Hlavní navigace

Češi vytvořili nástroj pro správu cloudů, nasadí ho T-Mobile

18. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Ovládat VMware, Microsoft, OpenStack či KVM z jednoho místa umožňuje nový software od českého Altronu a Ultimum Technologies. Nástroj nasadí T-Mobile.

Nástup cloudů a virtuálních prostředí mnoho věcí ulehčil, spolu s tím se ale objevily nové potřeby. Cloudy jsou do jisté míry izolovaná prostředí, a pokud jich chcete využívat více a vše nějak centralizovat, může nastat problém.

Mobilní a cloudové aplikace toto začaly v některých případech řešit skrze aplikační rozhraní (API) a možnostmi vzájemného propojování a „povídání si“. Sjednocovat skrze nové služby se začaly i přístupy do cloudových aplikací – řeší to i český projekt Portadi Dušana Vítka.

U samotných technologií, na kterých jsou cloudy postaveny, ale jednotná správa ještě není zcela ideální. Například Microsoft umožňuje celkem slušně z jednoho místa spravovat privátní datové centrum a služby běžící v cloudu Azure, podobně to má i VMware. I když se jejich nástroje pro správu postupně více otevírají světu, v zájmu těchto firem je zejména držet zákazníka ve svém vlastním prostředí.

Propojení cloudů

A právě tady do hry vstupuje česká společnost Altron. Ta v posledním roce vyvíjela nástroj, který chce správu cloudů, virtuálních prostředí a prostředí datových center dostat pod jedno místo. „Prozatím podporujeme VMware, KVM a OpenStack, brzy přijdeme také s technologiemi Microsoftu,“ říká pro Lupu manažer softwarového vývoje a člen představenstva v Altronu František Brtna. „Jsou tady teď různé cloudy, či orchestrace, a objevuje se potřeba je propojit.“

Schéma fungování Altron Cloud Management Platform.
Autor: Altron

Schéma fungování Altron Cloud Management Platform.

Zjednodušeně řečeno, Cloud Management Platform od Altronu sjednocuje správu virtuálních prostředí od zmiňovaných dodavatelů. Dokáže tak třeba nad OpenStackem a VMware postavit jednotné rozhraní pro ovládání, správu, řízení či účtování. Je možné zde vidět virtuální servery, sítě a podobně.

„Chová se to jako takzvaný resource pool. Můžete mezi sebou přesouvat i zdroje a licence,“ popisuje Brtna. To v praxi znamená, že Altron vyřeší i licencování jednotlivých technologií a ve výsledku naúčtuje jejich skutečné využívání. V cloudové správě Altronu je tak možné si naklikat kombinace služeb a technologií od více výrobců, vidět a spravovat je z jednoho místa, centrálně je platit a mít nad výdaji kontrolu.

Něco takového může poměrně dost rozvázat ruce a umožnit přechod k dalším technologiím. Ten, kdo má historicky provoz postavený třeba na VMware, může nasadit i konkurenční prostředí a mít vše pod jednou střechou. Platformu pak lze napojit i na další systémy typu CRM, ERP, helpdesk a tak dále. Vše funguje i pro geograficky oddělené lokality.

K novému byznysu

Pro Altron je vlastní cloudová platforma další z cest, jak se chce z byznysu kolem projektování a budování datových center posunout také k tradičnímu IT (viz také články o jeho vstupu do BrandCloudu a vývoji robota).

Jednotná správa cloudu nicméně bude dost těžká oblast, kde se vzhledem k potřebám trhu budou chtít prosadit další konkurenti. „On to jednou takový OpenStack nejspíše také bude umět. My teď s produktem každopádně jdeme do světa. Bude to boj, kde se nesmíme zastavit,“ popisuje Brtna.

OpenStack v celém systému ostatně hraje velkou roli – tvoří základ pro propojování takzvaných virtuálních sítí (SDN). „Jednou z hlavních výhod OpenStacku jsou právě virtuální sítě, lze jich integrovat více druhů,“ říká pro Lupu technologický ředitel společnosti Ultimum Technologies Stanislav Ulrych. Lze tak spojit třeba APIC od Cisca či OpenContrail.

Ultimum je česká firma, která vyvíjí vlastní OpenStack distribuci, více v dřívějším článku. Na novém projektu Altronu spolupracuje právě na OpenStack části. Konkrétně na SDN se používá platforma Neutron.

UX DAy - tip 2

Prvním velkým pilotním zákazníkem pro novou technologii Altronu se stala tuzemská pobočka operátora T-Mobile. Ten už na této technologii během pár týdnů spustí provoz služby nazvané N-Cloud. Altron už historicky T-Mobilu některé aplikace dodává, například billing.

Altron míří za podobným typem klientů – typicky tedy operátory, poskytovateli ICT služeb, firmami s heterogenní IT infrastrukturou a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).