Hlavní navigace

Cenová pecka u IOL: bezdrát za 1 590 korun!

4. 7. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Již nějakou dobu žijeme v očekávání okurkové sezóny, která však zatím stále nepřichází. O nejnovější oživení se postaral Internet OnLine, který výrazně snížil cenovou hranici za připojení bezdrátem. Jedná se však o počítanou linku, takže výhodnost pro konkrétního zákazníka záleží jako obvykle na míře používání.

Již nějakou dobu žijeme v očekávání okurkové sezóny, která však zatím stále nepřichází. O nejnovější oživení se postaral Internet OnLine, který výrazně snížil cenovou hranici za připojení bezdrátem. Jedná se však o počítanou linku, takže výhodnost pro konkrétního zákazníka záleží jako obvykle na míře používání.

Přestože tarif Internet 2000 (a před ním Internet 99) výrazně zlevňuje připojení k Internetu pro domácí uživatele, kteří v drtivé většině používají dial-up, podle ohlasů v různých diskusích na Lupě je stále značná poptávka po jakémsi řešení „mezi“ pevnou linkou, která je stále poměrně drahá, a právě dial-upem. Asi nejlepší nabídkou je v tomto směru připojení po síti kabelové televize (v Praze od populárního DattelKabelu), to má však značně omezený dosah: zdaleka ne každý má doma kabelovou televizi, nota bene od určité konkrétní společnosti, která připojení k Internetu nabízí. Jinou velmi oblíbenou variantou je bezdrátové připojení, které se kdysi stalo vlajkovou lodí tehdy začínající společnosti InWay a od té doby ho do svých nabídek začlenili v podstatě všichni poskytovatelé připojení.

Týká se to i IOL, které tak učinilo vloni na Invexu. Zajímavé je, že se tak stalo nikoliv vybudováním vlastní sítě buněk v jednotlivých městech, nýbrž navázáním spolupráce s firmou SNISNET, která již dříve provozovala – a stále provozuje – síť Eridan. Ta v té době sice nabízela bezdrátové připojení doslova za hubičku, to se však velmi negativně odráželo na kvalitě. Díky spolupráci s IOL mohlo dojít k výraznému upgradu sítě. Není jistě bez zajímavosti, že připojení k Internetu prostřednictvím Eridanu dnes nabízejí nezávisle na sobě obě společnosti (Internet OnLine i SNISNET) a mají dokonce různé ceníky (pro porovnání: IOL a Eridan). Na loňském Invexu mi sice tehdejší mluvčí IOL Jan Kučmáš tvrdil, že by tento stav měl být postupně odstraněn, zatím se tak však nestalo – a nová nabídka IOL to jen potvrzuje.

Smyslem aktuální změny v ceníku je jednoznačně přiblížení bezdrátového připojení k malým firmám a domácím uživatelům. Spodní hranice pro měsíční paušál je tak od nynějška 1.900 korun (v případě, že se v jedné lokalitě najde více zájemců, dokonce 1.590 korun), ten však neobsahuje žádná přenesená data. Za každý megabajt se pak platí 6 korun, což by při spotřebě 500 MB měsíčně znamenalo tři tisíce navíc. Je však možné si určitý objem dat „předplatit“, což vyjde o něco levněji: balík 250 MB stojí 1.250 a 1 GB 4.000 Kč, což odpovídá obvyklé ceně, která se u většiny poskytovatelů pohybuje kolem 4 korun za 1 MB (samozřejmě po přepočtu – většinou se účtují v „dávkách“). Další důležitou změnou je zavedení „dotovaného programu“, který funguje na obdobném principu jako dotované mobilní telefony. Pokud podepíšete s IOL smlouvu nejméně na rok a půl, nemusíte platit zřizovací poplatek, který jinak u 64 kb/s linky činí nepříliš příjemných 17.900 korun.

Nová nabídka se dá jen velmi obtížně porovnávat s původními cenami, protože má poněkud jiný obsah – původně totiž paušál standardně zahrnoval 1 GB dat, což někteří menší uživatelé ne vždy využijí, ale museli by za něj zaplatit. Pro ty je samozřejmě nová nabídka citelně výhodnější, naproti tomu pro zákazníky, kteří se do tohoto objemu vešli, by nový ceník znamenal zdražení – zatímco původní paušál činil podle tiskové mluvčí Internet OnLine Jany Voňavkové zhruba 4.500 (64 kb/s s 1 GB), podle nové nabídky by totéž vyšlo na 5.900 korun. Původní zákazníci proto podle Voňavkové dostanou na výběr, zda chtějí přejít na nový model placení, nebo zůstat u původní smlouvy.

BRAND24

Nové ceny Internet OnLine umně spojují výhody s nevýhodami, jedno je však jisté: přiblíží bezdrát menším zákazníkům, pro které může být zajímavé zejména zrušení vstupní bariéry v podobě vysokého zřizovacího poplatku.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).