Hlavní navigace

Nová média ČT: od aplikací pro mobily po super teletext

22. 9. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Divize Nová média funguje v České televize již celý jeden rok. Divákům přinesla řadu aplikací pro chytré mobily. V oblasti chytrých televizorů se připravuje na éru HbbTV.

Oblasti tzv. nových médií se z tuzemských televizí momentálně nejvíce věnuje Česká televize, která před rokem dokonce založila divizi Nová média, jíž šéfuje Milan Fridrich. Taro divize letos pracuje s rozpočtem 40 až 45 milionů korun. Z toho 10 milionů korun spolkne klasický teletext. Divize Milana Fridricha má však na starost i obhospodařování webových stránek České televize, přípravu na hybridní televizní vysílání a aplikace pro chytré mobily. 

Mobily vzala Česká televize útokem

Zastavme se právě u aplikací pro chytré mobily. Česká televize nabízí celkem tři. Do této trojice patří aplikace zpravodajského kanálu ČT 24 a aplikaci sportovního kanálu ČT 4. Obě dvě kromě přístupu k zpravodajství z webu České televize nabízejí i možnost sledování živého vysílání ČT 24 resp. ČT 4 přes Internet. K dispozici jsou tři různé kvality streamu pro různé typy připojení. Třetí mobilní aplikace České televize zpřístupňuje iVysílání, archiv původní tvorby veřejnoprávní televize.

Aplikace iVysílání pro Android. Zdroj: Česká televize

Všechny tři aplikace České televize jsou momentálně k dispozici pro iPhone a Android. Pro Symbian jsou k mání jen první dvě zmíněné, ale zpřístupnění iVysílání je také v plánu. Během podzimu chce Česká televize uvést i aplikace pro Windows Phone a dočkat by se měli i majitelé komunikátoru BlackBerry. Kanály ČT 24 a ČT 4 lze sledovat i na mobilech se systémem Bada, ale samostatné aplikace pro tuto platformu veřejnoprávní televize nemá.

Aplikace ČT 4 pro Android. Zdroj: Česká televize

Po obsazení pozic je v plánu postupná evoluce aplikací. V následujících měsících budou všechny dosud spuštěné aplikace České televize procházet revizí a aktualizacemi, tak aby reagovaly na technologický vývoj, zvláště nové možnosti telefonů, a aby přinášely služby, jež se ukáží jako klíčové pro zájem uživatelů aplikace, potvrdil Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize. 

O tablety se Česká televize také zajímá

Kromě chytrých telefonů se Česká televize zaměřuje i na tablety. Letos na jaře uvolnila aplikaci iVysílání navrženou speciálně pro iPad (verze pro iPhone přišla později). S přístupem k archivu pořadů odvysílaných za posledních šest let jde z určitého úhlu pohledu o nejrobustnější aplikaci pro iPad z české kotliny. Konkurovat mu může snad jedině aplikace Voyo.cz, tedy archiv pořadů televize Nova. 

Aplikace iVysílání pro iPad. Zdroj: Česká televize

Díky zpřístupnění aplikace iVysílání pro Android, ke kterému došlo teprve v minulém týdnu, lze do archivu pořadů České televize vstupovat i z konkurenčních tabletů právě se systémem Android. Speciální verze optimalizovaná přímo pro tablety využívající Android však zatím chybí. Již dříve ale Milan Fridrich přislíbil uvolnění aplikace pro tablety Samsung Galaxy Tab.  

Chytré televizory? Česká televize fandí HbbTV

Zatímco chytré mobily vzala Česká televize útokem, s chytrými televizory si zatím nepotykala. Už loni na veletrhu IFA 2010 v Berlíně korejský výrobce elektroniky Samsung ukazoval své chytré televizory s přístupem do archivu České televize. Potřebný widget však dosud nezamířil k divákům. Veřejnoprávní televize od něj již dříve dala ruce pryč a snahu z důvodů technických problémů přenechala čistě na výrobci.

České zastoupení společnosti Samsung koncem letošního jara hlásalo, že má widget konečně hotový. Putoval tak do centrály společnosti k otestování a schválení. Od té doby o něm už nebylo slyšet. S dalšími výrobci chytrých televizorů zatím Česká televize spolupráci nenavázala. Proč? Milan Fridrich na konferenci Internet Video Forum 2011 vysvětlil, že podle něj budoucnost chytrých televizorů není v proprietárních řešeních.

Milan Fridrich si myslí, že cesta, kdy si každý výrobce navrhne vlastní řešení, pro které bude potřeba upravovat obsah na míru, vede do slepé uličky. Česká televize chce prosadit jako jednotný standard technologii HbbTV, která se již velmi sympaticky rozjela například v sousedním Německu, kde ji tlačí hlavně komerční RTL. Tuzemské komerční televize HbbTV zatím prakticky nezajímá.

Nova a Prima momentálně vývoj jen pasivně sledují a čekají na vývoj na trhu. U nás by tak hlavním tahounem HbbTV v první fázi měla být veřejnoprávní Česká televize, která už tuto technologii testuje a pro rok 2011 s ní má už poměrně ambiciózní plány. Nejdříve chce přijít s multimediálním teletextem, který umožní pracovat s obrázky a videem. Teprve až následně chce skrze HbbTV nabídnout přístup do archivu svých pořadů.

BRAND24

Test HbbTV na satelitu. Zdroj: Česká televize

Vraťme se k multimediálnímu teletextu, kterému se říká například také super teletext. Oproti současnému teletextu bude mít blíže k webu. Proč by ale divák měl využívat super teletext, když tu má web? Protože sedí u televize a nechce si pouštět počítač, odpovídá na tuto otázku Milan Fridrich. Další otázkou však je, jestli super teletext časem nesmete ze scény webový prohlížeč integrovaný do softwarové výbavy televizoru.

I když Česká televize počítá s ostrým startem služeb na bázi HbbTV již v příštím roce, cesta diváka k HbbTV bude ještě trnitá. Hlavním problémem bude zřejmě potřebný přijímač. Z televizorů na našem trhu HbbTV podporují například některé nejnovější modely značky Philips. Česká televize ale v počátku počítá spíše s využitím speciálních set-top-boxů. Sama si pro set-top-boxy pro účely testování HbbTV zajela do Německa.

Vlastníte televizor s přístupem na Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).