Hlavní navigace

Blíží se konec monopolu?

19. 9. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americký stát Massachusetts rozhodl, že od ledna 2007 musí být všechny státní elektronické dokumenty uchovávány v "otevřených formátech", jejichž definice je veřejně dostupná každému a není zatížena žádnými licenčními komplikacemi. To pochopitelně vylučuje standardní DOC a XLS formáty od Microsoftu. Tudíž se mu to pochopitelně velmi nelíbilo.

Počátkem letošního roku se Microsoft „podvolil“ a prohlásil, že upraví licenci svých XML formátů pro Office tak, aby byla v souladu s požadavky státu Massachusetts a byla skutečně „open“. Nejde totiž o to, zda soubory vytvořené v Microsoft Office lze přečíst v jiném softwaru (například Open Office to zvládá velmi dobře), ale zda je zaručeno, že to půjde vždy a vždy to bude legální. A v tom se kupodivu skrývá jádro pudla.

I upravená licence formátů Microsofu totiž stále nevyhovuje požadavkům na „otevřenost“. Přístup k formátům Office může mít nyní každý, ale až poté, co si vyžádá (zdarma) licenci od Microsoftu. Takže pokud chci napsat program, který s dokumenty Microsoftu pracuje, musím si vyžádat od Microsoftu licenci a dostanu ji. Není ovšem jisté, jestli tomu tak bude na věky věků a jestli za to Microsoft nezačne chtít peníze, nebo si to zcela nerozmyslí. I když tedy může někdo tvrdit, že něco takového Microsoft nikdy neudělá, faktem zůstává, že tato licence rozhodně není kompatibilní s GNU General Public Licence (GPL), a tudíž například není možné vytvořit GPL software, který by s „otevřenými“ formáty Microsoftu manipuloval. A to kupodivu stačilo státu Massachusetts k tomu, aby nedávno licenci Microsoftu označil s definitivní platností za nevyhovující! (Že by tam někdo aktivně používal Linux?)

A nejen to. V Massachusetts se rozhodli, že všechny státní dokumenty musí být v konkrétním formátu Open Document, který je sice standardizovaný a zcela otevřený, ale zatím ho žádná aplikace plně nepodporuje. Jako první ho bude zřejmě podporovat nová Open Office a Microsoft se jasně vyjádřil, že Microsoft Office ho podporovat nebude! Důvod: Formát Open Document podle slov Microsoftu (MS) nepodporuje všechno to, co uživatelé MS Office vyžadují. I pokud je to pravda (což já nevím, protože rozhodně od svých kancelářských aplikací vyžaduji asi tak setinu toho, co umožňuje MS Office nebo Open Office), Microsoft to mohl změnit v rámci příprav formátu. Ale debat o formátu Open Document se vůbec nezúčastnil, přestože tento vznikal v konsorciu OASIS, jehož členem Microsoft je.

BRAND24

Závěr? Za rok a čtvrt bude muset státní správa Massachusetts zcela přestat používat Microsoft Office. Samozřejmě, do té doby má ještě Microsoft dost času nechat zodpovědné členy státní správy zemřít při nešťastných autonehodách, koupit si celý stát Massachusetts, nebo – nedej bůh – dokonce implementovat Open Document formát do MS Office.

Spíš si ale myslím, že Microsoft sází na to, že v Massachusetts bude mít v roce 2007 problémy se všemi těmi DOC dokumenty z jiných států a budou muset kapitulovat. Ale je to takový příjemný sen, že něco podobného jako v Massachusetts udělají i v jiných státech a zemích. Štve mě totiž, že musím titulky k filmům odevzdávat ve formátu DOC (exportuji ho z Open Office) a z titulkovací společnosti mě upozorňují, že mají chyby při importu do svého softwaru a že si „mám radši pořídit Word“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).