Hlavní navigace

Cenové srovnání připojení do 1000 korun

21. 2. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Zajímáte se o aktuální ceny připojení k Internetu? Po prvním únorovém týdnu, který byl ve znamení změn u většiny poskytovatelů, se situace začíná stabilizovat. Proto jsme pro vás připravili srovnání služeb připojení k Internetu s měsíčním paušálem nižším než 1000 korun.

Hlavním kritériem, kterým se bude toto srovnání řídit, je tedy cena. Výběr poskytovatelů se odvíjí od jejich zastoupení v naší databázi připojení (databázi připojení). Nachází se zde osm největších poskytovatelů připojení pomocí technologie ADSL, dvě společnosti nabízející Internet za využití rozvodů kabelové televize a samozřejmě nesmí chybět ani všichni tři mobilní operátoři. Společnosti nabízející připojení technologií WiFi jsou často omezeny svým lokálním dosahem, takže je tentokrát porovnávat nebudeme, nicméně budou pravděpodobně zařazeny do některého z příštích srovnání.

Nová velkoobchodní nabídka Českého Telecomu, ať ji považujeme za revoluční či nikoliv, donutila ke změnám v nabídce nejenom společnosti, které pouze přeprodávají služby na platformě Českého Telecomu, ale také ostatní poskytovatele vysokorychlostního připojení k Internetu. Se změnami přišli i ISP nabízející ADSL připojení pomocí zpřístupnění místní smyčky (LLU). Radiokomunikace výrazně zatraktivnily služby pod značkou Bluetone na své vlastní platformě, Telenor Networks však kvůli probíhajícímu převzetí společností GTS Central European Holding zatím žádné změny ve velkoobchodní nabídce neučinil. Další společnost patřící ještě donedávna také pod křídla norského Telenoru, Nextra, sjednotila měsíční poplatky pro obě platformy (Český Telecom, Telenor Networks), a tím u ní, jako u jediného ISP, došlo ke snížení ceny i u služeb na platformě právě Telenor Networks.

Ze společností, nabízejících připojení pomocí rozvodů kabelové televize, zareagovala jako první společnost UPC a včera provedla změny v nabídce služeb i společnost Karneval Media.
Naopak mobilní operátoři se novou velkoobchodní nabídkou Českého Telecomu nenechávají zneklidňovat. Služby, které nabízí, si konkurují se službami na technologii ADSL jen velmi okrajově, a proto události posledních týdnů nevyvíjí na mobilní operátory téměř žádný tlak, který by teoreticky mohl vyústit ve změnu nabídky či snížení cen.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají

Většina ISP nabízí na první pohled atraktivní a výhodné akce. Například aktivaci služeb či modemy za pouhou jednu korunu. Je třeba si ale uvědomit, že každá takováto akce není dobrou vůlí poskytovatele, jak ušetřit koncovému zákazníkovi nějakou tu korunu. Primárním úkolem „výhodných“ akcí je odpoutat pozornost od ostatních parametrů nabízené služby a podmínek smlouvy. Při zřízení služby sice opravdu můžete ušetřit, ale nakonec všechny skutečné náklady, které poskytovateli v souvislosti s akčními nabídkami vznikly, bývají velmi často rozpočítány do výše měsíčních paušálů. Je také pravidlem, že akční nabídky jsou spjaty s délkou trvání smlouvy. Nejčastěji se jedná o smlouvy na dobu jednoho roku, což je v oblasti vysokorychlostního připojení k Internetu velmi dlouhá doba. Proto než se necháte zlákat, promyslete, zda jste ochotni tyto podmínky akceptovat.

Rychlost 256/64 kbit/s a nižší

V aktuální nabídce ADSL připojení byste rychlost nižší než 512/128 kbit/s hledali marně. ISP tyto nižší rychlosti přestali nabízet v souvislosti s již zmiňovanými změnami ve velkoobchodní nabídce Českého Telecomu. Naopak společnosti nabízející připojení k Internetu pomocí rozvodů kabelové televize zůstávaly zdrženlivější a nižší rychlosti ve svém portfoliu služeb ponechaly ještě dlouho potom. Včera se však situace změnila, a to když rychlosti razantně navýšila i společnost Karneval Media. A tak posledním mohykánem mezi pomalejším mobilním připojení zůstává Chello Easy s rychlostí 256/64 kbit/s a datovým limitem 5 GB. Měsíční poplatek 555 korun z ní však činí v současné době službu velmi málo konkurenceschopnou. Instalační poplatek za 1 korunu a zapůjčení modemu zdarma nemůže vyřčený verdikt zmírnit. Zvláště když dle kompletního ceníku zjistíte, že aktivace služby přijde na 1500 korun.

Mobilní připojení obecně nedosahuje nějakých závratných rychlostí a jeho značně limitujícím faktorem je skutečnost, že rychlosti, které mobilní operátoři u služeb uvádějí, nejsou garantované. Může se vám tedy stát, že maximální rychlosti vůbec nedosáhnete. Tato situace může nastat zejména na frekventovanějších místech. Výhodou mobilního připojení je však vysoké pokrytí a fakt, že se můžete připojit i tam, kde chybí telefonní či datový kabel. Internet Mobil od Eurotelu s maximální rychlostí 180 kbit/s a aktivačním poplatkem 113 korun je nabízen bez datového limitu. Vodafone nabízí také neomezený datový limit, ovšem rychlost je vyšší – 237 kbit/s a bez aktivačního poplatku. T-Mobile u služeb EDGE (236 kbit/s) a GPRS (86 kbit/s) nemá také aktivační poplatek. Obě služby jsou za totožný měsíční poplatek a s datovým limitem 2 GB. U všech zmiňovaných služeb je uplatňována tzv. Fair Usage Policy (FUP).

