Hlavní navigace

CESNET ještě jednou

26. 6. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera jsem psal o připravovaných testech transparentní proxy cache, které bude provádět CESNET pro vybranou kolekci serverů v českém Internetu. Nakonec je vše trochu jinak.

Moje včerejší radost byla možná trošku předčasná, testy se nakonec nekonají, nebo alespoň ne v původně zamýšlené podobě. Podrobnosti najdete v níže uvedeném dopise Pavla Satrapy z cache skupiny CESNETu, objevily se technické obtíže.

Jen velký negativista by se teď mohl začít CESNETu vysmívat, že se mu to nepovedlo. Lidé, kteří někdy přičichli k technickým záležitostem, vědí, že takové věci se ději. Dovolím si na tomto místě citovat z dopisu, který jsem nedávno v jiné souvislosti dostal od jednoho z doyenů českého Internetu: „Názor, že má ošetřeny všechny chyby, může mít jen nemístný idealista těsně po napsání svého prvního programu. Pokud si chce zachovat tento optimismus, neměl by program používat a pokud možno ani spouštět. Pak může strávit zbytek života v jiné profesi s pocitem, že pochopil, o čem to programování je.“

Ostatně na celé věci mne osobně nezaujaly ani tak ty testy samotné, nýbrž přístup, který měl CESNET ke správcům dotčených serverů. Na tom, že se v tomto ohledu polepšil, se nic nemění. A narozdíl od včerejška už můžu pochválit i toho sv. Petra, konečně se pohled ven blíží pohledu do letní krajiny (ovšem já se zrovna včera musel plahočit v saku).

Následuje dopis od Pavla Satrapy, který byl rozeslán správcům všech serverů, kterých se testy měly týkat:

Vazeni panove,

bohuzel Vam musime oznamit, ze zamyslene testy se zarizenim Cisco Cache Engine, ktere jsme Vam nedavno oznamili, jsme museli odvolat. Pri pokusu o jejich realizaci se ukazalo, ze presahuji vykonnostni parametry smerovace, z nejz vede linka mezi TEN-34 CZ a NIXem. Doslo k jeho naprostemu pretizeni a v dusledku toho i k degradaci provozu na zminovane lince. Takovy stav pro nas neni unosny a proto jsme se rozhodli od testu upustit.

Provedeme pouze velmi omezene testy lokalni proti nasim vlastnim serverum, ktere budou k tomu ucelu vytvoreny. Budou zamereny predevsim na peclive provereni, zda se Cache Engine skutecne chova korektne vuci standardnim metodam pro omezovani jeji cinnosti. Proti puvodnimu predpokladu se tyto testy nijak nedotknou vasich WWW serveru. Jejich vysledky zverejnime na nasem WWW serveru www-cache.ten34.ces­.net.

Velice se omlouvame za to, ze informace od nas prichazeji ponekud zmatecne a ve velmi napjatych casovych terminech. Vse je zpusobeno tim, ze testovane zarizeni bylo dodano bez jakehokoli predchoziho oznameni. O jeho prichodu jsme se dozvedeli, az kdyz lezelo pred nami. Jelikoz je zapujceno pouze na tyden, ocitli jsme se ve velmi silnem casovem tlaku. V jeho dusledku nemuzeme delat veci tak, jak bychom chteli, ale musime je delat tak, jak to stihneme.

Jmenem cache skupiny CESNETu Vam dekuji za pochopeni a preji pekny den.

Pavel Satrapa


Marek Antoš

BRAND24

Související článek (nejsem šílenec, takže jen ten poslední – v něm případně najdete odkazy na všechny ostatní):

* CESNET boduje!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).