Hlavní navigace

Český Profinit vykoupil podíl z Rakouska a chystá expanzi na západ

28. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tržby 400 milionů, tři stovky zaměstnanců a zpětný odkup majoritního podílu. Český Profinit a spin-off Manta Tools míří na západní trhy.

Profinit patří k těm významnějším tuzemským technologickým společnostem. Roční tržby má na hranici kolem 400 milionů korun a zaměstnává zhruba tři stovky lidí s tím, že hledá další. Pozice firmy zabývající se vývojem na zakázku, velkými daty či datovými sklady by do budoucna mohla ještě narůst. Vedení podniku zpět vykoupilo část firmy od investora a chce rozjet zahraniční byznys.

Profinit funguje od roku 1998 a v roce 2007 do něj vstoupila rakouská skupina New Frontier Group, která ve firmě získala majoritní podíl. Strategií Vídeňanů bylo nakupovat podobné firmy ve střední a východní Evropě a v regionu tak postavit silného hráče, který bude ve své oblasti zakázkového vývoje či integraci a správy dat výrazně konkurovat Accenture a dalším světovým obrům.

„Ukázalo se, že tato skupina firem do sebe příliš nezapadala. V teritoriu ostatních podniků jsme nezískali žádný projekt a naopak. Nikomu to nic moc nepřineslo,“ říká pro Lupu výkonný ředitel Profinitu Tomáš Pavlík.

Profinit, jehož 95 procent byznysu pochází z Česka plus něco málo ze Slovenska, se navíc chtěl rozšířit spíše na západní trhy než na východ, kam mířila skupina. „Pro východ jsme neměli nabídku. Profinit na ty trhy byl moc vyspělý a drahý,“ navazuje Pavlík.

Vykoupení a nový rozjezd

Nakonec tedy přišlo vykoupení – čtyři členové managementu včetně Pavlíka si vzali úvěr od banky a od Rakušanů podíl získali zpět. Přesnou výši transakce firma nekomentuje, odhady ale lze udělat pomocí základních počtů. I v tomto případě se firma vykupuje za pěti až šestinásobek ročního zisku EBITDA, který v případě Profinitu činí asi 55 milionů korun. „Ziskem dokážeme pokrýt úvěr, splácet budeme tak šest až sedm let,“ dodává Pavlík.

V příštím roce se tak rozjede expanze Profinitu na západní trhy – začínat se bude s Německem a Velkou Británií. „Chceme z firmy udělat nearshore softwarový vývoj pro západní Evropu,“ plánuje Pavlík. Profinit by tak zapadl do skupiny firem, kam patří třeba běloruský EPAM Systems, který právě rozjíždí vývojovou pobočku v Praze.

Profinit chce pro svoji expanzi využít tří faktorů. „Na západních trzích často operují indické firmy, zákazníci s nimi jsou ovšem často nespokojení, časové posuny či kvalita hrají svojí roli. Pak tu jsou podobné firmy z bývalého Sovětského svazu. Tam teď bude panovat strach do něčeho se s nimi pouštět (kvůli geopolitické situaci). No a do třetice chceme využít toho, že jsme součástí Evropské unie. Tyto výhody mohou hrát v náš prospěch tak dva až tři roky,“ popisuje šéf Profinitu.

Profinit v současné době na německé a anglické trhy hledá partnery – vzniknout by mohly joint-venture podniky, které by se zároveň staly partnery pro lokální softwarové domy. „Ročně bychom chtěli růst o pět až deset procent. Tuzemský trh už dosáhl dospělé fáze a není moc kam dál,“ doplňuje Pavlík s tím, že se firma nyní více pokusí o státní správu.

Společnost bude chtít na západ „probublat“ i skrze tuzemské zákazníky, kteří mají centrály v dalších zemích. Jeden takový projekt už je rozjetý, prozatím je ale neveřejný. Jde každopádně o jednu významnou banku.

Manta Tools a zákazník Comcast

Významnou expanzní částí Profinitu má být firma Manta Tools. Ta vznikla i díky spolupráci a grantu od Technologické agentury ČR a v současné době se dokončuje její finální vyčlenění do samostatné entity.

Manta se nejdříve používala jako interní nástroj v Profinitu, který pomáhal analyzovat toky dat u zákazníků, kteří těchto informací v datových skladech mají nemalé množství. Samostatný produkt v tomto pokračuje a dokáže informace rozebrat až na zdrojový kód. Manta je dost podobná tomu, co dělají rovněž čeští SQLdep, o kterých jsem na Lupě psal.

Manta Tools byla letos vybrána v rámci programu Czech ICT Incubator do Silicon Valley, kde založila pobočku, navázala partnerství s firmami jako Teradata či Informatica a rozjíždí první velké zakázky.

O nich se prozatím mluví mimo záznam, jde nicméně o velké americké banky a další významná jména z oblasti telekomunikací, financí, retailu i elektronických bezhotovostních transakcí. Prvním veřejným zákazníkem Manty je obří operátor Comcast.

BRAND24

Pro další a velký rozjezd vyčleněného projektu se počítá s investicí (series A). „Během půl roku bychom se mohli bavit o něčem konkrétním. Zatím mohu říci, že míříme na jednotky milionů dolarů,“ uvádí pro Lupu šéf Manta Tools Tomáš Krátký.

A možná se z Profinitu vyloupne ještě jeden samostatný produkt. Firma dlouhodobě spolupracuje s tuzemskými technickými univerzitami a pracuje na výzkumném projektu z oblasti data science.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).