Hlavní navigace

Brian Cornell (Red Hat): Open source býval rebel, teď všechno mění

7. 11. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Viceprezident Red Hatu v rozhovoru pro Lupu mluví o rostoucí roli open source a jeho dopadech na tradiční giganty.

Brian Cornell je viceprezidentem a generálním ředitelem společnosti Red Hat pro střední, východní a severní Evropu. V rozhovoru pro Lupu mluví o rostoucí roli open source, přesunu gigantů do této oblasti či finančních výsledcích v Česku.

Red Hat dosáhl jako první open source společnost na světě na tržby dvě miliardy dolarů ročně, stabilně roste, hodnotu má 14 miliard dolarů. Získává open source na síle i tam, kde dříve tolik silný nebyl?

V Red Hatu jsem asi 11 let a prošel jsem si slušným vývojem, od firmy s jedním produktem k velkému portfoliu s šesti obchodními sekcemi, od cloudu přes middleware po storage. Když jsem nastupoval, celá firma měla roční tržby 300 milionů dolarů, dnes jenom já zodpovídám za větší oblast. Přicházíme ze světa, kde firmy jako IBM či Oracle nutily dělat zákazníky věci způsoby, které zákazníci cítili, že by se měly dělat jinak. To byl svým způsobem zrod open source, existovala zde potřeba vytvořit alternativu k proprietárnímu světu. Ne, že by takový software byl špatný, ale neumožňuje dělat některé věci, není flexibilní. 

Open source explodoval, a když se podíváte, jak je software vyvíjený dnes, je to často právě tímto způsobem. Modely open source byly adoptovány jako způsob, jak vyvíjet technologie. Rychleji, agilněji, více flexibilně. A ve výsledku se na ně lze více spolehnout. Open source používají aerolinky, banky, operátoři, velké firmy, továrny, každý. Takže když se podíváte na historický vývoj, open source byl rebel, nikdo ho moc nebral vážně, říkalo se, že je to takové hřiště pro hraní, které nemá místo v enterprise, ale dnes je to důležitá věc. Vidíme, že open source roste. Byl přebrán jako způsob vývoje a je „enterprise ready“. Další růst bude následovat, protože open source je pozitivní model vývoje, kdy se spolupracuje s komunitou.

Zmínil jste, že open source byl v minulosti rebel. Sehrál Red Hat také roli rebela?

Myslím si, že ano. Jsem zodpovědný za několik regionů a každý se vyvíjel jinak. Ale když jsem v roce 2006 navštěvoval zákazníky v Německu, byl jsem přijímán jako rebel. Nemyslím si, že by nás na schůzkách brali vážně. Byla to spíše zdvořilost nechat toho pána říct, co chce říct. Postupem času, s tím jak role open source a Linuxu rostla, se z Red Hatu stal spíše něco jako vizionář a jeden z hlavních tahounů.

Takže si myslíte, že Red Hat byl historicky jedním z hlavních tahounů open source jako softwaru a filozofie pro nasazování v profesionálním užití?

Myslím si, že v tomto ohledu už komunita není na Red Hatu závislá. Byli jsme jedním z hlavních iniciátorů v tom vzít komunitní model a přenést ho do světa byznysu. Sehráli jsme roli modelového příkladu. Ukázali jsme, že z open source může být něco více než koníček. Red Hat dnes může fungovat jako výkladní skříň či prezentace toho, jak je možné fungovat.

Brian Cornell, viceprezident Red Hatu.
Autor: Jan Sedlák

Brian Cornell, viceprezident Red Hatu.

Dnes už open source oslavuje i Microsoft, běžně ho nasazují tito a další tradiční giganti, kteří se mu dříve přinejlepším vyhýbali. Neroste vám kvůli tomu výrazná konkurence?

Vidím více konkurence. Ale také vidím pozitivní trend v tom, že zákazníci dostávají lepší služby. Firmy jako Microsoft, IBM, Google a další si uvědomují, že to není o kódu, softwaru, ale je to o službách, hodnotě. Po mnoho dekád byl kód zdrojem příjmů, účtovaly se peníze za licence. Toto se stává více a více irelevantním. Jde o služby nad tím softwarem. Konkurence roste, ale s tím také potenciál se uplatnit, více toho nabídnout. Je zde dravý balanc. Vidím, že poptávka roste rychleji než nabídka.

