Hlavní navigace

CD si už nevypálíme…

16. 7. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Služba VypalCD vydržela na českém internetovém trhu celé čtyři roky, avšak právě tento věk se jí stal osudným. Film skončil, pokračování se neplánuje a co víc - nikdo neteskní. Jak byla dříve svým zákazníkům užitečná, tak dnes, když už má spousta domácností i rychlý Internet, zvládající větší objemy dat, ji už nikdo nepotřebuje.

Začátkem prázdnin letošního roku začaly chodit uživatelům kdysi populární služby VypalCD emaily upozorňující na ukončení fungování tohoto serveru. Strohá omluva, slevový kupon na sesterský obchod Vltava.cz a kontakt na patřičné pracovníky kvůli vyřizování nerealizovaných objednávek – to je vše, co zbylo ze služby, jež byla kdysi (ale co je to na Internetu vlastně „kdysi“?) tak přelomová, jak jen si to bylo možné představit.

1247

Ale vraťme se o pár let zpátky. S koncem dvacátého století začíná Internet pozvolna dobývat i české domovy. Zatímco počet připojených domácností stoupá, kvalita jejich připojení stagnuje. Obvykle se jedná o vytáčený dial-up zprostředkovaný de facto (a dlouho i de iure) monopolním Českým Telecomem. Nízká rychlost, slabá spolehlivost a vysoká cena znemožňují přenosy velkého objemu dat. Internet tedy sice je vábničkou obsahující ohromné množství zajímavých bezplatných programů, ale také samozřejmě dokumentů, her a dalších věcí, nicméně úzké hrdlo nedovoluje těchto dat užívat.

Zdokonalují se taktéž techniky zálohování dat. V současné době je zapisující CD-R/RW mechanika naprosto standardní součástí každého počítače, která se na jeho ceně podílí jen malou částí. Nicméně v letech 1998/99 se stále ještě jednalo o luxusní zboží, které si, i přes proklamace výrobců a prodejců, jen tak někdo dovolit nemohl. Kombinace obou těchto vlivů způsobuje, že jedni si výhod stahování dat z Internetu nemohou užít vůbec a druzí jsou při velkých objemech dat zcela odkázání na kapacitu vlastního pevného disku bez možnosti si stažené věci někam uložit pro pozdější využití.

1245

Do tohoto stavu přichází v únoru roku 2000 nová, v českých končinách dříve nespatřená služba. VypalCD. Jejím rodičem a chlebodárcem je vydavatelství Computer Press, které je na českém Internetu známo například svým deníkem Živě, mimo online svět pak hlavně knihami a časopisy. VypalCD přichází na svět současně s freehostingovou službou Hyperlink a je třeba říct, že ta ve své původní podobě už také žvýká zeminu. Princip je jednoduchý.

Uživatel VypalCD si může vybrat software a data z bohatého katalogu toho, co je dostupné na Internetu a co je možné prostřednictvím služby získat. Tak, jak si vybírá vše, co by rád, se mu plní „košík“ daný velikostí jednoho klasického CD média. Jakmile je médium plné, v rámci dokončení objednávky je potvrdí. Služba mu pak vše, co si vybral, vypálí na disk a poštou pošle až domů. Cena je lidová a pohybuje se přinejmenším zpočátku včetně poštovného mírně nad stokorunou, spolehlivost je obvykle dostačující.

VypalCD na českém Internetu ucpává dosti značnou mezeru, ačkoliv je neoddiskutovatelnou pravdou, že ne každému vyhovuje. Pro člověka, který si nemůže stáhnou poslední verzi OpenOffice proto, že není vybaven dostatečnou kapacitou, představuje učiněné dobrodiní, avšak pro piráta lačnícího po posledním warezu služba přínos pochopitelně nepředstavuje.

