Hlavní navigace

Česká konkurence Googlu? Lukačovičův Melown tvoří 3D mapy z leteckých snímků

26. 4. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Melown Technologies
Z částí Melownu se brzy stane open source a tvůrci doufají, že se služba výrazně prosadí i mimo Mapy.cz.

Co dnes dělá zakladatel a majitel Seznamu a jeden z nejbohatších lidí Česka Ivo Lukačovič? Létá letadly, stará se o své letiště Točná, věnuje se zimním sportům a mimo jiné se vrátil k programování. Značnou část jeho služby Windy určenou zájemcům o velmi přesné informace o počasí v reálném čase sám vytváří a kouskem kódu v minulosti přispěl i do projektu Melown. Tomu už se jako vývojář nevěnuje, stojí za ním ovšem jako majoritní akcionář a s týmem kolem myslí na velké věci.

„Myšlenka na Melown mě napadla během mé letní dovolené na Sicílii. Byl jsem z toho nápadu tak nadšený, že jsem si po půl roce ani nemohl vzpomenout, že jsem na nějaké dovolené byl. Dokud mi někdo neukázal fotku, kde stojím na pláži,“ vzpomíná Lukačovič na zárodky služby.

To bylo někdy zhruba před šesti lety. Na jaře 2011 oslovil Ondřeje Procházku, který v letech 2001 až 2006 působil s Lukačovičem v Seznamu jako šéf vývoje, s tím, aby s ním šel na nové myšlence pracovat. Procházka po odchodu z největší české internetové firmy ještě dva roky spolupracoval jako technický konzultant a v době, kdy za ním Lukačovič přišel, byl technickým manažerem v CME.

Nápad, který se změnil

„Ivo měl nápad, že chce udělat revoluci ve vizualizaci objektů v e-commerce. Bylo to hodně spojené s postupným přechodem na chytré telefony a tablety,“ popisuje dnes Procházka pro Lupu. Procházka souhlasil a projekt se nakonec reálně začal rozjíždět na přelomu let 2011 a 2012. Hned na začátku se ke dvojici zakladatelů připojil také Václav Blažek, další vývojářský veterán ze Seznamu.

Melown Maps: Quadcopter Fun at Krteň from Melown on Vimeo.

Vznikla společnost CitationTech. „Prostě bylo potřeba nějaké jméno a Iva napadlo zrovna tohle,“ usmívá se Procházka. To každopádně nebylo úplně důležité. Služba nazvaná Melown chtěla všem zájemcům přinést uživatelsky jednoduchou technologii, pomocí které by bylo možné vytvořit trojrozměrné objekty (třeba zboží na e-shopy, objekt vytvořený z fotek) a umístit je na web bez využití Flashe a podobně.

V Melownu se na věc vrhli po hlavě pomocí počítačového vidění (computer vision). V té době se tento princip začal objevovat v prvních komerčních produktech a dvoučlenný technický tým nabral rychlé tempo vývoje. „Jenže pak jsme zjistili, že se počítačové vidění k tomu, co jsme chtěli dělat, vůbec nehodí,“ vzpomíná Procházka s tím, že byl například problém zpracovávat objekty ze skla. „Námi vyvinutá technologie neřešila problém, který jsme řešit chtěli.“

„Přišel jsem za Ivem, že technologii, kterou jsme půl roku vyvíjeli, můžeme asi odepsat,“ dodává Procházka. Ve firmě nicméně nakonec zvítězilo technologické nadšení a padlo rozhodnutí, že se v počítačovém vidění bude pokračovat. Peníze od začátku nebyly v podstatě žádný problém. Lukačovič do firmy vložil 2,9 milionu korun a další investice „přisypal“ v dalších dvou kolech.

Nové zaměření

Z původního záměru Melownu zbyl v podstatě pohrobek. Služba nazvaná Spin dnes sice stále funguje a má nějaké platící zákazníky, nakonec ale byla postavena na konvenčních technologiích (renderování přes JavaScript) a z hlavní stránky Melownu už na ni ani nevede odkaz. Pravděpodobný scénář do budoucna je tuto větev prodat či se jí jinak „zbavit“.

Ondřej Procházka, Melown Technologies
Autor: Seznam.cz

Ondřej Procházka, Melown Technologies

Dnešní prioritou Melown Technologies je rekonstrukce 3D objektů z leteckých snímků, na což se počítačové vidění dobře hodí. Zjednodušeně řečeno existuje hromada všemožných snímků, ve kterých se stroj musí zorientovat, a i bez informací, jako je třeba lokalita pořízení, musí zrekonstruovat trojrozměrné objekty. Nejdříve se hledají pozice kamer, které snímky pořizovaly, a poté se postupuje dále skrze různé korespondence mezi obrázky. Nakonec se vytvoří polygonová síť, jež se pokryje texturami.

