších zpráv ministerstva i další informační systémy: IS SDPF (systém pro dozor nad dodržováním povinností stanovených zákonem o doplňkovém penzijním spoření), IS KSP (Informační systém pro Kontrolu stavebního spoření), IS o platech, ZBAPA (systém, který zabezpečuje autentizaci a autorizaci osob přistupujících do informačních systémů Ministerstva financí), BK (Bezpečná komunikace), Exekutor či DMS portál.

Zajímavé je, že výpadek za celou dobu zřejmě příliš nikdo nezaznamenal. Zmínky o problému se objevily jen na několika menších webech a na sociálních sítích.

Ministerstvo jsme oslovili s žádostí o další informace. Zejména jsme se ptali na to, jak je možné, že havárie jednoho diskového pole způsobí výpadek tolika systémů, ale také na zdůvodnění dlouhé doby, kterou úřad potřeboval k opravě, či způsob zálohování jeho systémů.

Jakmile dorazí odpovědi, zprávu doplníme.

EDIT: 13.11. 10:45 - Mluvčí minsterstva financí Michal Žurovec Lupě poslal odpovědi na otázky. Publikujeme je v plném rozsahu:

Jak je možné, že systémy vyřadil pád jednoho jediného diskového pole?

Jedná se o koncepčně starý systém, jehož architektura vznikla kolem roku 1994 jako pomůcka pro soustředění dat z různých rejstříků (v současné době cca 20) na jednom místě. S ohledem na tehdejší architekturu jsou systémy připojeny k jedinému diskovému poli. (jedná se o diskové pole s vysokou dostupností).

Na kolika serverech a na kolika redundantních místech jsou data umístěna?

Vzhledem k tomu, že se jedná o zastaralý informační systém, který nepatří mezi „Významné informační systémy“ ani „Prvky kritické infrastruktury“, jeho servery byly provozovány na diskovém poli s vysokou dostupností bez redundance. Na serverech data nejsou umístěna.

Kolik dotazů za den (řádově) tyto systémy zaznamenají (když běží)?

Jde o cca 2 miliony dotazů denně (ARES). Dotazy do ARIS, UFIS činí cca 10 tisíc denně.

Jakým způsobem jsou systémy zálohovány?

Systémy jsou zálohovány standardním způsobem na zálohovací knihovny.

Došlo při výpadku k nějaké ztrátě dat?

Podle našich aktuálních zjištěních ke ztrátě dat nedošlo. Veškerá data v ARES jsou přebírána z registrů a rejstříků ostatních organizaci – viz inforamce na stránkách ARES.

Proč oprava trvala tak dlouho (ani po šesti dnech nejsou systémy zcela v provozu)? Pracovali na ní vaši IT pracovníci i o víkendu?

Oprava trvala pět dní, jelikož prvním krokem bylo zprovoznění diskového pole a následně obnova aplikací na serverech. Uvedená omezení provozu jsou způsobena zvýšenou aktivitou s ohledem na pětidenní nedostupnost systémů. Práce na obnovení provozu probíhaly pochopitelně i mimo pracovní dobu.

UX DAy - tip 2

Jaká konkrétní opatření jste podnikli, aby se podobný výpadek neopakoval?

V minulosti došlo k tomu, že spousta ekonomických subjektů opřela své informační systémy právě o ARES, proto se MF rozhodlo tento systém zachovat, nicméně již neinvestovalo žádné prostředky do obnovy diskových polí ani jejich podpory. S ohledem na tuto skutečnost a stávající architekturu systému byla ještě před havárií naplánována výměna diskového pole. Nakonec by všechny systémy měly být provozovány na počítačových sálech SPCSS, které vykazují špičkové parametry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).