Hlavní navigace

cd.cz potřetí!

6. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včera se v Kongresovém centru Praha konala veřejná dražba "zakázaných" doménových jmen pod doménou .cz a výsledek aukce předčil pesimistická očekávání -- vydražila se sice přibližně polovina doménových jmen, s celkovou částkou ve výši 1.688.720 korun však počítal jen málokdo. Jaké domény byly nejatraktivnější?

Včera se v Kongresovém centru Praha konala veřejná dražba „zakázaných“ doménových jmen pod doménou .cz, které doposud nebylo možné registrovat (viz Čeká nás další doménová řež?). Jednalo se o domény, jejichž název se shoduje s některou národní doménou první úrovně nebo s nějakou z generických domén (včetně několika gTLD, jejichž vznik byl pouze zamýšlen). Aukce, jež svým rozsahem nemá zatím v historii českého Internetu obdoby, přinesla řadu překvapivých momentů.

Organizací dražby byla pověřena společnost VP real. Aukce prvního doménového jména měla být zahájena v 10 hodin a na každou doménu byly plánovány pouhé dvě minuty. Z důvodu většího počtu zájemců se však protáhl zápis účastníků a dražebník Josef Veselý tedy odstartoval celodenní maraton se čtyřicetiminutovým zpožděním. Nejprve byla dražena doménová jména shodná s generickými doménami (užívanými i neužívanými), dvoupísmenné kódy jednotlivých států byly řazeny podle abecedy. Průběh celé akce byl živě přenášen na Internetu. Každý účastník dražby vystupoval pouze pod dražebním číslem, takže jména šťastných majitelů vydražených domén v tomto článku nenajdete. Zájemci si je jistě vyhledají v již funkční databázi CZ.NIC, jakmile tito provedou registraci. Ta bude probíhat během několika příštích dnů.

Doménová jména arts.cz, com.cz, firm.cz, net.cz, nom.cz, rec.cz a web.cz byla považována za horké favority na nejvyšší částky, přestože byla rekordní suma nakonec přiklepnuta úplně jinde. První aukci svojí přítomností poctilo i několik novinářů, doplněných kamerou TV NOVA. Doména arts.cz sloužila účastníkům dražby spíše pro zahřátí a tak si svého majitele našla za 11.000 korun. Stejný osud potkal o chvíli později i  firm.cz.

Na com.cz z počátku přihodilo několik různých lidí a následovala přestřelka dvou pánů, která brzy vyhnala cenu přes 80.000 korun. Dražebník mezi nezbytnými frázemi odhadl, že se blíží první stotisícová částka a jeden ze soupeřů pobavil všechny zúčatněné zvýšením nabídky na 99.000 korun. Oba pánové pokračovali, dokud jejich souboj neukončil do té doby mlčící muž, který nakonec doménové jméno získal za 140.000 korun. Vydražení net.cz za 93.000 korun ukázalo, že lidé, kteří tipovali řádově sto tisíc jako příjem ze všech dražeb dohromady, neměli docela pravdu. Domény nom.cz a rec.cz si našly svého majitele shodně za 2.000 korun. Cena domény web.cz se stihla vyšplhat pouze na 10.000 korun. Poté pán v první řadě zvedl svoje číslo a klidně prohlásil: „Stopadesát tisíc…“

Vysoké částky z předchozích dražeb způsobily zvýšení zpoždění na téměř dvě hodiny. Ceny většiny dalších doménových jmen byly již přijatelnější a podle zájmu účastníků se pohybovaly zhruba od dvou do 20 tisíc korun. Objevily se první domény, za které jediný zájemce nabídl 1.680 korun a získal je tedy za cenu standardního registračního poplatku. Podle neoficiálních statistik veřejné dražby se tak stalo u 59 doménových jmen. Dalších 114 domén nechali účastníci aukce zcela bez povšimnutí a tak budou předány standardnímu registračnímu procesu.

Za poměrně překvapivé by se dalo považovat vydražení ca.cz za rovných 110.000 korun. Naproti tomu boj o doménu cd.cz bylo možné alespoň částečně předvídat. Zájem byl značný a cena postupně bez velkých skoků překročila do té doby rekordní web.cz. Částka 175.000 korun již nebyla překonána do konce dražby. Výčet doménových jmen, jejichž cena překročila 100.000 korun, uzavírá doména pf.cz s cenou 105.000 korun.

Další atraktivní doménové jméno ck.cz se vyšplhalo na 80.000 korun a „televizní“ tv.cz na 75.000 korun. Za zmínku ještě stojí doména hn.cz. CZ.NIC totiž bylo sděleno, že bude podána žaloba kvůli ochranné známce hn a jako předběžné opatření má být stanoven zákaz nakládání s touto doménou. Toto předběžné opatření však nebylo do konání dražby CZ.NIC doručeno a doménové jméno bylo přes varování dražebníka vydraženo za 35.000 korun.

BRAND24

Celková cena vydražených domén činí 1.688.720 korun (údaj pochází z neoficiální statistiky). Čistý výnos z aukce bude věnován na konto Paraple.


Neoficialní seznam výsledků aukce naleznete zde, oficiální bude pravděpodobně v průběhu dne umístěn na internetových stránkách CZ.NIC. – pozn. edit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje softwarové inženýrství. Příležitostně se zabývá problematikou registrace doménových jmen, poskytováním software a poradenstvím. Spolupracuje na iniciativě SREDO.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).