Za tím je hromada výpočetních operací, matematiky a modelovací práce. Melown na modelování používá vlastní farmu „běžných“ počítačů s výkonnými herními kartami od Nvidie (je jich zhruba třicet). Využívají se technologie jako CUDA či OpenCL.

Podobných technologií pro rekonstrukci nafocených snímků do 3D je dnes po světě kolem deseti. Výstupy toho všeho lze vidět třeba v mapových aplikacích od Googlu, v Česku pak na mapách od Seznamu – za 3D modely stojí Melown jako dodavatel. 3D má ale řadu dalších využití.

Česká konkurence Googlu

„Myslím si, že umíme konkurovat Googlu,“ navazuje Procházka. „To byla vždy moje výzva. V minulosti se Centrum.cz a Atlas.cz snažily konkurovat Seznamu, ale my v Seznamu viděli konkurenci v Googlu.“ Melown vedle systému pro tvorbu 3D objektů z leteckých snímků vytváří také renderovací technologii.

Sídlo Melown Technologies ve 3D mapách
Autor: Melown Technologies

Sídlo Melown Technologies ve 3D mapách

Zatímco po technologické stránce se v Melownu cítí silní, značný prostor pro zlepšení je v obchodních a marketingových aktivitách. Společnost je provozně v plusu, asi 90 procent příjmů nicméně dělá jedna významná zakázka, a sice dodávka 3D pro Mapy.cz od Seznamu. Objevují se i další zajímavé zakázky jako třeba modelování centra Rotterdamu, objemově ale na Seznam nedosahují.

„Několikrát v historii fungování jsme měli technologickou výhodu oproti konkurenci, ale nedokázali jsme to přetavit v reálné obchodní případy,“ konstatuje Procházka. Melown tak chce navazovat vztahy s partnery ze zahraničí. Obchodní cíle, které by firma měla splnit, každopádně stanoveny nejsou, minimálně ne pro letošní rok.

K většímu rozšíření mezi zákazníky a uživatele má pomoci to, že Melown svoji technologii pro renderování otevírá jako open source. Na GitHubu se postupně objevují potřebné kódy a knihovny a oficiální oznámení má přijít v řádech týdnů. Cílem této aktivity není ani tak rychlejší rozvoj díky komunitě, jako spíše fakt, že to firmě dává obchodní smysl.

Praha v Melownu
Autor: Melown Technologies

Praha v Melownu

Když je technologie proprietární, v mnoha oblastech se nemusí dobře prosazovat, typicky v akademickém prostředí. „Měli jsme i jednoho potenciálně významného zákazníka, který nemohl Melown nasadit, protože nebylo přípustné nasadit proprietární software,“ přibližuje Procházka.

Stát se synonymem

Pro českou společnost se tak otevírají čtyři hlavní obchodní modely. Tím největším je samotná tvorba 3D objektů ze snímků. Dále to je prodej datových licencí, podpora větších subjektů, které budou využívat nabízenou open source technologii pro renderování (tradiční model postavený nad otevřeným softwarem) a příjmy z cloudové služby.

Křivoklát v Melownu
Autor: Melown Technologies

Křivoklát v Melownu

Koketuje se také s myšlenkou, že „malým“ subjektům bude skrze cloud k dispozici zdarma i samotná platforma pro rekonstrukci snímků do 3D. Systém tak bude nasazený a přístupný a mohl by motivovat i běžné uživatele, kteří si létají se svými drony, k využívání. Podmínkou nejspíše bude nabídnout Melownu licenci na nasbírané snímky.

Melown je schopný zpracovávat snímky z různých zdrojů a na různých trzích je získává přes partnery. V Česku je to například TopGis. V kancelářích Melownu na Strakonické ulici na pražském Smíchově (kde sídlí také Lukačovičova další firma Windy) si vyvíjejí i vlastní testovací drony, aby byli schopní porozumět snímkovacím dodavatelům. Využívá se rovněž vlastní CDN v rámci cloudového SSD hostingu v deseti různých lokalitách po světě.

BRAND24

Majoritní podíl v Melown Technologies drží skrze na Kypru registrovanou společnost Halifreak Limited Ivo Lukačovič. Přesné podíly zástupci firmy nekomentují. Pro klíčové inženýry nicméně funguje program na získání opcí na akcie.

V Melownu v současné době pracuje deset techniků, jeden obchodník a jeden člověk přes marketing. Firma hledá další lidi (JavaScript, HTML5, OpenGL, computer vision, Unix/Linux admin), do budoucna se ale nechce personálně rozrůstat do velkých rozměrů. „Mám radši méně špičkových lidí než hodně průměrných,“ říká Procházka. „Přál bych si, aby se Melown stal synonymem pro 3D mapování a určitým standardem.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).