Hlavní navigace

Názor k článku Bitcoin čelí krizi důvěry, burza Mt. Gox zmizela z webu od Miloslav Ponkrác - Základní problém bitcoinu je, že cena za vytěžený...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2014 11:24

    Miloslav Ponkrác

    Základní problém bitcoinu je, že cena za vytěžený bitcoin exponenciálně s časem stoupá. Jinak řečeno ti, kteří nastoupili brzy, získali bitcoiny „levně“ a relativně za pakatel. Ti, kteří nastupují později už ho získávají draze. Jinak řečeno, ti co nastupují později zhodnocují a sponzorují v podstatě ty, co nastoupili dříve. Voalá, klasické letadlo jako vyšité.

    Počet bitcoinů v oběhu je navíc omezen, takže pokud by se bitcoin ujal (jakože neujme, protože má vážně chyby v designu, které tomu brání), tak opět letadlovým způsobem bude zhodnocovat ty, kteří nastoupili dříve, protože by musela vznikat silná deflace bitcoinu, kterou budou sponzorovat později nastoupivší těm dříve nastoupivším. Proto bitcoin tak razantně stoupl v kurzu, nicméně další pokračování bitcoinu závisí na tom, zda se najde dostatek blbců, kteří budou sponzorovat letadlo. A účelem pochvalných článků o bitcoinu je mimo jiné, aby se našlo dostatek kanonénfutru, kteří budou vlastní hloupostí sponzorovat ty, co bitcoiny už mají.

    Zde pak máte dva grafy. Jeden jsou náklady na získání bitcoinu. Druhý jsou náklady na ukradení bitcoinu (hackování). Dnes začíná být mnohem snažší bitcoin ukrást, než jej pořídit za oficiální cenu. Problémy na burze Mt. Goax jsou jedním z tohoto ranku.

    Problém bitcoinu je, že jeho chyby nedokáže nikdo opravit. Nikdo ho neřídí, nikdo ho neovládá, tudíž není schopen evoluce ani korekce jeho chyb. I kdyby se ujal (a to už je hodně utopické), pak by skončil sestřelen hackerskými průniky, proti kterým nemá obrany, protože se (téměř) nemůže vyvíjet a zdokonalovat jako systém. A neexistuje systém bez slabých míst. Akorát bitcoin je neumí zacelit.

    Jediná obrana bitcoinu proti zneužití slabých míst jsou pomluvy a lži. Jakmile nějaká burza či jiné místo, začne mít problém, jednoduše je třeba jí pomluvit, a vytvářet širokou mlhu a dojem, že to není problém bitcoinu, ale jen toho místa. Jinou možnost, jak bitcoin „očistit“ lidé nemají, protože nelze udělat jeho update, nelze zalepit jeho slabá místa.

    Bitcoin velmi rychle padne buď na nedostatek hlupáků, kteří budou sponzorovat to letadlo předchozím. A nebo na hackerské útoky, protože bitcoin je v zásadě proti nim bezbranný, nedokáže zacelovat slabiny. A dříve nebo později se vážná slabina objeví. Takže je třeba často a hodně řvát, jak bitcoin je zdravý a má budoucnost, aby se ten cirkus ještě o pár měsíců udržel déle naživu. Ale chcípne bitcoin tak jako tak – je neživotaschopný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).