Hlavní navigace

Bitcoin čelí krizi důvěry, burza Mt. Gox zmizela z webu

25. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Smazané tweety, prázdný web, ukončení obchodování a registrací klientů. Podle některých spekulací jedna z největších bitcoinových burz zkrachovala, podle jiných jde o restart.

Zkrachovala jedna z největších „směnáren“ virtuální měny Bitcoin? Odpověď na tuto otázku zatím zřejmě zná jen vedení v Japonsku sídlící firmy. To ale k situaci nezveřejnilo žádné oficiální vyjádření a nijak nekomunikuje. Burza každopádně ukončila obchodování a její web je od dnešní noci prázdný. Podobně to vypadá na twitterovém účtu Mt. Gox, ze kterého zmizely všechny tweety.

Vzhledem k nedávným problémům burzy, která zřejmě kvůli špatnému zabezpečení transakcí přišla o 744 tisíc BTC (tedy podle aktuálního kurzu o asi 350 milionů USD), se spekuluje o tom, že Mt. Gox zkrachoval. Pokud je to pravda, měli by se zřejmě klienti rozloučit s penězi, které měli na svých účtech uloženy.

Komunitou se ale šíří také odlišné zprávy, byť se jejich důvěryhodnost nedá ověřit. Podle nich firma možná prochází proměnou, ze které by měla vzejít nová a očištěná společnost. Server CoinDesk upozorňuje na dokument nazvaný Crisis Strategy Draft, který má údajně popisovat interní záměry Mt. Goxu. Popisuje se v něm plán, podle kterého provozovatelé burzu dočasně uzavřou, změní její jméno, přestěhují ji a získají nové investory, kteří jim umožní službu znovu zprovoznit.

Tuto variantu by mohl podporovat také text, který je obsažen ve zdrojovém kódu jinak prázdné webové stránky Mt. Gox: „put announce for mtgox acq here“ (vložit sem oznámení o akvizici Mt. Gox). Může ale samozřejmě jít jen o snahu odvést pozornost.

Verze o restartu služby je totiž na první pohled málo pravděpodobná a má několik výrazných slabin: není třeba vůbec jasné, proč by měl management proměnu firmy provádět takto podivným způsobem a vůbec přitom nekomunikovat. Říct, co se skutečně děje, ale momentálně není na základě dostupných informací možné.

Kdo věří v Bitcoin?

Ať už je pravdivá kterákoli verze, možný pád jedné z největších bitcoinových burz zasadil důvěře v Bitcoin velkou ránu. Výměnný kurz měny na burzách dočasně padl na několikaměsíční minimum: podle indexu serveru CoinDesk, který zahrnuje ceny u několika velkých hráčů, se ráno pohyboval kolem 421 USD/BTC. Během dopoledne ale zase začal stoupat. 

BRAND24

Šéfové velkých bitcoinových služeb se samozřejmě snaží zachránit, co se dá. Ve společném prohlášení vysvětlují, že potíže Mt. Goxu jsou jen selháním jedné firmy, a ne celého systému. „V každém novém odvětví se vyskytnou konkrétní špatní hráči, které je potřeba odstranit,“ píší. „Jsme ale přesvědčeni, že silné bitcoinové firmy vedené kompetentními týmy a podpořené důvěryhodnými investory budou dále vzkvétat a naplní příslib, který Bitcoin pasuje do pozice budoucího platidla internetového věku.

Těžko mohou říkat něco jiného. Jak podivné odmlčení jedné z největších bitcoinových služeb ovlivní budoucnost Bitcoinu a dalších virtuálních peněz ale dnes zřejmě netuší ani oni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).