Hlavní navigace

BonusWeb chystá placenou verzi!

29. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už delší dobu se v českém Internetu vedou vzrušené akademické debaty o placení za obsah, s výjimkou dobrovolných mikroplateb se však k ničemu nedospělo. Od slov k činům však nyní hodlá přejít společnost Mobil Media, vydavatel nejčtenějšího herního webu u nás -- BonusWeb bude mít od června placenou verzi.

Na rozdíl od českého Internetu, kde je odjakživa skoro všechno zadarmo, se ve Spojených státech s placeným obsahem koketuje už poměrně dlouho. Zvýšenou intenzitu tyto snahy nabraly po splasknutí internetové bubliny, kdy se náhle řada společností musela vážně zamyslet nad tím, z čeho se vlastně chtějí uživit. Velké servery přitom stále hledají optimální rovnováhu mezi bezplatnou a placenou částí, což není právě jednoduché. Typickou cestou zpravodajských webů je uzavření archívu, Yahoo! zas pro změnu velmi drasticky omezilo uživatele svého freemailu a velkou část takzvaně nadstandardních služeb vyhradilo jen pro platící.

Úvahy o vybírání poplatků za přístup k obsahu se zhruba před rokem přelily i do českého Internetu. Významnou měrou se o to podle mého zasloužil nástup mikroplatebního systému ILikeQ – náhle se totiž zdálo, že je možné placení zavést bez nějaké zvláštní námahy a zejména bez velkých nároků na příslušnou logistiku, hlídaní bankovních převodů apod. Zřejmě nejvýraznějším výsledkem první vlny nadšení bylo spuštění dobrovolných příspěvků na serveru Root, který byl vzápětí následován také Intervalem, Lupou a Mobilem. Všimněte si, že jde ve všech případech o relativně odborně laděné weby, až na Mobil navíc s úzkou a cílenou čtenářskou skupinou. Přesto se dá na základě přehledu vybíraných částek poměrně přesvědčivě říci, že tyto platby provozovatelům serverů nic hmatatelného nepřinesly – průměr příspěvků na jeden článek je zřejmě pod jednou korunou, což věru není honorář, se kterým by se většina autorů spokojila. V zásadě se tak potvrdila naše tehdejší slova o tom, že jde o zajímavý doplněk, od kterého však nelze očekávat žádný velký ekonomický přínos.

Nejnovější zprávy z BonusWebu jsou však něco zcela jiného: žádné dobrovolné platby, ale placená část se zcela jasně definovanými výhodami oproti ostatním! Podle pátečního článku Zdeňka Polácha, který je cosi jako superšéfredaktor všech technických médií Mobil Media, bude tato novinka na BonusWebu zavedena od 1. června, tedy zhruba za měsíc. Základní část BonusWebu – články apod. – bude i nadále dostupná zadarmo, platit se bude jen za nadstandardní služby. Pod těmi se přitom rozumí například přístup k exkluzivním materiálům s předstihem, lepší přístup k downloadům, výhradní přístup k archívu s návody ke hrám apod. Platící čtenáři budou mít také tříprocentní slevu do GameStore, což je internetový obchod se hrami, který provozuje rovněž Mobil Media.

Na rozdíl od dosavadních pokusů českých webů BonusWeb nepočítá se zavedením mikroplateb za „jednotlivé úkony“, mělo by jít spíše o klasické předplatné. Klíčová je nepochybně cena, která zatím údajně nebyla definitivně stanovena – předběžně se však hovoří o 50 korunách za měsíc, resp. 500 korunách za rok.

BRAND24

Zbývá jediná otázka: koupí si to vůbec někdo? BonusWeb je určen převážně pro mladé a velmi mladé čtenáře, kteří jsou jaksi automaticky vnímání jako nepříliš majetní. Je zřejmé, že většině z nich bude i nadále stačit neplacená verze, případně zkusí přejít ke konkurenci; v českém Internetu existuje řada dalších herních magazínů, alespoň mému pohledu laika se však zdá, že nejsou obsahově tak bohaté jako BonusWeb. Podle NET PROJEKTu má ovšem BonusWeb něco přes 230 tisíc návštěvníků měsíčně: pokud by si jej předplatil jen každý dvacátý z nich, znamenalo by to roční příjem ve výši bezmála šest milionů korun. Samo o sobě to sice není žádný velký zázrak, troufám si však tvrdit, že jde o částku podstatně převyšující reklamní příjmy BonusWebu; o inzerci na tomto typu serverů je totiž malý zájem. Jedenáct a půl tisíce předplatitelů přitom není nijak nemožné číslo: tištěných herních časopisů se každý měsíc prodají desítky tisíc.

Pozice BonusWebu je do určité míry specifická, a tento druh předplatného má u něj proto větší šanci na úspěch než u jiných webů. Přesto bude velmi zajímavé sledovat, jak se tomuto průkopnickému pokusu povede: Mobil Media již nyní naznačují, že to v případě úspěchu zkusí i na svých dalších serverech, a inspirovat by se jistě nechali i ostatní. Z mého pohledu je důležité, že je v tomto případě splněna základní podmínka, a to jasně definovaný přínos a výhody, které čtenář za své peníze dostane. Myslím si proto, že by to mohlo fungovat – a držím palce.

Domníváte se, že pokus BonusWebu o zpoplatnění obsahu bude úspěšný?

  • Zcela jistě.
    2 %
  • Spíše ano.
    5 %
  • 50 na 50.
    64 %
  • Spíše ne.
    22 %
  • V žádném případě.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).