Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Český Internet v srpnu chytil dech od Petr Souček - Myslím, že by bylo velmi zajímavé, kdyby byly...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 9. 1999 10:52

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Myslím, že by bylo velmi zajímavé, kdyby byly k dispozici i další údaje z auditu, třeba počet různých IP adres celkem, rozdělení IP adres a návštěvnosti podle států, a nakonec by se dal i krásně sledovat vliv nasazení transparentních proxy.
    Jinak mi připadá jako velmi nešťastný důsledek podobných auditů to, že ubývá cachovatelných stránek. Tím provozovatelům serverů přibývají hity a IP adresy, ale víc se zatěžují linky a zhoršuje dostupnost.
  • 22. 9. 1999 12:14

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    K tem cacheovatelnym strankam - je skutecne pravda, ze rychlym tempem ubyvaji. Casto je to ale dano spise nez tim, ze stranka je opravdu dynamicka a meni se kazdym shlednutim tim, ze ten, kdo programoval redakcni system na nejakou cacheovatelnost vubebc nemyslel.
    Abychom nechodili daleko, podivejme se treba zrovna na Lupu.
    Stranka s clankem je semi-staticka. Vetsinu casu se nemeni. Meni se vlastne jen tehdy, kdyz nekdo prida komentar a je potreba upravit dole tabulku nazoru.
    Server by v ramci podavani takove stranky tedy mel podat take
    Last-Modified: `datum posledni zmeny`. Pak by cache mohly stranku cacheovat a jeji zmenu lehce detekovat podminenym dotazem GET ... If-Modified-Since. Samozrejme, aby s cacheovanim nebyl zadny problem, je potreba nahradit "QUERY" variantu URL (http://www.lupa.cz/komentare/ukaz.php3?k_id=546) non-QUERY variantou - napr. http://www.lupa.cz/komentare/ukaz.php3/k_id=546. Z hlediska programatora to neni slozitejsi a pritom stranka na kterou je odkazovano takto je na rozdil od "QUERY" varianty cacheovatelna.

    To, ze tedy ubyva cacheovatelnych stranek neni ani tak dusledek toho, ze redakcni systemy generuji stranky dynamicky, ale toho, ze pri vyvoji redakcniho systemu si programator ulehcil praci (nebo proste temto aspektum sve prace nerozumel) a na zatizeni site (a konec koncu i koncove linky nestastneho dial-upisty) nebral ohled.

    Aby nedoslo k nedorozumeni - to, ze tady ukazuji zrovna na Lupu je priklad. Takovych nedobre (z hlediska ohleduplnosti ke kapacitam linek) napsanych systemu je spousta.

  • 22. 9. 1999 22:21

    Petr Tesařík (neregistrovaný)
    Jojo. A nejen to. Na té stránce se mění ještě například reklamní bannery - a to je teprve ten pravý programátorský oříšek, že. Samozřejmě lze napsat reklamní systém, který umožní cachování stránek, kde se ty bannery zobrazují, ovšem:
    • Nejspíš se vám nepodaří do ALTu obrázku dát dynamický text, že. No to by tolik nevadilo.
    • Nebudete mít plnou kontrolu nad protořenými impresemi (právě kvůli cachování).

    No, to nic... :)

  • 26. 9. 1999 22:50

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pravdepodobne doslo k nedorozumeni. Ja pouze tvrdil, necacheovatelnost neni nutnym side-effectem dynamickych stranek a redakcnich systemu. Necacheovatelnost je dana tim, ze redakcni system je psan vuci kapacite linek vseobecne i vuci kapacite linek koncoveho uzivatele necitlive. Pripoustim ale, ze tyto, z hlediska "ekologie" zavazne vady nemusi byt dany jen laxnosti nebo nezkusenosti programatora takovych systemu, coz z me poznamky v podstate vyplyvalo. Muze se take jednat o politicke rozhodnuti provozovatele systemu, ktery si proste primo (z jakychkoli duvodu) nepreje, aby stranky cacheovatelne byly i za cenu, ze linky budou zatizene.

    Jedna se o bezne rozhodovani mezi ziskem a rozumnou exploataci omezenych zdroju cehokoliv.

    Ja osobne bych byl radeji, kdyby linky nebyly zatezovany vice nez je nutne, dynamicky text bych si klidne odpustil, a pripustil bych i jistou ztratu impresi (proste by se uz pri stanovovani ceny pocitalo s tim, ze impresi bude ve skutecnosti vice). Chapu ale, ze tady jde proste o penize a pro "selsky ruzum" tu neni misto.

    Programatorum, kteri se pripadne mohli citit mym minulym prispevkem dotceni se omlouvam. A majitele systemu, kteri by se mohli byt pro zmenu dotceni timto prispevkem pro jistotu upozornuji - nesoudil jsem. Konstatoval jsem fakta a vyjadril nadeji, ze casem se ukaze, ze rozhodovat jen podle prvoplanovych penez je kratkozrake (i kdyz pro ty male asi vyhodne). To uz jsem ale dost mimo tema puvodniho clanku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).