Hlavní navigace

Boj o doménu oskar.cz nabírá obrátky

27. 4. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Spor o oskar.cz je jedním z nejznámějších doménových sporů, a to zejména proto, že Comfor si doménu cenil na 10 milionů korun. Spletitý případ opět vyplouvá na světlo díky předběžnému opatření, kterým CZ.NIC zakazuje nakládání s doménou. Do značné míry jde o průlomovou záležitost - jedná se o první soudní rozhodnutí týkající se domény v ČR.

Zatímco kontroverzní WIPO (World Intellectual Property Organization) rozhoduje ve své futuristicky vyhlížející tyrkysové budově nedaleko Ženevského jezera jeden doménový spor za druhým, Česká republika je v tomto směru terra incognita. Na jednu stranu je jistě potěšitelné, že se nám vyhýbají všechny ty doménové exekuce, které se často příčí zdravému rozumu, na straně druhé zde však zcela chybí jakýkoli právní rámec a zejména nezávislý arbiter, který by v případě sporu o doménu dokázal rozhodnout. Pokud se správce národní domény do role arbitra dobrovolně stavět nehodlá, měl by rozhodnout soud, nebo by měl rozhodnutím alespoň někoho pověřit.

V současné době zde zcela chybí precedenty. Tato situace je zapříčiněna především skutečností, že v minulosti se v České republice soudně řešilo pouze minimum doménových sporů. Většina sporovatelů domén zatím považovala za schůdnější řešit většinu problematických situací skrze vlastní peněženku, což není právě dobrou vizitkou našeho soudnictví. Pokud jste se snad na soud obrátili, mohli jste snadno skončit jako u domén mujdum.cz a muj-dum.cz, kdy se soud usnesl, že v případě doménových sporů není oprávněn rozhodovat. CZ.NIC podle svých vlastních slov každé soudní rozhodnutí uvítá, protože právně definuje rámec, který je v současnosti stanoven pouze jeho pravidly.

Vůbec první (!) soudní rozhodnutí týkající se domén v České republice bylo vydáno 28. února 2001 Vrchním soudem v Praze a jedná se o předběžné opatření, které ukládá sdružení CZ.NIC: „(…) zdržet se převodu internetové domény oskar.cz na jinou osobu než navrhovatele.“ Ano, jedná se o doménový spor, který bezmála před rokem rozčeřil poklidný mediální obraz doménových sporů v České republice. Již téměř 11 měsíců je doménaoskar.cz předmětem rozsáhlého sporu společností Český Mobil a Comfor (či spíše trosek Comforu, protože společnost je momentálně v likvidaci). Před rokem to většina lidí brala jako běžný spor, který opět vyřeší peníze – nestalo se.

Oskarův deník – leden 2000 (minulost)

Na český trh vstoupil nový mobilní operátor, jehož hlavním akcionářem je kanadská firma TIW. Po rozhodnutí oddělit název společnosti a jméno sítě přišel marketingový výzkum, podle kterého bylo na trhu místo pro „přátelskou značku“, jež bude představována fyzickou osobou mužského pohlaví. Návrhy kanadské strany typu Delfín či Kolumbus neuspěly, namísto toho se prosadila čtyři mužská jména: Filip, Oskar, Jonáš a Kryštof. Protože jméno Filip by mohlo mást zákazníky, neboť v oboru telekomunikací podnikal rovněž Philips, rozhodl se nakonec Český Mobil pro značku Oskar. Problémem ovšem byla skutečnost, že doménu oskar.cz má registrovanou pardubická firma Oskar, s.r.o.

Společnost Oskar, s.r.o. byla ovšem neaktivní a školící činnost – pro kterou byla ochranná známka Oskar původně zaregistrována – již neprovozovala. Český Mobil se tedy dohodl s jednatelem firmy Tomášem Netolickým na převodu domény. Obě strany se však rozchází v tvrzení, co mělo být kompenzací za převod domény oskar.cz. Petr Bříza, tehdejší předseda představenstva Comforu, tvrdí, že protihodnotou měla být konkrétní zakázka na nákup výpočetní techniky. Václav Mach, senior manažer pro vnější vztahy Českého Mobilu, naopak říká, že to měla být náhrada za administrativní náklady v hodnotě 10.000 korun a příslib hledání možností pro budoucí spolupráci.

Oskarův deník – duben 2001 (současnost)

Petr Bříza tvrdí, že to bylo arogantní jednání ze strany Českého Mobilu, které Comfor přimělo vystupňovat cenu na 10 milionů korun. Český Mobil naopak říká, že Comfor cenu domény zvýšil poté, co z reklamní agentury Young & Rubicam unikla do tisku informace o chystaném názvu mobilní sítě. Český Mobil každopádně nebyl ochoten licitovat o ceně a když se Comfor nespokojil s nabídkou jednoho milionu korun, obrátil se na soud (Comfor údajně nabídku později navýšil dokonce na 20 milionů). Český Mobil momentálně připravuje dvě žaloby: jedna bude směřovat proti Comforu – tiskový mluvčí Igor Přerovský její obsah nechtěl konkretizovat – a druhá proti sdružení CZ.NIC.

Předmětem žaloby proti CZ.NIC je jeho neochota akceptovat prohlášení o převodu domény oskar.cz podepsané Tomášem Netolickým, kterému však chybí zásadní maličkost – notářsky ověřený podpis. Na to se ovšem přišlo až v okamžiku, kdy cena domény v očích Comforu stoupla na již zmíněných 10 milionů. Podle Dana Lukeše, člena představenstva CZ.NIC, Český Mobil vyhrožuje žalobou již poněkolikáté, stanovisko CZ.NIC se však nezměnilo – dokud o osudu neúplného prohlášení a domény oskar.cz nerozhodne nezávislý soud, bude pravděpodobně nadále směřovat na stránky firmy C-Systems, která se vydělila z krachujícího Comforu.

Ve skutečnosti jde o bouři ve sklenici vody. Předběžné opatření ohledně domény oskar.cz je sice prvním soudním zásahem do suverenity CZ.NIC, ve skutečnosti se však jedná o natolik specifický případ, že z něj žádný precedens do budoucnosti asi nebude. Na určitý pád se ovšem jedná o průlomové rozhodnutí, protože české soudnictví si uvědomilo existenci doménového systému v doméně .cz, která dosud, co se legislativní stránky týče, připomínala spíše „paralelní vesmír“, který se řídil výhradně stanovami CZ.NIC. Poslední dobou se však v paralelním vesmíru začíná dít řada zajímavých věcí – nedávno bylo kupříkladu podáno trestní oznámení na Pavla Šimona. Please, stand by.

BRAND24


Poznámka pod (tlustou) čarou:

Včera dopoledne jsem byl rozhodnut napsat článek o doménách. Včera odpoledne jsem byl – potěšen množstvím a různorodostí nashromážděného materiálu – rozhodnut napsat článek o sporu Českého Mobilu a Comforu. Včera večer jsem se – zavalen stohy ručně psaných poznámek a faxů – rozhodl napsat článek o doménách. Kolem sporu o doménu oskar.cz je řada nejasností, které nebyl nikdo ochoten vysvětlit (co člověk, to odlišné se tvrzení) a najdou se názory, že nejde tak úplně pouze o doménu oskar.cz. Také mi kupříkladu není jasné, z čeho by Český Mobil mohl legálně existující Oskar, s.r.o. žalovat. Další spekulace však (alespoň prozatím) ponechávám na vaší fantazii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).