Vy rostete a máte tržby dvě miliardy dolarů. To není málo, ale firmy jako Microsoft generují tržby desítky miliard dolarů a stále je toho dost z tradičních licencí. Je tedy open source skutečně takové komerční terno? Třeba IBM používá a nabízí open source, ale takový Watson open source není. A tak dále.

To je záludná otázka. Potenciál open source být více nasazován je větší než u běžného softwaru. Microsoft a další mají řadu let zkušeností a vybudovaných vztahů. Open source je stále špička ledovce, která se bude zvětšovat. Firmy na to reagují. Když se podíváte na Microsoft, ten v minulosti nesnášel Red Hat. Dnes dělají open source projekty, teď mám s Microsoftem společné oznámení aktivit. Microsoft nabízí open source zákazníkům. Také vidí, že to jde od prodeje kódu k prodeji služeb. Myslím si, že velké IT firmy musí předělat své obchodní modely. Většina nových firem buduje své produkty na cloudu, tam je také open source. Pomohli jsme stvořit prostředí, které ti velcí kluci nemohou ignorovat.

Občas si říkám, proč nás ti giganti vlastně nezničí? Ve smyslu nějaké akvizice a podobně. A důvodem je to, že nemáme žádné duševní vlastnictví v nějakém tom fyzickém slova smyslu. Je to o kultuře, lidech, komunitě a podobně. Když toto zničíte, bude dlouho trvat, než to zase poskládáte, jestli vůbec.

Očekáváte, že nové firmy zaměřené čistě na práci s open source, jako jsou třeba Mirantis, spousty projektů spojených s Hadoopem a tak dále, budou výrazně růst? Pomůže open source v růstu nových úspěšných a velkých firem? Nebo takový Hadoop budou nasazovat zase jenom ti velcí?

Vidíme, že tyto nové firmy skutečně rostou. Vidíme jich hodně, OpenStack je třeba velká věc. Proti velkým hráčům je zde nyní spousta alternativ a otázkou pro tyto giganty je, jak budou pokračovat ve svém růstu tváří v tvář těmto novým alternativám. Nemyslím si, že už zde může fungovat jedna firma, která ovládne trh jako kdysi Microsoft. Co jsem v Red Hatu, vidím nás jenom růst. Nebylo to vždycky ve vyšších desítkách procent, ale růst je to pokaždé slušný. Problém by nastal v případě, že se začnou snižovat výdaje na IT. Když taková IBM uvidí, že se výdaje zmenšují, zaujme pozici. Ale nemyslím si, že to nastane. Jsou zde nové otevřené oblasti typu IoT a výdaje na IT nadále porostou. A to vytvoří prostor pro další a mladší hráče. Takže když je dnes například v Evropě trh s middleware velký zhruba 10 miliard dolarů, pravděpodobně se do pěti let dostane na 30 miliard. Je zde dostatek byznysu pro to, aby všichni byli šťastní. Tohle jsme viděli i v poslední dekádě.

Na začátku rozhovoru jste zmínil, že jsme teď jako Red Hat na dvou miliardách dolarů v ročních tržbách. Naším cílem jednoznačně je být větší společností. Máme jasné cíle a soustředíme se na to být firma s více produkty. Výzvou do dalších let je, aby od nás zákazníci nakupovali více než jeden produkt, jednu technologii. To ochrání Red Hat, ochrání to náš růst a také naši nezávislost. Ta je jednou z našich největších obav, nechceme být koupeni, chceme zůstat nezávislou firmou.

Tak už nejste tak malí, aby vás šlo zase tak jednoduše koupit…

Nebyli bychom levní.

Brian Cornell, viceprezident Red Hatu.
Autor: Jan Sedlák

Brian Cornell, viceprezident Red Hatu.

K růstu open source bych měl jednu poznámku. Nedávno jsem byl v Číně a mimo jiné tam viděl vývojové centrum Huawei. Ti se díky open source během pěti let z výrobce levného hardwaru stali skutečně velikou softwarovou firmou.

