Hlavní navigace

Březen, měsíc Internetu, díl jedenáctý

5. 3. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Každoroční projekt „Březen měsíc Internetu“ má za sebou již více než deset let činnosti. A právě v těchto dnech začíná ročník jedenáctý. Co nás tentokrát čeká? BMI kromě úřadů a knihoven tentokrát spolupracují např. s Českými dráhami, které v březnu vypraví zvláštní „internetový vlak“.

Ještě v průběhu loňského „Března“ nebylo jisté, jestli bude akce i nadále pokračovat, nebo jestli byl jubilejní desátý ročník zároveň i tím posledním. Teprve v květnovém rozhovoru Jaroslav Winter připustil, že díky kladným ohlasům by rád ještě pokračoval, ale že by chtěl zůstal u stejného zaměření. Tak se také stalo, a jedenáctý ročník pokračuje ve stejných kolejích. Shodné zůstalo i heslo, které zní Internet – výhoda pro znevýhodněné.

BMI 11 - 1.

Plakát k jedenáctému ročníku BMI

V pátek 29. února 2008 se v Akademii Věd konala úvodní tisková konference, na které byl představen podrobný program letošních akcí, a hovořilo se o nových projektech, které si letos pořadatelé připravili. Zmiňovaly se pochopitelně i úspěchy z minulých let, představovali se partneři, děkovalo se médiím… zkrátka obvyklá tisková konference. Pojďme se ale raději podívat, co návštěvníky BMI akcí čeká.

BMI a konference

Skladba odborných konferencí se již léta nemění, takže mají jednotlivé akce dlouhou tradici a návštěvníci se tedy mohou těšit na tematicky podobně zaměřená setkání jako v minulých letech. Jako chronologicky první proběhne dne 5. března E-learning fórum zaměřené na aplikaci e-learningových metod ve firmách a školách. Další na programu (8. března) je konference INSPO, tedy Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami. V této souvislosti Jaroslav Winter zdůraznil, že jednání bude poprvé převáděno do psané podoby na promítací plátno, což umožní smysluplnou účast i neslyšícím, kteří neovládají znakový jazyk.

BMI 11 - 2.

Po krátké pauze naváže dne 26. 3. zlínská konference Internet, konkurenceschopnost a bezpečnost organizací. 29. března pak proběhne tradiční Junior Internet, přičemž je dobré zmínit, že se letos otevírají dvě nové soutěžní kategorie – JuniorErb (soutěž webových stránek pro města, obce regiony, turistická místa či veřejnou správu) a JuniorMobil (soutěž aplikací a her pro mobilní telefony). Úplně poslední odbornou akcí je konference ISSS v Hradci Králové (zkratka znamená Internet ve státní správě a samosprávě), která je součástí „března“, i když má už dubnové datum: 7. a 8. dubna 2008.

BMI a ministerstvo

Hlavním partnerem letošního ročníku BMI je Ministerstvo práce a sociálních věcí, které na tiskovce ho zastupovali Petr Hanuš a Karel Lux. Možná se může zdát, že opakované zaměření na znevýhodněné uživatele je zbytečné, ale není tomu tak. Do této skupiny totiž patří nejen lidé s postižením, ale kupříkladu nezaměstnaní, ženy na mateřské dovolené, nebo děti a mládež. Zkrátka všichni, kteří mohou mít nějakou překážku, ať už fyzickou, finanční nebo třeba v oblasti vzdělání.

BMI 11 - 3.

Jedním z prezentovaných projektů MPSV jsou tzv. Informační kiosky. Tyto počítačové terminály jsou umístěné obvykle na Úřadech práce a umožňují přístup k Internetu a k některým informačním zdrojům (například do integrovaného portálu MPSV. Aby byla zajištěna ještě vyšší přístupnost, probíhá postupná rekonstrukce kiosků, které budou v průběhu následujících měsíců vybaveny např. slepeckou klávesnicí, hlasovým syntezátorem a podobnými prvky, které nevidomí jistě ocení.

