Hlavní navigace

Český Telecom příští rok zavede paušály

23. 11. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přestože se rychle blíží konec roku, stále nejsou známé ceny, které budeme platit za telefonování příští rok. Jednání mezi Telecomem a ČTÚ zatím stále pokračují, některé věci jsou přesto zřejmé. Telecom se příští rok rozloučí s impulsy a začne účtovat podle času, kromě toho navíc konečně zavede populární "balíčky".
Datum 1.1.2001 bylo dlouho řadou z nás toužebně očekáváno – je to ten slavný den, kdy k nám bude zaveden liberalizovaný telekomunikační trh. Jak se však již delší dobu ukazuje, pro většinu dnešních telefonních účastníků to alespoň v prvním okamžiku nebude žádná velká změna k lepšímu. Již nyní je zřejmé to, co odborníci tvrdí celou dobu: alternativní operátoři se zaměří na firemní klientelu, která je podstatně lukrativnější, a na domácí uživatele dojde až ve druhém sledu, zejména po zavedení volby operátora. Tu však nový telekomunikační zákon odložil o další rok a půl, resp. dva roky, po které tedy většina domácích účastníků zůstane i nadále odkázána na Český Telecom. Jeho ceny jsou proto v mnohém určující.

Vzhledem ke svému dominantnímu postavení je Český Telecom nucen projednávat své tarifní podmínky s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) a tato jednání v současné době stále probíhají. Není proto zcela jasné, co přesně z nich nakonec vzejde, ale některé věci jsou minimálně velmi pravděpodobné. Především jde o zavedení účtování hovorů podle času. Vzdor informacím, které včera přinesla Mladá fronta DNES, v tomto okamžiku bohužel není úplně jasné, zda půjde o účtování po vteřinách či po minutách, popř. o nějakou kombinaci podobného střihu, jako dnes praktikuje EuroTel. V každém případě se však – konečně! – rozloučíme s dinosaurem v podobě impulsů, které jsou přežitkem z doby analogových ústředen. Těch se sice Český Telecom doposud stále úplně nezbavil, ale do konce roku by prý všechny měly být vybaveny příslušnými tarifikátory, které účtování podle času umožní.

Dalším krokem, který bude následovat, je zavedení různých tarifních programů, což všichni naši mobilní operátoři nabízejí již řadu let. Fakticky to znamená, že si každý bude moci zvolit, jak velký měsíční paušál chce platit, a od toho se bude odvíjet cena za jednotlivý hovor. Kdo zaplatí hodně na paušálu, bude mít levnější minuty a nějaký počet jich dostane zdarma, kdo na paušálu ušetří, bude zase naopak za jednotlivé hovory platit víc. Zavedení těchto „balíčků“, jak jim v dřívějších dobách Telecom říkal, by však mělo nastat až zhruba 2 až 3 měsíce po zavedení časové tarifikace. Důvodem je snaha Telecomu umožnit zákazníkům, aby si „osahali“ nový systém, zjistili, kolik minut měsíčně protelefonují (tato informace byla doposud schovaná v houštině impulsů), a podle toho se rozhodli pro konkrétní výši paušálu.

Když se řekne paušál, řada lidí si vybaví Spojené státy, kde jsou běžně součástí paušálu všechna místní volání, která se pak už nijak dál neúčtují, tzv. flat-rate. O jeho možném zavedení v tuzemských podmínkách se již dříve mocně spekulovalo, pro Český Telecom by to za určitých podmínek mohlo být dokonce výhodné, ale přehnaný optimismus rozhodně není na místě – jeho zavedení v příštím roce je přinejmenším zcela nepravděpodobné.

UX DAy - tip 2

Osobně by mne nejvíce zajímala podoba tarifu Internet 2001 a to jak z pohledu uživatele, tak z pohledu poskytovatele. Informace z této oblasti jsou však bohužel poměrně chudé – Český Telecom nyní řeší hlasovou službu a teprve po uzavření této kapitoly se budou stanovovat nové ceny za Internet. Podle tiskového mluvčího ČTc Vladana Crhy prý rozhodně nehrozí nějaké zdražování, pravděpodobné však zřejmě nejsou ani nějaké významnější změny opačným směrem. Pokud jde o provize, což bude jistě ostře sledované téma, zatím není jasné vůbec nic. Jak mi potvrdili také zástupci poskytovatelů připojení, žádná jednání o internetovém tarifu na příští rok zatím neprobíhají.

Co se tedy stane 1.1.2001? S největší pravděpodobností vůbec nic. Jednání mezi ČTÚ a Telecomem se protahují, takže se od Nového roku nejspíš nestihne zavést ani časová tarifikace, na kterou si tak nejspíš počkáme přinejmenším do února, nabídka různých tarifních programů by v tom případě mohla přijít zřejmě v dubnu. V případě Internetu je možné, že buď po přechodnou dobu zůstane v platnosti stávající Internet 2000 i v novém roce (stejně jako se to stalo letos), anebo Český Telecom oznámí narychlo „spíchnutý“ Internet 2001, který však bude vypadat prakticky stejně – pro zákazníka to každopádně nebude žádná změna.

Myslíte si, že příští rok budeme telefonovat levněji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).