Hlavní navigace

CESNET boduje!

25. 6. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Není to tak dlouho, co se českým Internetem přehnala smršť stanovisek, článků, vyjádření, diskusí, reakcí, příspěvků, které měly společného jmenovatele - transparetní proxy cache, kterou zavedl v síti TEN-34 CZ CESNET. Nyní se vrací - ale dělá to velmi chytře a dokonce ohleduplně, prostě rozumně.

Pro další testování CESNET vybral jen skupinku referenčních serverů, vůči kterým bude proxy cache působit – ostatní servery by ji neměly pocítit. Správci těchto serverů byli přitom předem informováni a byla jim ponechána možnost s testováním nesouhlasit. Zkušební provoz bude zahájen v blízké době a bude trvat týden; po jeho skončení se budou výsledky vyhodnoceny a dány k dispozici všem zúčastněným. Cílem je ověřit práci proxy cache a její vliv na jednotlivé servery a jejich návštěvnost.

Podle toho, co víme, se celé akce účastní následující servery:

Myslím, že tohle je přesně ta cesta, kterou je dobré se vydat a jsem rád, že na ni CESNET vykročil. Konečně si zase zaslouží pochvalu. :-)

Velmi zajímavý je v této souvislosti i výsledek valné hromady APO, která proběhla v uplynulých dnech. Mimo jiné se hovořilo i o problému proxy cache a členové APO podle dostupných informací došli k závěru, že cíl jejich snažení a kontroly má být napříště upřen ke správnému fungovaní proxy cache, nikoliv k jejich existenci jako takové. Myslím, že APO je dalším adeptem na pochvalu.

Abych se jen nerozplýval, nazávěr se trochu rozčílím. Je to normální, aby v tomhle ročním období byla venku taková zima?? U nás už asi pomalu ano, ale Svatý Petr si tedy pochvalu rozhodně nezaslouží.

Marek Antoš

BRAND24

Související články (a že jich je požehnaně):

* O svatých válkách, tentokráte kvůli transparentní cache
* Odvolávám, co jsem odvolal – ještě jednou cache

* Peering? NIX? Domény? Pchá, to všechno je hadr!
* Proxy cache z pohledu druhé strany

* První odpověď na stanovisko APO
* APO se vyjadřuje k problému cache serveru na CESNETu

* CESNET v TENu zavádí novou cache a provozovatelé serverů prskají
* Jsou proxy cache nepřátelé lidstva?!
* Stanovisko CESNETu k provozu transparentní cache v síti TEN-34 CZ

* Kdo to chodí po českém Internetu?
* Kdo mi to loupe perníček?
* Boga jego

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).