Hlavní navigace

Bojují spameři za lidská práva?

12. 2. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Za reklamu v médiích se loni utratilo 13,5 miliardy korun. Druhý RealityRun proběhne v ulicích San Francisca. Operátoři nejsou ochotni zaplatit za UMTS pět miliard korun. V roce 2005 bude Internet používat více než miliarda lidí. Mobil Media a CS Software končí provoz SMS Gate. Kdo jsou "električtí upíři"?

Podle Mladé fronty Dnes prožili Češi v uplynulém roce dosud nebývalý reklamní nápor. Televizní reklama se nezřídka pohybovala na samé hranici povolené zákonem, nad očekávání se dařilo také tisku a v závěru roku inzerenti vyprodali i přední internetové stránky. Celkem se loni za reklamu ve všech médiích utratilo 13,5 miliardy korun. To je o 6,5 procenta více než v předešlém roce. Nejrychleji se v roce 2000 zvyšovala propagace na Internetu, jejíž objem se zdvojnásobil na 110 milionů korun. V závěru roku již na některých stránkách nezbýval žádný volný inzertní prostor.

60 procent online gamblerů věří, že hry v internetových kasinech jsou zmanipulované (Greenfield Online).

Soutež RealityRun (www.realityrun­.com) se tento měsíc přesune do ulic San Francisca. Principem je „běžec“, kterého pronásleduje skupina vybraných lovců. Běžec na sobě nese mikrofon snímající jeho bezprostřední okolí a každý den musí ve městě splnit tři úkoly, které pronásledovatelům slouží jako stopy. Internetová stránka hry nabízí nejrůznější tipy, včetně fotografií pořízených samotným běžcem a webové kamery živě zabírající jeho skrýš. Pokud se běžci podaří unikat po sedm dnů, získá odměnu ve výši 10.000 dolarů. První hon proběhl minulý rok v Berlíně a zaznamenal nemalý úspěch.

Počet spojení a akvizic firem se za poslední desetiletí zvyšoval každoročně přibližně o 42 procent (United Nations).

Podle Lidových novin jsou současní mobilní operátoři za licence pro mobilní síť UMTS ochotni zaplatit částky od jedné do tří miliard korun, tedy výrazně méně než pět miliard, které navrhuje materiál pro vládu. Zatímco Eurotel považuje za přiměřenou částku 2,8 miliardy korun, Český Mobil uvažuje asi o 1,5 až 1,8 miliardy a RadioMobil je ochoten jednat o ceně kolem jedné miliardy korun. Vláda chce z prodeje čtyř licencí UMTS získat nejméně 20 miliard. S tímto příjmem již počítá státní rozpočet na letošní rok. Materiál ČTÚ počítá s nabídkou tří licencí za pět miliard korun operátorům a následnou dražbou čtvrté licence.

Počet technicky zaměřených akademických titulů roste od roku 1990 každoročně o 5 procent (AeA).

Může být spam novou zbraní v boji proti porušování lidských práv? Projekt Fast Action Stop Torture Amnesty International by měl zasáhnout despoty na nejcitlivějších místech – v jejich emailových schránkách. Kdykoli se bude nacházet v nebezpečí politický vězeň, dostanete prostřednictvím emailu, pageru nebo mobilního telefonu zprávu; přihlásíte se na stránku www.amnestyusa­.org/fast a odešlete již připravený dopis. Stránka rovněž nabízí pozadí všech případů a možnost zvolit si jazyk, ve kterém by váš dopis měl být odeslán. Podle advokáta Joa Bakera se od spuštění služby registruje více než 200 lidí denně.

Šest vítězů německé aukce o licence UMTS zaplatilo dohromady přibližně 558 dolarů za jednoho zákazníka (Forrester).

Podle Mladé fronty Dnes bude v roce 2005 Internet používat více než miliarda lidí, uvádí to ve své nejnovější studii společnost eTForecast, která se zabývá výzkumem trhu. V současné době používá Internet ve světě pouze zhruba 414 milionů lidí. Ve Spojených státech, kde je Internet nejvíce rozšířen, je jich 135 milionů a v západní Evropě 95 milionů. V letech 2000 – 2005 má však počet uživatelů Internetu ve světě vzrůst téměř na trojnásobek – na 1,17 miliardy osob. V USA to prý bude 214 milionů lidí, méně než v západní Evropě, kde má počet uživatelů Internetu dosáhnout 246 milionů osob.

69 procent Američanů se domnívá, že likvidací jaderných zbraní by svět byl bezpečnější (University of New Mexico).

Pouhým vypnutím spotřebiče lze možná ušetřit více, než myslíte. Počítačové periferie, mikrovlnné trouby, televize, záznamníky a dobíječky jsou tím, čemu experti říkají „elektrický upír“ – pokud jsou v pohotovnostním režimu, neustále nenápadně vysávají energii. V nedávné studii UC Berkeley a Lawrence Berkeley National Laboratory vědci zjistili, že v průměru 10 procent veškeré elektřiny je spotřebováno na pohotovostní napájení, což každého uživatele přijde přibližně na 3.200 korun ročně. Pouze ve Spojených státech tato celková suma činí 3,5 miliardy dolarů.

BRAND24

53 procent outsourcovaných webových projektů neuspěje, protože správně nefunguje (Cutter Consortium).

Podle Českých novin se na ukončení provozu služby posílání doručené elektronické pošty na mobilní telefony SMS Gate v polovině února dohodli její provozovatelé Mobil Media a CS Software. Řekl to produktový ředitel společnosti Mobil Media Patrick Zandl. Podle jeho slov se oba provozovatelé shodli na tom, že služba nemá obchodní model, který by umožňoval umořit alespoň část nákladů na její provozování. Služba SMS Gate fungovala od roku 1999 a jejím posláním bylo filtrovat a posílat emaily z POP3 schránek a doručenou poštu na mobilní telefony.

V roce 2004 budou mít po celém světě DLS služby více než 66 milionů zákazníků (IDC).

Vypadá to jako obyčejná telefonní budka, ale na zástěně si můžete přečíst následující ceduli: „STOP PLAYING COMPUTER GAMES, ENTER THEM.“ Čtyři z těchto zařízení jsou zatím rozestavěna v San Jose, Dallasu, Seattlu a Springfieldu – všechna jsou vyráběna společností Q3 v Atlantě. Za poplatek 25 dolarů vám tři uvnitř umístěné digitální kamery udělají vaši fotografii, která je posléze přeměněna v trojrozměrný grafický soubor a vypálena na CD-ROM. Soubor následně můžete nahrát do her založených na engine Quake 3 a Half-Life a používat pro svou postavu v síťové hře vlastní podobu.

Počet uživatelů Internetu v Rakousku loni vzrostl o 49 procent na 2,7 miliónu lidí, což je 40 procent populace věku nad 14 let (INTEGRAL).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).