Hlavní navigace

Bude Twitter newsroomem budoucnosti?

23. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

S touto kacířskou myšlenkou přišel ve svém článku Chris O’Brien. Tento novinář z San Jose Mercury News píše, že se o zemětřesení dozvěděl díky Twitteru a právě Twitter byl prvním zdrojem informací. Mohou mít mikroblogy nějaký zásadní význam pro vývoj internetového zpravodajství?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Novinář Chris O’Brien v kanceláři zaslechl od kolegy, že v Los Angeles je zemětřesení. Podíval se tedy do mikroblogovacího systému Twitter, aby si informaci ověřil. Skutečně, na svém účtu zjistil, že lidé z Los Angeles opravdu píší o zemětřesení. Ano, Twitter skutečně přináší breaking news, jak píše Chris. Jeho výhodou je rychlost a jednoduchost, díky které se může krátké sdělení šířit mezi uživateli až neuvěřitelně.

Jelikož Chris Twitter ovládá znamenitě, nedělalo mu problém během několika vteřin zobrazit zprávy známých z Los Angeles, které obsahovaly slovo earthquake. A měl podklady od těch nejpovolanějších, od přímých účastníků události. Twitter v této chvíli posloužil jako informační zdroj pro přípravu oficiálních zpravodajských materiálů, jejich dodavateli byli uživatelé Twitteru, kteří měli to „štěstí“ a stali se přímými účastníky zemětřesení.

Občanská žurnalistika na 140 znaků? Odpovědí je Twitter, tedy v případě, když se informace, které poskytují jeho uživatelé, šikovně využijí. Na oficiálním blogu Twitteru je článek s názvem Twitter As News-wire, ve kterém je psáno, že na Twitteru se zpráva o zemětřesení objevila o 9 minut dříve, než ji přinesla agentura Associated Press. Žádný div. Kdo má nejčerstvější informace? Ten, kdo je v centru dění. Chris se ptá, zda hraje 9 minut nějakou zásadní roli. Podle mne ano.

Nejaktivnější sledovači (tedy ti, kteří na Twitteru odebírají spoty nejvíce lidí) se v informacích vyznají jen těžko, každou minutu je mohou čekat stovky nových zpráv. To je problém, který potvrzuje i Chris, sledující přes 500 lidí. Ovšem velké právě množství odebíraných informací přináší šanci, že se díky Twitteru dozvíte něco zajímavého. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že každý den na Twitteru najdu tipy na zajímavé weby a aplikace.

BRAND24

Na Twitteru je zvláštní jeho syrovost, která odpovídá prostoru sto čtyřiceti znaků. Někdy je těžké vyjádřit to podstatné na tak malém prostoru. Jedna z uživatelek Twitteru popsala zmíněné zemětřesení opravdu netradičně: I think I just pooped my pants. Ano, to skutečně musel být strašidelný zážitek, když se pod vámi otřese země.

Tento příběh zatím nemá pointu, ale můžeme se dočkat toho, že redaktoři a editoři budou prohledávat obsah Twitteru těsně po nějaké významné události nebo katastrofě. Pravděpodobně najdou cenné zpravodajské informace od běžných mikroblogujících lidí. Problém může být s ověřování, ale jak chcete ověřit informace, o kterých zatím nikdo jiný než účastníci neví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).