Hlavní navigace

Centrum spouští vlastní videoserver Jaknato.cz

8. 12. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Dlouho očekávaný videoportál Centrum Holdings právě startuje. Po pokusech typu ICQ.TV nasazuje k průlomu ve videoobsahu "How to" server Jaknato.cz spouštěný právě teď. Klíčem k návštěvnosti má být profesionální obsah. S komunitní složkou služba zpočátku příliš nepočítá.

Když na letos jaře došlo k slučování Centra s Atlasem, deklaroval Pavel Mucha internetové video jako jednu z priorit nově vzniklého portálového subjektu. Cílem měl být silný vlastní obsah. Uživatelsky generovaným videím Mucha po předchozích zkušenostech nevěřil od počátku. Neexistuje video pro všechny, plánujeme více videoserverů, zaměřených na určité skupiny uživatelů. Ryze uživatelsky generované video nebude fungovat, budeme si ho vyrábět sami, citoval tehdy Muchu Daniel Dočekal v článku Rychlý a bolavý zrod Centrum Holdings.

Muchovo prohlášení tehdy vyvolalo řadu pochybností a dohadů, jak vidno, samotný Centrum Holdings na jeho pravdivost sází i nadále. Dalším krokem Centra na cestě k úspěšnému videoobsahu nebude ani video zpravodajství, ani estrádní zábava. Firma věří, že uspěje se specializovaným serverem obsahujícím video návody. Tento projekt vznikal od května letošního roku, nese příznačný název Jaknato a jeho cílením jsou výhradně návodná videa, prohlašuje David Hác, vedoucí video týmu ve společnosti Centum Holdings. My jsme nechtěli jít cestou, kterou se vydali jiní. Namísto toho jsme se pokusili nalézt mezeru na trhu, což se nám ve výsledku také podařilo. Do oblasti videoobsahu tak přinášíme standard, který je v České republice nový, dodává ještě. Možnosti zvoleného obsahového formátu Hác demonstruje na příkladu popularity zahraničních serverů s ekvivalentním formátem. Na českém trhu konkurenci až na specializovaný Spotter TV nemá. Obsah serveru Jaknato je tvořen třetí stranou na zakázku.


jaknato - home

Pohled na Homepage, povšimněte si smíchání obsahu a upoutávek na Žena.cz


Šlo nám o skutečně profesionální obsah, který bude stravitelný, bude přinášet zkušenosti relevantní autority v daném oboru, jinými slovy další prioritou je důvěryhodný obsah a předně: každý návod by měl být také okamžitě plně replikovatelný, říká Hác. Znamená to, že podle našich návodů bude každý bez potíží schopen sledovaný postup zopakovat, a to v případě kterékoli kategorie. Nechtěli jsme se rozhodně vydávat cestou pořadu české televize Kluci v akci. Když se podíváte na video Jak snížit horečku bez léků, Adventní zvyky a Tradice nebo Kuřecí curry, v každém uvedeném případě okamžitě víte, co máte dělat a jak. Dodat kvalitní obsah tohoto typu se ukázalo pro řadu společností , zabývajících se tvorbou videoobsahu poměrně velkým oříškem, dodavatelskou firmu jsme tak vybírali opravdu velmi dlouho, vysvětluje Hác. Existuje pochopitelně ještě cesta, kterou kráčí klasické televize, ale ta sebou přináší náklady, neúměrné internetovému prostředí. Tou jsme však rozhodně jít nechtěli, dodává ještě na vysvětlenou.

Server startuje přibližně se 180 minutami videa, přičemž každý měsíc by mělo na serveru přibývat kolem třiceti tří až čtyřminutových videí. Podobně limitovaný bude zpočátku také záběr jednotlivých kategorií. Pokud zaměření serveru srovnáme například s konkurenčním magazínem Hobby.cz, který v omezené míře také přináší vlastní videoobsah, je zde cílová skupina vymezena daleko úžeji. Již počáteční kategorie jako Jídlo a pití, Vánoční speciál, Rodiče a děti, Zdraví a krása naznačují v počátečním stádiu orientaci zejména na ženskou část diváctva. Hác tvrdí, že jde o dočasný trend a postupem času by mělo dojít k radikálnímu rozšíření uživatelské základny. Důvod, proč volíme takovouto počáteční orientaci, je nasnadě. Hodláme se orientovat na praktického uživatele. Servery s převážně uživatelsky generovaným obsahem, ale i momentální zaměření televizí na Internetu, cílí na zábavu a na zpravodajství. Momentální cílová skupina konzumentů internetového videa tak leží někde mezi hledači zábavy a pokročilými uživateli, kteří kombinují zábavu s aktuálními informacemi. Tento segment je v České republice v dnešní době již pravděpodobně přesycený. Zatím zde ovšem ještě nikoho nenapadlo věnovat se cíleně praktickým uživatelům, vysvětluje filosofii koncepce serveru Hác. Právě tato skupina uživatelů je přitom zdaleka nejpočetnější, již dávno si osvojila Internet jako pracovní nástroj, ale stále pro ni v oblasti videa chybí relevantní obsah. Proto jsme se rozhodli tuto mezeru zaplnit.


