Hlavní navigace

Česká AI pracuje s Deutsche Bahn, poučení z BlackBerry, vývoj Applu v Číně

30. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Facebook
Obrázky z nového datacentra Facebooku. Microsoft rozjíždí AI divizi. Google přejmenoval cloud. Výběr ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Čeští Neuron Soundware, o kterých jsme referovali v článku, se stali součástí programu mindbox a budou pracovat na projektech s německými dráhami Deutsche Bahn, konkrétně na věcech kolem údržby. Firma už se dříve dostala do TechFounders, kde zase spolupracuje se Siemensem či Boschem.

Mark Zuckerberg na svém Facebooku ukázal fotky z datacentra ve Švédsku. Je postavené na hardwaru z Open Compute Projectu – jak jinak. Popisek a obrázky jsou k dispozici zde.

Kniha Losing the Signal o vzestupu a pádu BlackBerry.
Autor: Flatiron Books

Kniha Losing the Signal o vzestupu a pádu BlackBerry.

BlackBerry oficiálně končí s výrobou vlastních telefonů a stane se především softwarovou firmou. Otázkou je, jestli dokáže nadále ve velké konkurenci fungovat – ochranu mobilních zařízení dělá více firem. Třeba firmu někdy někdo koupí, kdo ví. Pokud každopádně chcete podrobně vědět, proč BlackBerry padlo, přečtěte si knihu Losing the Signal. Poučné čtení nejenom pro manažery.

Apple otevře své výzkumné centrum v Číně, informuje Wall Street Journal. Soustředit se má na hardware, investice ze strany Applu je 45 milionů dolarů. Je zajímavé pozorovat, jak do Číny čím dál více přicházejí zahraniční firmy i s vývojem. Viz také článek ze Šen-čenu.

Svět si všímá možného prodeje polského Allegra. ZDNet to shrnuje, mezi zájemci figurují i eBay, Alibaba a CVC Capital Partners.

Microsoft otevírá sekci AI and Research Group. Moc malá skupina to tedy není, celkem jde o pět tisíc lidí. Pracovat budou na vizi dát k dispozici prvky AI, od Cortany po chat boty a další.

Google po mnoha názvech dal nové jméno svému enterprise cloudu, nyní je to Google Cloud. Je to součást změn, které do firmy v tomto ohledu přináší zakladatelka VMware Diane Greene. Google Cloud nově nabízí také funkce pro machine learning a další, rozšiřuje také dosah.

SAP investuje 2,2 miliardy dolarů do rozvoje internetu věcí, vybuduje i nové laboratoře. Součástí IoT aktivit je také odkup italské firmy Plat.One, jejíž technologie budou integrovány do cloudu HANA. SAP také před pár dny koupil IoT firmy Fedem Technology a Altiscale.

BRAND24

IBM kupuje firmu Promontory Financial Group, vznikne nová sekce Watson Financial Services. Promotory má know-how ve finančnictví a legislativě kolem a toto se má spojit s umělou inteligencí v podobě Watsona. Konzultanti tak budou Watsona trénovat, aby uměl odpovídat na otázky týkající se legislativy a podobně.

Microsoft a Adobe oznamují velké partnerství v cloudu. Adobe bude ze svého Marketing Cloudu a dalších přímo nabízet „preferované“ cloudové technologie (Azure a spol.) Microsoftu, ten zase bude podobně přesměrovávat na Adobe. Pro obě firmy jde o doplnění, v oblastech si nekonkurují. Microsoft zčásti podobně spolupracuje i se Salesforce.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).