Hlavní navigace

České vpsFree je unikát. Letos překročí tisíc členů a vydá vlastní distribuci

19. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Petr Krčmář
Český komunitní projekt vpsFree nabízí virtuální servery. Letos se dostane přes hranici tisíce členů a vydá vlastní balík nástrojů.

Komunitní ajťácké aktivity jsou v Česku poměrně rozšířenou záležitostí, ať už jde o hackerspacy a spol. nebo populární lokální internetové providery fungující na základě členských poplatků. V jednom takovém se angažoval také Pavel Šnajdr. Více než libereckému LBFreeNet se ale nyní věnuje rovněž komunitnímu projektu vpsFree.cz. Ten by letos měl pokořit několik zajímavých met.

Služba vpsFree nabízí něco, co je běžně k vidění také u tradičních komerčních poskytovatelů hostingových služeb – virtuální privátní servery (VPS). Na společném hardwaru získáte vlastní virtuální server, na který je možné se připojovat přes SSH a následně si na něm stavět služby dle potřeby.

Omezení není mnoho, a když už jsou, zdají se rozumné. Například provoz serverů na Counter-Strike se u provozovatelů příliš nesetkává s pochopením. Ne kvůli odporu ke hrám, ale kvůli bezpečnostním dírám a DDoS útokům.

Letos tisíc členů

Za vpsFree se platí členské poplatky v minimální výši 300 korun za měsíc. Zde je oproti komerčním providerům hlavní rozdíl. Veškeré získané finance se dále investují do rozvoje a komunitní sdružení nevytváří žádný zisk. Většina peněz jde na housing (v datových centrech Master Internetu v Praze a Brně) a provoz a asi 40 procent pak na nákup hardwaru.

Pavel Šnajdr, předseda a zakládající člen vpsFree.cz
Autor: Petr Krčmář

Pavel Šnajdr, předseda a zakládající člen vpsFree.cz

Do budoucna se počítá také s většími náklady na lidi. Pavel Šnajdr je jako hlavní hybatel a spoluzakladatel sdružení prvním člověkem na plný úvazek, do půl roku už ale mají „full time“ být lidé tři. S tím se letos otevře i kancelář v Brně.

Sdružení totiž slibně roste. V současné době má vpsFree přes 900 členů, kteří na dvaceti serverových strojích provozují kolem 1200 virtuálních mašin. „Rosteme o desítky procent ročně. Letos bychom měli překročit hranici tisícovky členů,“ říká pro Lupu Šnajdr. „Věřím, že potenciál je mít tří až čtyřnásobek toho, co máme teď.“

Český projekt je v takovéto komunitní míře celosvětově zřejmě unikátem. Různé společně provozované servery a podobně samozřejmě existují, v takovémto rozsahu ale nejspíše ne. Pavel Šnajdr a jeho kolega Jakub Skokan toho chtějí využít a během půl roku se na veřejnost dostane beta verze nástroje nazvaného vpsAdmin.

To je rozhraní, které se postupně vyvíjí pro účely vpsFree. Vše je postaveno na otevřeném kontejnerovém systému OpenVZ. „Bude to clusterový admin pro OpenVZ. Chceme připravit kompletní balík a automatické nasazení a vše zpřístupnit jako open source,“ plánuje Šnajdr.

Přes půjčky od členů

Na chodu vpsFree se v současné době různými způsoby podílí deset lidí. Mnoho služeb kolem funguje na základě komunity a dobrovolné pomoci. Služba nenabízí žádnou placenou technickou podporu, což samozřejmě nemusí lákat všechen typ zákazníků. Pomoc je nicméně možné najít například přes mailing listy.

Pavel Šnajdr, předseda a zakládající člen vpsFree.cz.
Autor: Petr Krčmář

Pavel Šnajdr, předseda a zakládající člen vpsFree.cz.

„Zajímáme lidi, kteří chtějí zajímavý poměr ceny a výkonu, a také ty, kterým se líbí celá otevřená myšlenka,“ navazuje Šnajdr. Na vpsFree i tak běží řada komerčních aktivit – e-shopy, mailové služby, weby a zázemí firem (těch je asi 40 procent). Komunitní projekt v současné době nabízí 99,87procentní dostupnost.

Členský poplatek se do budoucna nebude snižovat, aby bylo možné zajistit udržitelný a kvalitní rozvoj. Financování projektu je ostatně dost zajímavé, funguje totiž i přes půjčky od samotných členů. „Když rosteme, rosteme na dluh,“ směje se Šnajdr. VpsFree například před dvěma lety sháněla 700 tisíc na rozšíření infrastruktury – od členů se během pěti hodin vybral milion. Největší půjčkou od jednotlivce bylo 200 tisíc. Vše se poté splácí i s nastaveným úrokem.

BRAND24

Hardwarová infrastruktura vpsFree běží na serverech SuperMicro, které za dobrou cenu nabízí obstojnou kvalitu. Pro virtuální prostředí se používá zmiňované OpenVZ (a v něm nyní dokáže běžet i tradiční open source virtualizace KVM). Na storage se pak využívá ZFS s tím, že se velká část dat (60 GB na stroj) zpracovává v operační paměti a na SSD. Tradiční pevné disky jsou až na spodní vrstvě a v podstatě se flákají.

Komunita se chce do chodu vpsFree zapojovat i skrze hardware a občas nabízí k darování starší servery. Ty jsou ale s díky odmítány. „Byl by to každý pes jiná ves a my potřebujeme stabilní a moderní prostředí,“ zakončuje Šnajdr.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).