jaknato - kategorie

Pohled na současnou nabídku kategorií


Ano, pár ojedinělých vlaštovek z této oblasti naleznete na českém Internetu i dnes. S prvním nesmělým pokusem o návodná videa se pokusil iDnes na Hobby.cz a možná trochu Stream s několika málo pořady, v celkovém kontextu však jednoznačně převažuje life style. My jdeme přesně opačnou cestou , tvrdí Hác.

Technické řešení

Samotná distribuce videa bude probíhat formou progresivního downloadu, z vlastní CDN sítě, pro kompresi je použitý kodek H.264. Videa jsou flashová, díky kodeku H.264 je potřebný Flash Player verze 9 a vyšší, ale kvalita videa je velmi vysoká. Ve videu je také možné seekovat, tedy přeskočit na libovolnou pozici ve videu, i když video do této pozice ještě nebylo staženo.

Pro snadnější vyhledávání ve videu je každý pořad rozdělený do několika záložek, které představují jednotlivé kroky v pracovním postupu. Myší můžete najet na čárku nad videem a zobrazí se vám popis tohoto kroku, případně na něj můžete přeskočit.

Server nabízí vlastní embedded přehrávač, podporuje sdílení videa vložením do jiných stránek. Mobilní přístup zatím není, důvodem je prý nevyhovující stav mobilní infrastruktury a drahé datové tarify českých operátorů. Server ovšem nabízí možnost konvertování videa do mobilního formátu a jeho následné stažení do telefonu offline. Server je jedním z prvních projektů stojících na Centrem vyvíjeném CMS Ella, jehož budoucnost se hojně probírala i v diskusích na Lupě.

Obchodní model

Máme kvalitní obsah, a proto ho hodláme dát volně k dispozici. Povědomí o značce by se tím mělo zvednout natolik, že se nám tento krok mnohonásobně vrátí, tvrdí Hác. Jako příklad uvádí úspěch YouTube. Vedle klasických reklamních opozic na serveru počítáme s overlayer formáty, ekvivalentem Click-and-buy, který využívá Youtube. Vytváříme framework, který vytváří prostor pro společnosti, které chtějí být v dané oblasti „education“ leaderem na trhu.


jaknato - reklama

Reklama na bázi „Click and buy“


Například firmy typu Hornbach, Bauhaus či Ikea v oblasti domácího kutilství mají zájem nejen prodávat, ale zejména vytvářet návody s praktickým řešením pomocí jimi distribuovaných produktů. To ovšem neznamená, že bychom se bránili například klasickému product placementu. Oproti serverům s uživatelsky generovaným obsahem, jako například YouTube, máme pochopitelně velkou výhodou v plné kontrole obsahu, říká Hác. Z tohoto důvodu alespoň zpočátku příliš neplánujeme ani podporu komunitní složky projektu, to ovšem rozhodně neznamená, že bychom se uzavírali uživatelským podnětům nebo vlastním projektům. Rozdíl oproti konkurenci však bude spočívat v důslednějším posuzování a další práce s dodaným materiálem, uzavírá Hác.

BRAND24

Videoobsahu na českém Internetu je celá řada, jak nelegálního, tak nějakou dobu už i toho legálního. Jeho finanční zhodnocení je v plenkách nejenom v Česku, ale i za hranicemi a náklady na jeho tvorbu jsou oproti „textovému obsahu“ několikanásobné. I to je důvod, proč většina serverů vsází na „uživatelsky generovaný obsah“, aby se nákladům na tvorbu obsahu vyhnula. Jak se Centrum Holdingu na tomto poli bude dařit, budeme i nadále sledovat. Zatím je správný čas na vyzkoušení jeho novinky… a názory na ni můžete samozřejmě psát do diskuse!

Naše redakční poznámka: je hezké propagovat z titulní stránky jiné servery z vlastní rodiny, ale odkazy na články Žena.cz na titulní stránce vypadají, jako by vedly na nějaký videoobsah a dost degradují dojem, jaký si návštěvník z rychlého pohledu na server odnese.

Časová osa: české videoslužby

Časová osa nejdůležitějších momentů u českých videoslužeb

Jak hodnotíte projekt Jaknato.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).