Hlavní navigace

Bude evropská spravedlnost opravdu slepá?

19. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokuta pro Microsoft nejen za dodávání systému Windows s multimediálním přehrávačem podle soudu platí. Budou si teď stěžovat neúspěšní autoři kalkulaček a poznámkových bloků? A bude Evropská komise stejně nekompromisní i v případě jiných firem?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Evropský soud první instance v pondělí zamítl odvolání Microsoftu proti rekordní pokutě 497 milionů eur, kterou mu v roce 2004 udělila Evropská komise v notně medializovaném antimonopolním řízení souvisejícím s multimediálním přehrávačem Windows Media Player. Pokuta tedy platí, ale Microsoft se opět může odvolat.

Patřím do té skupiny lidí, kteří si myslí, že zrovna v tomto případě je pravda někde jinde, než kde určil soud. Ono vlastně ale ani nejde o pravdu, nýbrž o zcela rozdílné pohledy na věc. Na jedné straně je tvrdě kapitalistický Microsoft, který válcuje konkurenci. Na druhé straně pak bruselská politika, která trpí obsesí všechno regulovat. Evropská komise se sice ohání uživateli, kteří prý dostanou levnější produkt z většího výběru, ale to v tomto případě není pravda. Pestrý výběr multimediálních přehrávačů tu je už léta a třeba Winamp jasně ukazuje, že klíčem k úspěchu není integrace do systému, ale je to naštěstí z podstatné části kvalita, a tak to má být. RealNetworks se svým RealPlayerem byl prostě kvalitativně neúspěšný, tak si šel do Bruselu poplakat a uspěl. To je už ale minulost a nemá cenu se v ní dále pitvat.

Důležité ovšem bude, co se nyní může dít dál. Evropská komise a neúspěšné softwarové firmy mají ve Windows mnoho dalších terčů od průzkumníka přes poznámkový blok až po kalkulačku. Když se podívám na bohaté příslušenství ve Windows Vista, docela se divím, že to Microsoftu stojí za to. Ale asi opravdu stojí, když klausovská neviditelná ruka trhu jasně ukázala, že funkčně osekaná Windows bez multimediálního přehrávače nikdo nechce, a podobně by asi dopadla Windows bez jakéhokoliv standardně dodávaného programu. Ostatně nejprodávanější edicí je Home Premium, čili ta lépe vybavená.

BRAND24

Velice by mě zajímalo, proč si Evropská komise nedošlápne i na jiné potenciální hříšníky. Apple by mohl být jednou z prvních voleb. Proč Evropské komisi nevadí, že hudbu z iTunes lze poslouchat jenom v iPodech? Proč jí nevadí, že na Mac není možné svobodně dát jiný operační systém bez nějakých extra kliček, jako je BootCamp? Apple prostě dělá všechno proto, aby si udržel jistý dojem exkluzivity, a násilně se uzavírá před okolním světem. Já proti tomu nejsem, je to jeho filosofie a když si produkt od Applu vyberu a koupím, tak s ní i souhlasím. Ale Evropská komise by všem měla měřit stejně. Nebo jde opravdu jen o hon na čarodějnice, jak tvrdí ti nejostřejší kritici?

Na evropské trhy brzy vstoupí očekávaný mobilní telefon iPhone. Přestože se tvrdí, že jde o smartphone, do jeho systému OS X není možné svobodně instalovat software od třetích stran. Kdyby si to samé dovolil Microsoft ve svém Windows Mobile, to by bylo křiku. Apple a jeho příznivci tvrdí, že je to ale hlavně kvůli bezpečnosti. Dobře, tak ale proč pak bylo tolik dusno okolo případné integrace antiviru do Windows? To je přece též kvůli bezpečnosti a navíc zde lze skutečně hovořit o zájmu uživatelů. Zde se obávám, že pokřivená spravedlnost je skutečně slepá, a tentokrát to nemyslím jako její klad.

Myslíte si, že si na některý z dalších programů dodávaných k Windows bude u Evropské komise opět někdo stěžovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).