Hlavní navigace

CE Review -- konec dobročinnosti

19. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Central Europe Review ukončilo život po dvou a půl letech vycházení. Existence ambiciózního serveru byla založena na dobrovolné práci autorů, na romantických principech a představách. Model mecenášství dobré věci se příliš neosvědčil a ve střední Evropě už není důvod aktivity dotovat, když kolem zuří trh.

Při pohřbívání většiny serverů jsem neuronil ani slzu. Nad náhlou smrtí Central Europe Review (CE Review) brečím jako malé dítě. Vznik serveru se datuje do června roku 1999, za jeho otce-zakladatele je považován Andrew Strohlein a už od samého začátku CE Review platí za nejserióznější komentářový server ve střední Evropě.

594

Za dobu své existence server posbíral několik prestižních ocenění za novinářskou práci – v roce 2000 získal cenu za online žurnalistiku na konferenci NetMedia (loni cenu získal server Transitions Online, letošní jsou před uzávěrkou nominací) a v témže roce bylo CE Review nominováno na Online Journalism Awards.

Na serveru publikovali jak cizinci, tak i místní, a to místní z celé střední Evropy – s odchodem CE Review přichází o skvělý server nejen český Internet, ale celý středoevropský prostor. Z původního záběru čtyř, respektive pěti zemí, se zájem CE Review rozšířil na téměř třicet. Při čtení každého článku jste se vždycky znovu a znovu mohli ubezpečit, že střední Evropa je možná roztříštěná politicky, jazykově a národnostně, ale stále sdílí jeden kulturní prostor.

Ačkoli CE Review působí profesionálním dojmem, od samého začátku až do konce se o jeho reputaci staraly jen necelé dvě desítky dobrovolníků (mezi nimi od počátků i Jan Čulík) a dohromady na osmdesát pravidelných dopisovatelů. Z toho můžeme usuzovat, že finanční potíže nemohly být hlavním důvodem, pro který legenda odchází. A to přesto, že komerční reklama se na stránkách neobjevila už několik měsíců a na příspěvky mecenášů se nedá v této oblasti světa příliš spoléhat.

V dopise na rozloučenou čteme, že CE Review si zvolil bilanční sebevraždu. Už nemohou dál pracovat jako virtuální redakce založená na nehonorované práci… CE Review se stává obětí sekundárních vlivů útlumu hospodářství. Novináři už si nemohou dovolit vést ambiciózní projekt jen jako svou zájmovou činnost. Redaktoři v dopise naznačují, že se v blízké budoucnosti vrátí v plné síle tentokrát už jako profesionálové s opravdovým zázemím… Avšak od ledna, kdy byl dopis publikován, se nic nezměnilo a CE Review stále odpočívá v pokoji.

CE Review neskončil z ničeho nic. Archiv zpráv z České republiky se zastavil v červnu 2001. Články pak ještě přibývaly až do letošního ledna. V prosinci CE Review oslavilo sté vydání, a pak už vyšel jen zimní speciál a závěrečná dvě čísla. CE Review stále ještě najdete na svém původním místě, pokud by někdy doména zanikla, pak je velmi pravděpodobné, že původní obsah bude dobře zmapován v paměti Web Archivu, protože stránky CE Review jsou statické a každé číslo na server osobně ukládal Tom Vild.

BRAND24

Dopisovatelé CE Review se nemusí bát, že by už nesehnali práci, články Andrew Strohleina najdete na Online Journalism Review, Jan Čulík stále drží své Britské listy a ani ostatní přispěvatelé nezůstanou bez prostoru pro vyjádření svých názorů. Ve většině národních metropolí vycházejí anglicky psané noviny, bohužel ale už na webu nenajdeme místo, kde bychom se s texty autorů z různých míst střední Evropy mohli setkat zároveň. Naděje pozůstalých čtenářů se upínají k Transitions Online, které staví na modelu placeného přístupu.

Jak se zdá, čas vzdušných zámků, velkých očekávání a velkých snů se naplnil. Končí romatnické období dobývání divokého východu a zůstává už jen všední boj o přežití na trhu. Měli bychom se radovat, ale srdce se brání. Je nejvyšší čas naučit se platit za obsah.

Pohřebiště představuje ve všech kulturách místo posvátné. Prostor, kde potomci a přeživší vzdávají hold svým předkům. V seriálu Pohřebiště se na Lupě zamýšlíme nad „životem“ aktivit, projektů a serverů, které zásadním způsobem změnily Internet nebo jeho chápání. Připomínáme si nesmrtelné činy často již zapomenutých hrdinů a vyprávíme legendy z krátké historie českého Internetu.

Který ze serverů podle vás je nejlepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).