Hlavní navigace

Bohemia.Net s novinkami na přídi

30. 7. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bohemia.Net, resp. Datac, patří mezi nejstarší české poskytovatele připojení, přesto se dlouhou dobu zdálo, že si svůj náskok prospává. Novou vzpruhou se stalo založení "nového" Bohemia.Netu, novinky se od té doby jen hrnou.

Nejvýznamnější změnou, která se odehrála v minulém týdnu, je další posílení zahraničního spojení. Bohemia.Net již dříve disponoval vlastním satelitním spojením k Digexu o kapacitě 512 kb/s a vedle toho byl připojen k pražskému Global.One linkou o kapacitě 1 Mb/s; je ovšem třeba připomenout, že Global One zahraniční spoje svých zákazníků agreguje v poměru 1:2. Skutečná průchodnost skrze zahraniční spoj globální jedničky (tohle označení použil nedávno kolega Petr Tesařík a mně se líbí, takže mu ho tímto kradu) tak může být poloviční. K těmto svěma cestám do světa minulý týden přibylo spojení k novému pražskému uzlu Ebone, na který je už svými úctyhodnými 6 Mb/s připojen CESNET – Bohemia.Net si pořídil linku o kapacitě 512 kb/s.

Příklad Bohemia.Netu, ale i několika dalších velkých poskytovatelů, kteří se již dříve vydali touto cestou, potvrzuje trend, který jsem na Lupě již dříve popisoval. Zatímco dříve šli naši velcí poskytovatelé k velkým světovým poskytovatelům jako hory k Mohammedovi a připojovali se každý svým separátním spojem do zahraničí (nad čímž výskal hlavně SPT Telecom jako dodavatel těchto linek), dnes přicházejí Mohammedi k horám – světoví poskytovatelé rozšiřují své sítě a zřizují u nás své uzly. Mezi tyto velikány nepochybně patří Telenor, který navíc už nějakou dobu vlastní Taide, Global One a nejnověji právě Ebone, ve kterém mimochodem nedávno významný podíl získalo GTS. Tradiční „primární“ poskytovatelé tak pozvolna přestávají být nuceni k vlastním zahraničním spojům a mnohem pohodlněji (a snad i levněji) se připojují k tuzemských uzlů světových velikánů. Je to vývoj, kterým se nijak nelišíme od světa – pouze chvíli trvalo, než jsme k němu my i ti velikáni dospěli.

Ze strany Bohemia.Netu je nepochybně připojení k Ebone chytrý krok. Nejenže má nyní diversifikované zahraniční připojení mezi tři nezávislé cesty a poskytovatele připojení, což přináší značnou stabilitu spojení, ale díky připojení k Ebone, kam je připojen i komerční CESNET, elegantně vyřešil i problém peeringu s ním. Osobně se domnívám, že tato možnost neunikla ani dalším poskytovatelům, kteří se k Ebone podle šuškandy chystají připojit, a jistě je to jedna z jejich pohnutek. Pravda, jde jen o komerční část CESNETu, TEN-34 CZ je stále mimo, ale z CESNETu jdou už nejméně půl roku hlasy, že právě akademická síť by brzy měla všem nabídnout peering bez podmínek – pak by byl pro připojence k Ebone tento problém vyřešen zcela. Je ostatně otázkou, zda by zmíněných 512 kb/s stačilo, kdyby se mělo vedle běžného zahraničního provozu používat i pro peering s celým CESNETem; komerční část snad zvládne. Vzhledem k tomu, že Bohemia.Net navíc začal minulý týden peerovat s SPT Telecomem, se zdá, že problém peeringu má víceméně vyřešen – zbývá Internet CZ, který sice vyslal na ComNetu signály o zásadním obratu peeringové politiky, ale zatím kde nic, tu nic.

UX DAy - tip 2

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* PVT jede přes Global One, Bohemia.Net přes Ebone
* Bohemia Net levněji
* Ebone v Praze
* EUnet a peering už nejsou antošonyma!
* Je to Bohemia.Net, není to Bohemia.Net?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).