To jen ukazuje na to, že stěžejním se stává software, nikoliv hardware. Samozřejmě stále hardware potřebujeme, každý mobilní operátor, výrobce a podobně potřebuje infrastrukturu. Ale vše je spravováno softwarem, virtualizací, kontejnery, cloudy. V minulosti toto nebylo poháněno softwarem, ale hardwarem. Proto si myslím, že open source hraje klíčovou roli. Jak už jsem říkal, už se nevydělají peníze na licencích, ale na službách. Což je přesně příklad Huawei. Chtějí nabízet softwarové služby. Samozřejmě postavené na jejich hardwaru, ale ten už nebude motorem příjmů. Myslím si, že něco jako operační systém, v mnoha podobách, je zastaralý koncept. V tom smyslu, že právě firmy jako Huawei či Cisco už nechtějí plýtvat penězi na vývoj proprietárního prostředí.

Vidíte jako Red Hat příležitosti v byznysu s mobilními operátory? Ti se nyní ve velkém zaměřují na virtuální sítě, cloudy, OpenStack, tedy software.

Vidíme zde hodně příležitostí. OpenStack je jasný, pak NFV (virtuální sítě). Definitivně se to otevřelo.

Když se podíváte na mladé softwarové vývojáře, vidíte, že by už většina z nich využívala open source? Jazyky, nástroje, databáze a tak dále? Vzdaluje se od dřívějšího tradičního světa?

To záleží, třeba na vyspělosti zemí a trhů. Například v Německu je odlišný „mindset“ než ve Švýcarsku či Skandinávii. Je to o práci se studenty a dát jim možnosti, na tom teď firmy hodně dělají. Myslím si, že v následující dekádě open source převáží a mladí vývojáři budou dělat především s ním. Nevěřím tomu, že univerzity a veřejné instituce budou nadále chtít být závislé na proprietárním softwaru.

Co teď nejvíce žene váš byznys?

Opět záleží na trzích. Když se podíváte do vyspělých oblastí, tam aktuálně řeší, jak pomocí IT ušetřit peníze. Migruje se z drahých prostředí, optimalizuje se. Pak jsou zde transformační projekty – firmy a organizace řeší, jak bude jejich IT vypadat za pět let a jak se tam dostat. A pak vidíme, že stále více ředitelů firem (CEO) řeší to, jakou roli v jejich firmách bude hrát software a jaká s tím bude spojená strategie. V těchto třech oblastech teď vyděláváme peníze. Třeba migrujeme middleware z Oraclu na náš JBoss, nasazujeme cloudová prostředí.

Jako firma rosteme zdravě, často postupujeme dost konzervativně. Nevyhazujeme peníze do všech směrů s tím, že bychom doufali v jejich růst. Mohli bychom tady hned najmout desítky lidí a dát jim práci, ale místo toho najmu lidí pět, protože chci udržitelný model růstu.

Co je pro vás žhavé v České republice? Jsme rozvinutý open source trh?

V Česku se nám daří prodávat více druhů produktů, od Linuxu přes middleware a storage až po cloudové technologie. V posledních šesti kvartálech jsme tady měli byznys přes 20 milionů eur, tedy ve spojení se Slovenskem. Je to významný byznys.

Zmiňoval jste, že v open source firmě jako Red Hat musí být odlišná kultura. V Brně máte vaše největší vývojové centrum. Znamená to, že Česko má kulturně k open source nějak zvlášť blízko?

To je zajímavá otázka. Potenciál, který v Česku vidíme, je mnohem větší než v jiných zemích. Ze strany studentů vidíme velký zájem zaměřit se na IT a kariéru v něm. Úplně nevím, proč to tak je, ale zcela určitě je to velký benefit.

BRAND24

Jaká je dnes role Linuxu jako desktopového operačního systému? Dříve jsme vídali hodně hádek na téma Windows versus Linux, ale přijde mi, že už to trochu ochladlo.

V Red Hatu jsme částečně byznys s Linuxem na desktopu nechali jít. Očekávání uživatelů, co se týče operačního systému, jsou obrovská, je třeba mnoho vývoje a aktivit pro udržování. Proto jsme se rozhodli tuto oblast částečně opustit. Není to tak, že bychom v této oblasti nebyli, ale jsou zde jiné firmy, které se na Linux na desktopu plně soustředí, jako Ubuntu a SUSE. Naše hlavní zaměření to není, my se více zajímáme o datacentra.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).