Hlavní navigace

Český rozhlas rozjíždí datovou žurnalistiku, najal bývalý tým iHNED.cz [AKTUALIZOVÁNO]

6. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Český rozhlas
Bývalý datový tým vydavatelství Economia bude pro Český rozhlas vytvářet novinářské projekty založené na analýze dat. Rozhlas je pak použije na webu i ve vysílání.
  • doplněno o podrobnosti o prvním zveřejněném projektu v závěru zprávy

Zpravodajství veřejnoprávního rozhlasu brzy obohatí zprávy založené na analýze veřejně přístupných dat. První výsledky by se na webu rozhlasu měly objevit už příští týden.

Aplikace, analýzy, vizualizace a na nich založené příspěvky bude pro rozhlas připravovat v podstatě kompletní bývalý (loňskou Křišťálovou Lupou oceněný) datový tým iHNED.cz – novináři Jan Boček, Jan Cibulka, Petr Kočí a vývojář Marcel Šulek

„Budeme dál páčit z veřejných institucí data, sbírat data volně dostupná, analyzovat je, připravovat podklady pro zpravodajské redakce, psát vlastní články, vyvíjet news apps a vizualizace,“ popisuje plány Petr Kočí. Na rozhlasovém webu zpravy.rozhlas.cz má mít datová žurnalistika vlastní rubriku.

Čtyřčlenný tým po odchodu z Economie letos v srpnu založil firmu Samizdat s.r.o. (jejím jediným společníkem je podle obchodního rejstříku Petr Kočí). A právě tato firma teď s rozhlasem uzavřela smlouvu, na jejímž základě bude ČRo na klíč dodávat exkluzivní materiály.

BRAND24

První plody spolupráce se mají na rozhlasovém webu objevit už po víkendu. „Finišujeme s přípravou aplikace pro real-time sčítání výsledků voleb,“ dodává Kočí.

DOPLNĚNO 6.10. 10:05: Na webu České rozhlasu se v pondělí ráno objevil první výsledek spolupráce – interaktivní mapa kandidátek do komunálních voleb

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).