Hlavní navigace

Brillo má Googlu otevřít cestu do světa internetu věcí

22. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google
Vyhledávač si připravuje půdu na propojení domácích spotřebičů a jednodušších zařízení do sítě. Novinka by měla být navázána na systém Android.

Trh je to zajímavý. Podle zatím nejoptimističtějších odhadů Cisca by měl totiž do roku 2018 počet M2M zařízení na světě překročit 7 miliard. Podle serveru The Information připravuje Google systém Brillo, verzi Androidu, která je schopna běžet i na zařízeních s pamětí nižší než dosavadní minimum 512 MB. Zdroje serveru hovoří až o 32 megabajtech. 

Cílem je sjednotit různý hardware v domácnosti pod jednu platformu, kterou by měl být Android. Firma už své ambice na trhu chytrých a propojených domácností demonstrovala dříve nákupem startupu Nest.

K němu otevřel vývojářům cestu prostřednictvím frameforku „Works with Nest“. Další detaily se očekávají na konferenci Google I/O, kde by měla firma informace rozšířit. 

BRAND24

Google není jediným velkým hráčem, který se do světa internetu věcí chystá. Už na začátku května se objevily informace o projektu ARTIK, za kterým stojí korejský Samsung. Ten se chce prosadit spíš malými moduly.

S projekty kolem internetu věcí se roztrhl pytel. Včera oznámil T-Mobile rozjezd pilotního provozu vlastní sítě Sigfox a svou verzi hned poté představily i České radiokomunikace. Jejich testovaná technologie vychází ze standardu LoRa, která se podle firmy vyznačuje vysokým dosahem, nízkou spotřebou a nízkými provozními náklady. „Dosavadní výsledky testů potvrdily unikátní vlastnosti použité technologie a její připravenost pro masivní nasazení,” říká Michal Táborský, manažer Útvaru rozvoje nových trhů v ČRa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).