BMI a knihovny

Nejvíce akcí pro veřejnost se jako každý rok koná právě v knihovnách. Vít Richter ze Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) zdůraznil, že knihovny na Internet nijak „nežárlí“, a naopak většina chystaných aktivit se snaží propojit čtení a nové technologie. V průběhu konání BMI budou knihovny nabízet přístup do informačních databází Tam Tam a ČTK, proběhne propagační akce Týden čtení a nejlepší webové stránky knihoven budou jako obvykle oceněny v soutěži BiblioWeb. Pro nejmenší čtenáře je připravena další oblíbená Noc s Andersenem, během které děti v knihovnách spí, čtou si, surfují na Internetu a nebo si hrají různé společenské hry.

BMI 11 - 4.

Vývoj vybraných mediálních aktivit (zdroj: SKIP)

Vít Richter také prezentoval statistiky společného průzkumu Ústavu pro českou literaturu AV ČR a Národní knihovny ČR, který se zaměřil na vztah médií a četby. Výsledky založené na reprezentativním vzorku 1500 respondentů nad 15 let byly docela překvapivé. I když čas od času zazní varování, že lidé přestávají číst, není tomu tak. Zatímco u rozhlasu, televize a tisku došlo ve sledovaném intervalu (1996–2007) k poklesu, u sledování videa a čtení knih se objevil nárůst. Největší boom nastal pochopitelně u Internetu (z nuly na průměrných 86 minut denně). Každopádně závěrem průzkumu je, že Internet není nepřítelem četby (nepřítelem jsou ale pasivní média).

BMI a České dráhy

Novým partnerem Března měsíce Internetu jsou i České dráhy, které si společně s Chráněnými ICT pracovišti Deep připravily projekt NET Vlak. Speciálně vybavená vlaková souprava bude od 10. do 21. března projíždět některá města ČR (z Brna vyrazí přes Prahu do Boskovic – v každé zastávce bude stát cca den až dva) a návštěvníci se uvnitř mohou seznámit jak obecně s Internetem, tak i se službami Českých drah, jako je například jejich e-shop nebo jízdní řády.

BMI 11 - 5.

Trasa projektu NET Vlak (zdroj: Deep a ČD)

Obsah projektu představil Jaroslav Čajka a tiskový mluvčí ČD Radek Joklík. Kromě samotné vzdělávací části (která se bude věnovat výpočetní a komunikační technice) je projekt zajímavý i z toho důvodu, že jednotlivé prezentace a školení budou zajišťovat právě pracovníci chráněných pracovišť, což jsou sami lidé s různým postižením.

BRAND24

BMI a bezpečnost

Protože jednou ze „znevýhodněných“ skupin jsou i děti, nemůže chybět ani téma bezpečného užívání Internetu. O těchto aktivitách hovořil zejména koordinátor projektu SaferInternet, Pavel Vichtera, a v podstatě zopakoval informace, které zazněly během nedávného Dne bezpečnějšího Internetu, tj. český překlad příručky „Rodinný balíček“, projekt MobilStory, soutěž WebQuest a další.

BMI 11 - 6.

Na slova Pavla Vichtery navázala ještě Vendula Kodetová ze Sdružení Linka bezpečí. Na samotný závěr tiskové konference pustila dva videoklipy, které upozorňují na nebezpečí na Internetu, a zároveň propagují i činnost Internet Helpline. První klip připomíná skutečnost, že na chatech či komunitních portálech člověk nikdy neví, kdo je na druhé straně; druhý klip pak upozorňuje zábavnou formou na celou řadu rizik a připomíná, že zatímco v reálném životě rodiče své děti chrání, na Internetu se o ně často vůbec nezajímají.

Chcete se účastnit některé akce BMI?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vystudoval obor Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v současnosti pokračuje oborem Studia nových médií tamtéž.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).