Hlavní navigace

Bill odchází, dědictví zůstává

19. 6. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

William H. Gates chce do roku 2008 odejít ze svých funkcí v Microsoftu a věnovat se naplno charitě. Konec vrchního softwarového inženýra chtě nechtě znamená přechod z jedné éry IT do jiné. Doufejme že lepší.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Zakladatel a hlavní softwarový architekt společnosti Microsoft se chce od července 2008 věnovat již pouze charitě. Znamená to, že nejbohatší muž světa opustí své funkce v rámci firmy a přenechá tak software svým kolegům. Tuto zprávu jste pravděpodobně zachytili i v případě, že se o svět IT jinak nezajímáte, přinesla ji totiž nejen odborná, ale i obecná média. Bill Gates se v minulosti již zbavil svých funkcí, mimo jiné postu CEO společnosti, který přenechal Stevu Ballmerovi, a i když svůj odchod rozhodně neztotožňuje se snahou jít do zasloužené penze, pro Microsoft, a potažmo pro celý svět informačních technologií, to bude znamenat mnohem více, než se na první pohled může zdát.

Ač představitelé největší softwarové firmy na světě a dominantního dodavatele operačních systémů, kancelářských balíků atd. při žádné příležitosti neopomenou zdůraznit svou inovativnost, Microsoft je ve skutečnosti spíše než vynálezcem velkým implementátorem a obchodníkem. Nic proti Billu jako programátorovi a už vůbec nic proti Gatesovi v roli filantropa, ale to podstatné, co redmontský gigant udělalo gigantem, není software, ale management. O roli Hlavního softwarového Architekta, v níž Bill Gates zatím vystupuje a kterou si díky své omnipotenci v rámci firmy napsal na tělo, si nelze udělat jiný obrázek, než že jeho prací bylo vymýšlet vize a pak jimi indoktrinovat podřízené. Z vizí vyplývají produkty, ale to, co je pro jejich následnou úspěšnost důležité, není kvalita, nýbrž prodej. I tak je ale Bill Gates pro Microsoft (ale nejenom pro něj) daleko více ikonou, svatým obrázkem, nejvyšším z nejvyšších, než skutečným člověkem, který by měl čas a možnost věnovat se dílčím problémům. Každodenní přítomnost – byť ne fyzická – takové ikony ale znamená pro motivaci vývojářů a manažerů více než sebetlustější výplata. Bill Gates umí, respektive má schopnost, charismatického vedení. Rtuťovitý Steve Ballmer, který nedostatek této schopnosti zakrývá tanečky na prezentačním pódiu a cholerickým vřeštěním, v podobné roli neobstojí.

BRAND24

Kola a kolečka Microsoftu se točí příliš rychle, než aby je odchod otce zakladatele mohl výrazně vychýlit z dráhy. Ale nepřítomnost modly, která má schopnost vytvářet abstraktní vize a spojovat jimi lidi, vyvolává obavy a diskuze již nyní – dva roky před datem, které si Bill Gates určil. Jeho firma tak přijde o část své tváře, o osobní image génia v čele, ať už je to s jeho genialitou ve skutečnosti jakkoliv. A to je věc, která se časem musí projevit jak v produktech, tak i v marketingu. Může to, jakkoliv se podobná úvaha zdá nepravděpodobná, uvolnit ruce konkurenci měrou, jaké by sama dokázala jen stěží dosáhnout.

Mezi Microsoftem teď a Microsoftem bez Billa Gatese bude rozdíl, jakkoliv se jej firma pokusí zastírat. A i když tento rozdíl společnosti z Redmondu přinese nejspíše bolest, pro obor jako takový to podle mého názoru bude vítaným osvěžením. Přeji Billovi hezký důchod a nadaci manželů Gatesových hodně úspěšných projektů. A přeji světu IT bez dalšího z původních mohykánů lepší zítřky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).