Hlavní navigace

BOJKOT - rok poté

18. 11. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V oslavách desátého výročí sametové revoluce poněkud zaniklo - celkem pochopitelně - jiné významné datum: přesně před rokem, 18.11.1998, vyvrcholila demonstrací před sídlem SPT TELECOMu a "zavřením okenic" českého Internetu akce Internet proti Monopolu, krátce řečeno Bojkot. Jak se jeví tato akce s ročním odstupem?

Iniciativa Internet proti Monopolu, jejímž duchovním otcem byl Patrick Zandl a svými jmény – a také úsilím – ji vedle něj zaštítili Ondřej Neff a Ivo Lukačovič, je pro mne osobně něčím, na co jsem hrdý. V naší zemi je zvykem nadávat na poměry, nejlépe po hospodách, rozčilovat se, co tam ti nahoře zase vyvádějí, ale jen málokdy se někdo odhodlá k tomu, aby se pokusil něco změnit. Internet proti Monopolu je podle mého ukázkou, jak se může občanská společnost bránit, zkrátka že s trochou snahy lze věci změnit.

Prostředí Internetu i jeho duch samozřejmě sehrály – pokud jde o rozšíření akce – svoji úlohu, největší poděkovaní si však nepochybně zaslouží ona svatá trojice a nemnoho jejich spolupracovníků, kteří s nemalým úsilím akci dokázali rozjet a skutečně něčeho dosáhnout.

Internet proti Monopolu vyhmátl několik slabých míst tehdejšího SPT TELECOMu. Ve chvíli, kdy se boj proti zdražením přenesl z „nevýznamných Internetových plátků“ do celostátních deníků, které v několika případech věnovaly tomuto problému celou stránku denně, a v omezené míře i do televize, dostal obrazně řečeno strach i SPT TELECOM. Samozřejmě je pravda, že přísně vzato SPT TELECOM nemusel na svém rozhodnutí měnit vůbec nic, vždyť bylo posvěceno ministerstvem financí a také monopol do konce roku 2000 byl bezpečně zajištěn. SPT TELECOM se však už tou dobou úzkostně snažil vylepšovat svůj image moderní společnosti, který nezbytně potřebuje do liberalizovaného trhu: a náhle byl vykreslen jako žába na prameni, která odírá zákazníky a chová se arogantně. Právě tento moment měl nepochybně na úspěchu jednání lví podíl – sleva, kterou SPT TELECOM poskytl z hlediska objemu volání relativně malé skupině zákazníků, se mu vyplatila mnohonásobně více, než pokračování protestů.

Internet 99, se kterým SPT TELECOM přišel, nebyl přijat s jásotem. Šlo o tarif s řadou problematických vlastností, nepříliš kladnou popularitu si získal zejména sestavovací poplatek, komplikované byly i technické podmínky nasazování u poskytovatelů připojení. Přesto určitou úlevu přinesl, to si nakonec každý může spočítat v naší Kalkulačce, která mimochodem v nejbližších dnech dozná zásadních změn, aby reflektovala nové tarify pro příští rok. Představitelé Bojkotu byli posléze terčem zklamaných uživatelů, kteří chtěli dosáhnout víc. Je ale absurdní si myslet, že by se byli zaprodali „modrožluté bestii“, jak byl za oněch dnů Telecom občas nazýván, vůle Telecomu měla zkrátka své meze. Internet 99 byl úspěchem.

Řeknu to ještě jednou, protože je to podle mého názoru to nejdůležitější: Internet 99 byl úspěchem. Nejen proto, že jsme již v tomto roce platili o něco méně (a o víkendech o hodně méně), ale i pro budoucí výhledy. Dnes už není třeba protestovat ani náznakem a SPT TELECOM „sám od sebe“ připravuje tarif Internet 2000, protože ví, že nemůže jinak. Bojkot namnoze Internetu prorazil cestu k dalšímu rozvoji, dostal ho alespoň na pár týdnů do světel reflektorů a televizních kamer, na první stránky deníků. Přestože bychom si všichni dokázali představit ještě lepší podmínky, levnějším telefonováním počínaje a místními hovory zadarmo konče, Internet proti Monopolu svůj účel splnil.

