Hlavní navigace

Bublina, nebo trend? V Česku otevřelo několik dalších podniků s virtuální realitou

26. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
V Praze jsou další dva, útěk z reality nabízí také dvě herny v Ostravě. Internetové kavárny zmizely, nahrazují je VR herny.

Zdá se, že zatímco zanikly tradiční počítačové herny a internetové kavárny, na jejich pozice nastupují podniky s virtuální realitou. Na Lupě už jsme psali o první VR herně v pražských Dejvicích a dalším podniku Holodeck v Hradci Králové. Vedle dalších menších VR stánků v obchodních domech v poslední době otevřelo několik dalších prostor.

Jedním z nich, který bude veřejnosti přístupný během pár dní, je Avatar VR herna na ulici Drahobejlova malý kousek od O2 Arény v Praze. Stojí za ní společnost Avatar Media a Daniel Broulík, který dříve dělal pro T-Mobile a v posledních letech má za sebou několik projektů spojených s digitálními technologiemi a videohrami. 

Společně se svojí agenturou například pro T-Mobile dělal Frag, který si prošel několika proměnami – od časopisu až po online půjčovnu her. Stojí také za programem Applikace na Primě Cool.

„Jsme marketingová agentura, děláme pro různé velké klienty. Zkoušeli jsme s nimi dělat několik projektů kolem VR a AR a rozhodli jsme se, že tyto technologie nebudeme pouze někam vozit, ale rozjedeme celý podnik,“ popisuje Broulík pro Lupu.

Více než půl milionu na spuštění

Nyní tedy rozjíždí tři hlavní místnosti s potřebným vybavením. Avatar má k dispozici několik setů HTC Vice a Oculus Rift a také věci jako Samsung Gear, Cardboard či právě vycházející PlayStation VR. Technologii od Sony ale veřejně nabízet nebude, podmínky Sony totiž využití v hernách nedovolují.

Nástup tuzemských VR heren každopádně provozovatele v Libni přiměl k jasnému cílení – nejsou to vyloženě geekové a technicky založení lidé, ale rodiny, širší veřejnost či firmy. Součástí Avatara je tak vedle baru s občerstvením i zasedačka – to, když si firmy hernu pronajmou na teambuilding, a ještě předtím chtějí pracovat. K dispozici je i catering.

Avatar ještě nemá plně dodělány prostory, chybí grafické úpravy na zdech a další detaily. I tak ale současná fáze spuštění stála více než půl milionu korun, tedy podobně jako v případě konkurence v Dejvicích. Částka to vzhledem k dalším pracím ještě nebude konečná. Startovací cena navíc byla sražena o to, že výkonné počítače jako partner poskytuje firma Lynx. Rozjezd podniku v Hradci Králové byl podle informací Lupy ještě výrazně nákladnější.

Vzhledem k tomu, jakou lze v současné době pozorovat obsazenost, lze tedy debatovat nad tím, jak se všem těm VR podnikům bude dařit. Zdá se, že provozovatelé chtějí chytit novou vlnu, která ale samozřejmě nemusí nakonec přijít.

„Avatar VR je částečně doplněk k našim dalším aktivitám, ale herna jako taková si na sebe rozhodně musí vydělat. Hodnotit to budeme asi po třech měsících provozu,“ říká k tomu Broulík.

Mezi výdaje na chod VR podniku patří nákup titulů (nejčastěji tedy ze Steamu), Avatar jich má kolem osmdesáti. Jeden člověk zde jako obsluha pracuje na plný úvazek (také se mimochodem pokoušel o vlastní VR hernu), další bude potřeba na zkrácený.

Jedna hodina hraní vyjde na 390 korun. První zákazníci nejčastěji chodí ve skupinách (tři a více lidí) a funguje zde sociální prvek. Avatar má, stejně jako další české herny, k dispozici velké obrazovky a gauče pro sledování snažení kamarádů. „Prozatím se nám nestalo, že by tady lidé byli méně než dvě hodiny,“ říká Broulík.

BRAND24

Na skupinky lidí, kteří se chtějí bavit, sází také další pražský podnik – Vortex VR na ulici Krakovská poblíž Václavského náměstí. Ten své prostory stylizuje do sci-fi prostředí a více lidem nabízí například takzvané únikové tituly, kdy je snahou v časovém limitu se dostat z nějakých prostor. Trošku taková varianta na Lepší než život z Červeného trpaslíka.

Další dvě VR herny jsou pak v Ostravě. Prostory VROstrava v Porubě nabízejí brýle HTC Vive a s hashtagem #realitysucks lákají na hraní za 250 korun na hodinu. Virtuální realita Ostrava je také v Porubě, má stejnou hodinovou sazbu a rovněž HTC Vive.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).