Hlavní navigace

Centrum se přestěhovalo od Telecomu

8. 3. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vyhledávácí server Centrum byl od počátku spjat s Českým Telecomem, přesněji řečeno s jeho službou Internet OnLine. Nyní, po půl roce jeho existence, se situace šmahem mění: Centrum se tento týden přestěhovalo od IOL ke GTS. O tom, zda má tato změna nějakou souvislost s nedávnou akvizicí M.I.A., se dá pouze spekulovat.

Když vloni Centrum otevřelo své stránky veřejnosti, byla to poměrně významná zpráva. V minulosti zde byla řada pokusů o narušení dvojvládí Seznam-Atlas, ale nikdo z těch, kteří se o to snažili, neměl reálnou šanci na úspěch. V případě Centra však byla situace trochu jiná – jeho systém byl velmi zajímavý s řadou šikovných možností. Má-li mít někdo šanci se vklínit mezi dva zavedené hráče, nestačí, že nabízí totéž co oni, musí mít něco navíc: a to Centrum svým způsobem mělo.

Provozovatelé Centra se však od počátku netajili tím, že mají v rukávu ještě jedno eso, které by jim mohlo výrazně pomoci. Tímto žlutomodrým trumfem byla právě spolupráce s Internet OnLine, u něhož byl server nejen hostován, ale který měl být podle slov lidí z Centra rovněž partnerem celého projektu v dalších oblastech, zejména v otázce marketingu. S podporou Telecomu v zádech se dá samozřejmě dosáhnout lecčehos, ale přestože jsem v posledních měsících dění kolem Centra sledoval poměrně pozorně, žádné hmatatelné projevy této podpory jsem nezaznamenal. Těžko tedy říci, jak to od začátku bylo.

Užší provázání Centra a Telecomu od začátku zpochybňovali lidé z M.I.A., která už v té době jednala s Telecomem o prodeji sebe sama. Před nedávnem byla definitivně uzavřena smlouva, kterou Telecom v M.I.A. získal 100% podíl, a jen o pár dní později přišla zpráva o tom, že se Centrum přesouvá ke GTS. Osobně si však nemyslím, že by spolu tyto dvě věci přímo souvisely: v případě Centra šlo zřejmě o dlouhodobější vývoj, který tento týden vyvrcholil přestěhováním. Již o něco dříve přitom z jeho stránek zmizely ikony (větší, než je obvyklé), které oznamovaly, že je server hostován u IOL, takže se tento přesun dal očekávat.

Podle Oldřicha Bajera ze společnosti NetCentrum, která Centrum provozuje, by měl přesun přinést především rychlejší spojení od ostatních poskytovatelů. V tomto ohledu jsem poněkud skeptický: IOL sice v poslední době skutečně mělo problémy s peeringem, které jsme dokumentovali i na Lupě, ale v současnosti by díky nové lince do NIXu měly být minulostí. Zároveň však podle Bajera Centrum tímto krokem vyjařuje svojí nezávislost na jakémkoliv poskytovateli připojení v České republice.

Tipy C

Doba, kdy se o „zdroje“ poskytovatelé přímo přetahovali, je bohužel pryč: zajímavým serverem sice stále nikdo nepohrdne, ale už nemají takovou důležitost jako v době, kdy byly politické hrátky kolem peeringu v největším rozkvětu. Přesto si myslím, že přesun Centra do jejich sítě může GTS hřát u srdce: přeci jen jde o prestiž.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).