Hlavní navigace

Bounce Spam Mail: Kladivo na spammery?

3. 8. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Způsobů, jak vyřešit problémy se spammingem, je několik. Jejich účinnost je však problematická, praktický každý má své nedostatky. Jedním z těchto nástrojů je i program Bounce Spam Mail, který se snaží spammery přesvědčit, že daná emailová adresa nefunguje. Může být takový způsob vůbec účinný, nebo jde pouze o marnou snahu?

Onen nenáviděný přírodní úkaz nesoucí název spam, tedy nevyžádaná především reklamní pošta, je jedním z nejvýznamnějších problémů současného Internetu. Každý, jehož email je alespoň částečně veřejně dostupný v konferencích či na webu, mi dá v tomto směru jistě zapravdu. Určitě se také zamýšlel nad tím, jak tento problém řešit. Vzhledem k tomu, že se na Internetu pohybuje mnoho chytrých hlav a hlaviček, bylo navrženo a vyzkoušeno mnoho způsobu obrany proti spammingu. Nelze však říci, že bylo nalezeno úplně ideální řešení. To dává prostor dalším tvůrcům, aby prezentovali svoje řešení.

Jedním z nich je i starší utilita Bounce Spam Mail. Jejím autorem je kanadský programátor Albert Yale. Funkce poměrně malého (277 kB) volně dostupného programu je jednoduchá. Snaží se přesvědčit spammera, že cílová adresa neexistuje.

443

Stačí zadat pouze čtyři údaje:

  • svůj email
  • adresu SMTP serveru
  • email spammera
  • celý email se spammem včetně všech hlaviček!

Program pak podle nich vygeneruje vlastní email, který odešle na adresu spammera. Ten vyhlíží jako klasická zpráva generovaná serverem v případě neexistujícího uživatele na dotyčném serveru:

This Message was undeliverable due to the following reason:

The following destination addresses were unknown (please check the addresses and re-mail the message):

SMTP <kajak@penguin.cz>

Please reply to Postmaster@penguin.cz if you feel this message to be in error.

Obsah zprávy bez hlaviček a přílohy v podobě původní zprávy.

Nápad je to nepochybně zajímavý, jeho účinnost je však velmi problematická. Předpokladem jeho funkčnosti je, že emaily přijaté na adrese, která je u spammu uvedena a kam je tedy zaslán chybový email, jsou dále analyzovány a vyhodnocovány. Konkrétně pak jde o to, aby spammer vyřazoval ze svého seznamu adresy uživatelů vyhlížejících jako neexistující, což Bounce Spam Mail předstírá. Tento předpoklad však naráží hned na dva základní problémy. Prvním je to, že velké množství spammu je „odesíláno“ z neexistujících adres, či dokonce nemá adresu vyplněnu. Díky tomu se nám může stát, že druhá strana tak pošle podobný email, tentokráte však našemu postmasterovi. Ten je totiž standardně odesílatelem všech chybových emailů. V druhém případě se pak sice email opravdu dostane do nějaké existující schránky, nebude však správně vyhodnocen, takže k vyřazení z databáze nedojde. V obou případech bude výsledek stejný – nulový.

Program tedy nezabrání spammu jako takovému, ale snaží se omezit jeho opakování. Vzhledem k tomu, že však většinou jde o jeden z dvou výše uvedených případů, pak ztrácí program praktický smysl. Je to sice otázka diskuse, nejde však pravděpodobně o příliš účinnou metodu obrany. Navíc vyplňování všech potřebných údajů může uživatele po čase omrzet a právě pouze masivním nasazením může být docíleno alespoň nějakých výsledků. Jistá forma automatizace by byla zajisté přínosem, ačkoli by byla pochopitelně omezena pouze na několik nejpoužívanějších emailových klientů.

BRAND24

Celý program se již od roku 1998 nachází ve verzi 1.8 a novější se již pravděpodobně nedočkáme. Pro svoje účely totiž funguje naprosto bez problémů a kromě výše uvedených výhrad snad není, co na něm vylepšovat. Dostupný je pro všechny dnes rozšířené varianty operačního systému MS Windows konkrétně 95/98/NT/2000/ME. Uživatelé ostatní operačních systémů tedy mají smůlu. Je však více než pravděpodobné, že především pro Unixové platformy existuje program s podobnou funkcí. Jde totiž opravdu o velmi jednoduchý script.

Program i samotná myšlenka jsou bezpochyby zajímavé, jejich praktická účinnost je však přinejmenším velmi diskutabilní. Je to sice poněkud smutné konstatování, ale rozhodně je jednodušší a méně náročné spam ignorovat, než se proti němu bránit podobným způsobem a s tímto programem. Může však být minimálně užitečnou utilitou proti dotěrným lidem, se kterými si prostě nechcete povídat.

Myslíte si, že je program Bounce Mail užitečný?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).