Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Budeme brzy vyhledávat pomocí hlasového zadání? od Libor Nováček - Autor míchá dvě technologie a to "natural language...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2007 1:33

    Libor Nováček
    Autor míchá dvě technologie a to "natural language search" a "speech recognition". Takže článek je mírně zavádějící, podle mého názoru na Lupu nepatří, odborná laťka bývala někde výš.

    Mnohem větším problémem je právě "natural language search", ale tato problematika je o porozumění významu dotazu, jedno zda psaného či mluveného. Vyhledávání pomocí hlasového zadání funguje pokusně u Google, viz http://www.google.com/goog411/ Samozřejmě vyhledávání toho, co má smysl. Představte si, že si nechám vyhledat www stránky a pak budu v telefonu poslouchat stránku s výsledky... Nebo mi jí přinese poslíček vytištěnou do parku? Speech recognition není dnes ve stádiu dokonalosti, ale "natural language search" je v porovnání s tím doslova v plenkách.

    Powerset nebude Google odrovnávat, zatím dostal jen 12M amerických dolarů investici (též od zajímavých andělů, několika exGooglerů, Ester Dyson, zkrátka lidí, díky kterým bude mít dobrý marketing a bude se o nich mluvit). Ta suma je na odrovnání Googlu hodně málo. Pokud jim bude technologie dobře fungovat, Sergej s Larrym i ostatní akcionáři jim rádi za technologii něco zaplatí... Google má totiž schopné zbylé části a hlavně spoustu uživatelů a i nějaký ten na výpočty dobře vyladěný "supergooglecomputer" se najde ;-)


    Dejte si dotaz

    PARC “natural language” Powerset technology -speech

    a zjistíte, že se najde mnoho stránek o zmiňovaném, ale že autor článku zde na Lupě tam plete speech recognition, ale o to zde vůbec neběží (proto -speech v mém dotazu, na důkaz), PARC řeší v projektu porozumění jazyku a nikoliv rozpoznávání mluvené řeči

    Stránky PARC a projektu - http://www2.parc.com/isl/groups/nltt/

    Powerset má nějaké ukázky z testů na Flickru - flickr.com/photos/powerset
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).