256 kbit/s

Rychlost 512/128 kbit/s s datovým limitem do 2 GB měsíčně

Toto kritérium splňují výhradně služby využívající technologii ADSL. Z následujícího grafu je zřejmé, že cenové rozdíly mezi jednotlivými ISP jsou minimální. Z řady, snad již tradičně, vybočuje pouze Contactel, který je o neuvěřitelných 85 korun dražší než nejlevnější SkyNet. Internet Expres Impuls od Českého Telecomu disponuje měsíčním datovým kreditem ve výši pouze 1 GB. Český Telecom a Tiscali uplatňují u nabízených služeb FUP. Se zvyšujícími se rychlostmi se stává stále aktuálnější možnost dokoupit dodatečný datový kredit k běžnému měsíčnímu. Rozpětí zpoplatnění této služby je celkem široké, a proto cenám za dodatečné datové limity budeme věnovat srovnávací graf na konci článku.

512 kbit/s

Rychlost 512/128 kbit/s s datovým limitem nad 3 GB měsíčně

Internetu 4G Standard s datovým limitem 3 GB je aktivační poplatek 118 korun. Přestože je u této služby aplikována FUP, je možné zakoupit dodatečný datový kredit (1 GB/ 118 korun). Aktivace Internetu Pro je o pět korun levnější a taktéž je aplikována FUP, a to dle následujících pravidel.
Internet Broadband je pohrobkem z původní nabídky Českého Telecomu před 1. únorem, a proto je jeho cena téměř dvojnásobná oproti tarifu Start 512 od Nextry. Navíc je u Broadbandu nutno počítat s aktivačním poplatkem ve výši 1178 korun i při uzavření smlouvy na 12 měsíců. Nextra nabízí aktivaci při zřízení služby na jeden rok za 1,19 Kč.

512 kbit/s nad 3 GB

Rychlost 768/256 kbit/s

768/256 kbit/s

Rychlost 1024/256 kbit/s

Včera zveřejněná nabídka společnosti Karneval Media u této rychlosti pořádně zamíchala kartami. Její nabídka je sice o více než stokorunu levnější než u Bluetone Premium, ale je třeba upozornit na to, že služba Bluetone je bez omezení datových přenosů a její zřízení je zdarma. Naopak Turbo 1M od Karnevalu je omezeno 4GB datovým limitem, po jehož vyčerpání následuje snížení rychlosti na 256/64 kbit/s. Dodatečný datový kredit lze zakoupit pouze v bloku 5 GB/ 300 korun. Aktivační poplatek je ve výši 475 korun.

Všechny ostatní služby, samozřejmě kromě Chella Light, jsou provozovány pomocí LLU na platformě Telenor Networks, resp. Radiokomunikace (Bluetone Premium). Bluetone navíc nabízí službu s agregací 1:20, Telenor Networks pouze 1:40.

1024 kbit/s

Rychlost 2048/256 kbit/s s datovým limitem do 10 GB

Všechny služby jsou nabízeny na platformě Českého Telecomu s agregací 1:50 a datovým limitem 10 GB. Pouze Internet Expres Ideal od Českého Telecomu disponuje datovým kreditem pouze 8 GB a je u něj uplatňována FUP.

2048/256 kbit/s

Rychlost 2048/256 s datovým limitem nad 10 GB

V zápase dvou alternativců zvítězily Radiokomunikace. Nejenže nabízejí o více než 70 korun nižší paušál a lepší agregaci (1:20), ale u služby Bluetone Premium také není omezen přenos dat a rychlost uploadu je navíc 512 kbit/s. Nextra určila pro tarif FUN 2M limit 20 GB a po jeho vyčerpání uplatňuje FUP. Zakoupením dodatečného kreditu však lze sníženou rychlost znovu navýšit na rychlost původní.

UX DAy - tip 2

2048/256(512) kbit/s

Rychlost 3072/256 kbit/s

Na první pohled se zdá nejvýhodnější opět nabídka Karnevalu, avšak jen do doby, než zjistíte, že datový limit je 20 GB měsíčně (10 GB download, 10 GB upload). Po přenesení daného objemu dat, stačí například vyčerpat limit pro download, rychlost poklesne na 256/64 kbit/s. Jistý rozdíl je také v upstreamu, Karneval nabízí 300 kbit/s, Bluetone ale 512 kbit/s a bez datových limitů. Jedinou nevýhodou služeb Bluetone je oproti službám na platformě Českého Telecomu relativně nízká dostupnost.

3072/256 kbit/s

Dodatečný datový kredit

Data nad limit

Tento poslední graf porovnává ceny nadlimitních dat přepočtené na cenu 1 GB. Ne všichni ISP však nabízí možnost zakoupit dodatečný datový kredit po 1GB blocích. U některých může přijít tak i nepatrné překročení datového limitu pěkně draho. Bližší informace o datových kreditech můžete získat v naší databázi připojení (databázi připojení), stejně tak jako další doplňující informace, které považujete při rozhodování za důležité a které zde nebyly zmíněny.

Jaké připojení domácnosti používáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).