Postupem času přibývá obsahu, kterým je možné své CD zaplnit, a hlavně, tento obsah se stává aktuálnějším. Přibývají multimédia, především hudba v MP3, kompletní prezentace firem a další datově objemné záležitosti. Kromě volně šířitelného softwaru je možné si s pomocí VypalCD pořídit i dočasné verze klasických komerčních aplikací. A rozrůstá se také nabídka pro různé operační systémy.

1246

V průběhu vývoje prochází VypalCD několika verzemi. K zásadní obměně dochází rok po jeho uvedení, kdy je novější verze o něco uživatelsky přítulnější a praktičtější. K samotnému vytvoření CD přibývá navíc jako další vylepšení i rozšířená možnost vybrat si ke svému disku vhodný potisk, a to jak z několika existujících stylů, tak i vlastní (pochopitelně za mírný příplatek). VypalCD se také přesouvá z pod křídel Computer Pressu do dceřiné společnosti tohoto vydavatelství nazvané InternetShops. Zde je jedním z několika vesměs zdařilých projektů, přičemž mezi ty nejznámější patří klasické „knihkupectví“ Vltava nebo obchod s elektronikou Cybex.

Lukrativní služba na lukrativní adrese si žádá další využití. A tak k vypalování CD přibývá obchod s potřebami pro vypalování. Ten pokrývá základní sortiment tohoto typu.

Avšak život VypalCD, to není jen a jen chvála nehynoucí. Na Internetu dodnes najdeme lkaní uživatelů, kterým objednané CD dorazilo s někdy menším, jindy větším až nepříjemně velkým zpožděním, případně nedorazilo vůbec. I ti uživatelé, kteří se svého disku dočkali včas a v pořádku, narazili v některých případech na problém. Některá z používaných médií se totiž nevyznačovala právě nejvyšší kvalitou. Hlavním problémem bylo jejich delší skladování, jak ukazuje například diskuse pod tímto článkem, kdy po nějakém čase docházelo k poškození disku a jeho nečitelnosti (a tedy likvidaci dat na něm). Je ovšem otázkou, nakolik byla služba VypalCD určena vůbec k archivaci.

To ovšem neznamená kompletní výčet potíží. Brzy po uvedení služby se objevují obvinění z toho, že VypalCD šíří nelegálně hudební nahrávky. Záhy se ale ukazuje, že šlo vlastně o nedorozumění a problém je urovnán.

Čas plyne a stav Internetu v Česku se mění. Pozvolný nástup rychlejších variant připojení, snižování cen vypalovacích mechanik na každému přístupné minimum, to všechno hraje proti VypalCD, přesněji proti základní myšlence této služby – ušetřit kapsu uživatelů Internetu. Většina časopisů o IT nyní vychází s CD nebo DVD diskem jako pravidelnou přílohou. Tyto disky jsou plné atraktivních dat, takových, jaká služba nabízela. A tak počet zákazníků klesá a klesá a klesá.

Tipy C

Od začátku prázdnin 2004 služba VypalCD po více než čtyřech letech svého fungování zavírá bránu (nebo spíše šuplík?). Ovšem není proč truchlit. Pomalé linky, slabá dostupnost i volného softwaru, problémy se zálohováním datových objemů v rozsahu cca stovek megabytů – to vše, co dalo VypalCD místo na slunci, již naštěstí alespoň zčásti patří minulosti. A tak se služba postupně dostala pod hranici rentability, až ji nakonec provozovatel, společnost Internet Shops, uzavřel.

Na Internetu je mnoho různých obchodů a služeb. VypalCD bylo něco naprosto mimořádného, od skromných počátků až po poslední, hezkou a propracovanou verzi. Této zajímavé služby je v jistém slova smyslu škoda, ale zase zůstalo mnoho jiných, rovněž stejně zajímavých, od téhož i jiných poskytovatelů. VypalCD se tak stává zatím posledním pomníčkem na našem pohřebišti internetových dě­jin.

Používali jste VypadlCD, dokud fungovalo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).