Hlavní navigace

Bojkot v číslech

18. 11. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Celý český Internet včera krásně „zežloutl“, drtivá většina serverů se připojila k Bojkotu. Získali jsme některá zajímavá čísla, která dokumentují rozsah Bojkotu. Kolik serverů se připojilo? Kteří poskytovatelé? O kolik klesl provoz na domácích linkách? O kolik méně lidí se připojilo?

Podle oficiálních zpráv se Bojkotu zúčastnilo zhruba 950 míst v českém Internetu. Záměrně jsem použil slovo míst – jednalo se totiž o širokou škálu od velkých serverů (Seznam, Atlas, Pes, Mobil) přes firemní stránky až doslova po stránky jednotlivců. Musím přiznat, že pohled to byl impozantní. Procházel jsem dnes nejrůznější stránky českého Internetu, abych zjistil, jak vypadají – a v drtivé většině případů mne vítaly žlutomodré stránky Bojkotu.

K Bojkotu se nakonec připojila i řada poskytovatelů. Podle Hynka Meda, který si dal tu práci a dal dohromady přehled největších bojkotujících šli do Bojkotu naplno následující poskytovatelé: Bohemia.Net, CZCOM, GTS CzechNet, INEC, InWay, OASA, Telenor ČR a Telenor Internet. Alespoň bannery na svých stránkách umístil CESNET, PVT naproti tomu zveřejnilo podpůrné prohlášení své tiskové mluvčí. Další velcí poskytovatelé však alespoň z pohledu návštěvníka Bojkot přešli bez povšimnutí.

Zajímavý je i přehled politických stran, které se Bojkotu zúčastnily – ČSSD, KDU-ČSL, US. Je samozřejmě dobře, že alespoň tyto strany Bojkot podpořily (ovšem je ještě stále před volbami, že…). U všech třech je to však zároveň dosti úsměvné – místopředseda ČSSD a její ministr financí Ivo Svoboda inkriminované zvýšení podepsal, zástupci obou zbylých stran zase kdysi zvedli ruku pro „dybatizaci“ SPT TELECOMu.

Nejzajímavější jsou však čísla, která se mi podařilo získat od některých poskytovatelů připojení. Provoz na českém Internetu dnes podle nich zaznamenal významný pokles. Zhruba 60–80 % zákazníků, kteří se připojují přes komutovanou linku, „zůstalo doma“ (poněkud vybočuje jen GTS, které hlásí „jen“ 30–40 procent pokles). Pokud jde o zákazníky na pevných linkách, pokles provozu byl podstatně nižší (ostatně jich se Bojkot netýkal), přesto u většiny poskytovatelů zaznamenatelný. Pokud jde o domácí provoz, drtivá většina poskytovatelů hlásí pokles zhruba na polovinu, InWay dokonce na 30 % a OASA dokonce na pouhých 10 % obvyklého stavu! Faktem je, že i kdybyste byli včera chtěli, mnoho byste si toho na českém Internetu nepřečetli. Pokud jde o zahraniční provoz, pokles hlásí jen někteří, nejvíce PVT, kde šlo o 30 procent – obecně však nebyly v tomto ohledu zaznamenány velké rozdíly.

SPT TELECOM ústy své mluvčí Dany Dvořákové oznámil, že provoz na jeho vlastní službě připojení k Internetu, Internet OnLine, poklesl zhruba na jednu polovinu oproti jiným dnům – to by tedy bylo o něco méně než průměr u ostatních poskytovatelů. Pokud jde o celkový pokles telefonních hovorů, zatím nebylo oznámeno nic – jasněji by mělo být asi zítra. Vzhledem k tomu, že SPT TELECOM udává, že volání do Internetu tvoří zhruba 2 % všech hovorů, osobně bych si tipl, že pokles bude v řádu několika procent – ne všichni Internetisté bojkotovali, ale na druhou stranu bojktovala i řada lidí mimo Internet, osobně jsem jich přesvědčil hezkou řádku.

Zdá se vám to málo? Pro SPT TELECOM jde nepochybně o komický pokles příjmů, nicméně pro mne je to obrovský úspěch. Do Bojkotu se skutečně zapojila více než polovina lidí, kteří se k Internetu připojují po telefonních linkách – a to není málo.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* O Bojkotu a občanské společnosti
* Jaká by byla inflace, kdyby se počítala jen podle telefonu?
* Časově neomezený paušál za telefon? Je to dobrá cesta?!
* Víte, proč SPT TELECOM musí zdražovat?
* Když bojkot, tak Bojkot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).