Hlavní navigace

Česká pirátská strana kritizuje novou kampaň BSA

5. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká pirátská strana se pustila do tvrdé kritiky nové kampaně protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA), která sdružuje řadu velkých výrobců softwaru. O nové kampani jsme vás informovali už minulý týden. V jejím rámci doputuje také do dvaceti tisíc českých firem dopis nabádající k nahlášení konkurenčního podniku používajícího počítačový software bez řádných licencí nebo v rozporu s nimi. Oznámenou firmu pak čeká kontrola od policie a jen zdržení způsobené touto kontrolou může…

Česká pirátská strana se pustila do tvrdé kritiky nové kampaně protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA), která sdružuje řadu velkých výrobců softwaru. O nové kampani jsme vás informovali už minulý týden. V jejím rámci doputuje také do dvaceti tisíc českých firem dopis nabádající k nahlášení konkurenčního podniku používajícího počítačový software bez řádných licencí nebo v rozporu s nimi. Oznámenou firmu pak čeká kontrola od policie a jen zdržení způsobené touto kontrolou může firmu stát desetitisíce korun i v případě, že se žádné pochybení neprokáže. Česká pirátská strana takové jednání ze strany BSA považuje za neetické vzhledem k faktu, že tato organizace v ČR formálně přestala existovat po prohraném soudním sporu s českobudějovickou firmou Digisys, ve kterém byla v roce 1999 odsouzena k omluvě a úhradě 300 tisíc korun, uvádí Česká pirátská strana.

Není známo, že by BSA tento svůj dluh někdy uhradila. Společnost, kterou BSA neoprávněně nařkne na základě udání jiné firmy tak má jen velmi malou šanci na získání jakékoli kompenzace, píše dále Česká pirátská strana ve svém tiskovém prohlášení. Jaroslav Kučera, jihomoravský krajský předseda České pirátské strany, v něm dokonce označil BSA za pseudoprotipi­rátskou mafii. Připomínáme, že náš sesterský server Podnikatel.cz na dnešek připravil online chat s Janem Hlaváčem, což je tiskový mluvčí (BSA) pro Českou republiku. Ptát se ho tedy můžete třeba zrovna na novou kontroverzní kampaň.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).