Hlavní navigace

Česká pirátská strana detailněji nastínila svůj program

30. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká pirátská strana, která se po úspěšné registraci u ministerstva vnitra chystá do podzimních předčasných voleb, konkretizovala své hlavní programové body. Chceme jít do voleb s tématem, které prosazují všechny pirátské strany v Evropě, to znamená stahování z Internetu, případně šíření autorských děl. Nejsme tak radikální jako ostatní evropské strany, nejsme pro úplnou legalizaci, ale chtěli bychom aspoň, aby to nebyl trestný čin, aby to byl přestupek, uvedl pro ČTK čerstvě zvolený předseda…

Česká pirátská strana, která se po úspěšné registraci u ministerstva vnitra chystá do podzimních předčasných voleb, konkretizovala své hlavní programové body. Chceme jít do voleb s tématem, které prosazují všechny pirátské strany v Evropě, to znamená stahování z Internetu, případně šíření autorských děl. Nejsme tak radikální jako ostatní evropské strany, nejsme pro úplnou legalizaci, ale chtěli bychom aspoň, aby to nebyl trestný čin, aby to byl přestupek, uvedl pro ČTK čerstvě zvolený předseda strany Kamil Horký. Duchovní otec strany Jiří Kadeřávek byl ustanovujícím fórem zvolen prvním místopředsedou.

Česká pirátská strana by se ve svém programu měla věnovat i tématům jako je zrušení výběru tzv. autorských poplatků z prázdných paměťových médií, které v minulosti zkritizoval i bývalý ministr Martin Říman z ODS. Nedávno sice došlo k omezení jejich výběru, ale podle kritiků to nestačí. Česká pirátská strana se však nehodlá soustředit jen na témata související s informačními technologiemi. Jedním z hlavních bodů volebního programu, který má být představen za měsíc, bude prý i omezení postihů za pěstování a užívání marihuany, zejména pokud jde o léčebné účely. (České noviny, Česká pirátská strana)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).