Trochu mne mrzí, že Internetová komunita neprojevila příliš vděčnosti hned po Bojkotu, dokonce i některé známé osobnosti po jeho skončení vystupovali proti „Svaté Trojici“ se sžírající kritikou jejich počínání. Nebylo to fér a bohužel se obávám, že kdyby byla někdy v budoucnu znovu zapotřebí podobná akce, všichni tři by si dobře rozmysleli, zda jim to stojí za to. Snad bychom to ale mohli napravit alespoň nyní, s ročním odstupem, který umožňuje hodnocení s chladnější hlavou. Pokud chcete něco vzkázat organizátorům Bojkotu nebo jim poděkovat, můžete použít třeba diskusní fórum pod tímto článkem – postaráme se o tom, aby se k nim vaše ohlasy dostaly.

BRAND24

Marek Antoš


Dlouhý, a přitom nekompletní přehled článků, které jsme na Lupě Bojkotu, Opoziční válce a Internetu 99 věnovali:

* Poskytovatelé ustoupili, ale flintu do žita nehodili
* Opozičníci zaveleli k ústupu
* Jednání s SPT TELECOM skončila krachem – co dál
* Telecom zastavil jednání s českými poskytovateli Internetu
* Podmínky služby Internet 99 se nezmění
* Opozičníci jednali s Telecomem
* Internetová válka: Hlas z lidu
* Internet 99 o chlup lacinější
* SPT Telecom zasedne k jednacímu stolu
* SPT TELECOM-Internet OnLine zatím nezavede tarif Internet 99
* Život Briana a Internet 99
* Jak se může SPT TELECOM bránit
* Jak mohou poskytovatelé škodit SPT TELECOMu II.
* Jak mohou poskytovatelé škodit SPT TELECOMu I.
* NetMag předběhl dobu a začal blokovat SPT TELECOM
* Bavič roku: SPT TELECOM
* Poděkujte Internetovým poskytovatelům!
* Internetová válka: Proč to ti poskytovatelé dělají?
* Přituhuje: Další stanovisko poskytovatelů Internetu ke službě Internet 99
* Kalkulačka: Spočítejte si cenu za připojení
* „Internet 99 je podvod,“ řekli dnes poskytovatelé připojení
* Stanovisko SPT TELECOM k prohlášení poskytovatelů Internetu
* Prohlášení poskytovatelů Internetu k tarifu Internet 99
* Za možný krach Internetu 99 nemohou poskytovatelé
* Internet 99 nakonec zřejmě přeci jen nebude
* Jak vypadá Internet 99 u Dattelu? Výhodněji.
* SPT TELECOM stanovil podmínky pro Internet 99
* Internet 99 bude. Brzo.
* Internet On Line nebude mít tarif Internet 99 jako první
* Proč zatím ČTÚ nepovolil Internet 99?
* Bojkot 2: přišel a zase odešel
* Přichází Bojkot 2 – pláč na špatném hrobě
* Snaží se SPT TELECOM potopit Internet 99?
* Jaké reálné zdražení přinese Internet 99 – podruhé
* SPT TELECOM pilně jedná o tarifu Internet 99
* Války se vyhrávají drobná vítězství: Bojkot jedno zaznamenal
* SPT TELECOM: Neublížil som, neublížil som…
* Analýza Ministerstvem financí navrženého zdražení telefonních poplatků
* O kolik zdraží Internet 99? O 28, 37 nebo 59 procent?
* SPT TELECOM: Dokonáno jest. Amen.
* Tarif Internet 99 je zdražení o 225 % a zlevnění o 43 %
* Co by přinesl Internet 99?!
* Za kolik budeme telefonovat do Internetu?
* Bojkot v číslech
* Časově neomezený paušál za telefon možná je dobrá cesta
* Časově neomezený paušál za telefon? Je to dobrá cesta?!
* Organizátoři Bojkotu hlásí novinky
* Podporují akci „Internet proti monopolu“ poskytovatelé připojení?
* Víte, proč SPT TELECOM musí zdražovat?
* Jak pokračuje akce Internet proti monopolu
* SPT TELECOM chce sednout za jednací stůl
* Když bojkot, tak Bojkot
* Telefon znovu podraží

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).