Hlavní navigace

Názory k článku Český stát a otevřená data: hyperkorektní kroužení kolem hlavních problémů

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 4. 2014 7:54

    Pavel (neregistrovaný)

    Proč se tady dělají konference o zveřejňování dat, když státní správa ani neumí použít data, která má, a otravuje občany jejich sháněním?

    Nedávno jsem se vztekal při vyplňování přiznání k dani z převodu nemovitostí. V celém mnohastránkovém formuláři není jeden jediný údaj, který by už některý státní orgán neregistroval. Celé jsem to opisoval z katastru, kupní smlouvy (založené na katastru), obchodního rejstříku, jediné, co jsem přidal, byly trvalé adresy fyzických osob, protože nemám přístup k registru obyvatel.

    To sakra nemůže katastr uvědomit finančák o provedeném převodu, finančák dát dohromady data, která už dávno někde má, spočítat daň a vyzvat občana k zaplacení daně (či podání odvolání, pokud s výší daně nesouhlasí). Musí takhle zcela zbytečně buzerovat stát své občany a ještě je vystavovat riziku placení pokut, protože v těch daňových předpisech aby se prase vyznalo a velmi snadno se člověk někde splete?

  • 10. 4. 2014 12:23

    x (neregistrovaný)

    Samozrejme ze muze, v nekterych pripadech dokonce i ted uz musi ... ale tohle je pro ne proste pohodlnejsi a jen malo kdo bude zkoumat tisice § stovek zakonu a dalsich predpisu, a nasledne se dohadovat s byrokratama. Sveho casu napriklad vstoupilo v platnost, ze vypis z rejstriku trestu si ourad musi obstarat sam (trebas pri zakladani zivnosti) .. a vite co delali? Nechali lidem podpisovat, ze se pak na to nevstahuje 15 dnu lhuta na vydani ZL (samozrejme v rozporu se zakonem). Nejvetsi prca pak bylo, kdyz neco zvorali, tak umeli ten ZL vyrobit a vydat behem 10ti minut.

    Samo muzem pokracovat financak vs socialka ... stejny cisla na ruznych lejstrech. Atd atd...

    Kuprikladu nedavno kolega poslal nejakou zadost na ourad na jednu z prazskych casti... a odpovedi mu bylo, ze oni nejsou ten spravny ourad ... nenapsali mu ani kdo teda je, pricemz hranice mestskych casti specielne v praglu jsou definovany ... defakto nijak, takze nikdo nikdy nevi, jestli se to ci ono tyka te ci one casti. A pritom by to klidne mohli proste predat kam to patri. Prijde mi to stejny, jako kdyby nekdo napsal do firmy, ze chce objednat za 100M zbozi ... a oni mu to vratili s tim, ze to poslal blbemu cloveku ... a nechali na nem, at si najde ten spravnej mail.

  • 11. 4. 2014 1:19

    asoc (neregistrovaný)

    Státní aktivity (typu eGovernment) a soukromé služby (typu Twitter) bych rozhodně nedával dohromady. Že konference neměla oficiální hashtag u nějaké soukromé firmy mě rozhodně nechává chladným.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).