Hlavní navigace

Názor k článku Čeští IT odborníci loni vydělali v průměru 43 703 Kč hrubého měsíčně od M.L. - Tohle je běžná praxe skoro všude na světě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 6. 2009 3:59

    M.L.
    Tohle je běžná praxe skoro všude na světě a nevidím na tom v principu nic špatného. V našich končinách se používá termín "Contracting", nikoliv "Body shopping", ale jde asi o to stejné. Výhody:

    1) kontraktor, např programátor, má smlouvu s jednou zprostředkovatelskou firmou a ta mu za provizi hledá zakázky. Místo toho aby si je hledal sám, na což dost často nemá správné kontakty, možnosti, atd.

    2) zákazník, třeba banka (nebo telco, ...) si nemusí sama hledat vhodné lidi na daný projekt. Konec konců je to banka a ne personální agentura. Jednodušší, i když o něco dražší, je vyžádat si člověka s přesně těmi schopnostmi které na projekt potřebuju od zprostředkovatele / agentury.

    3) po dokončení projektu toho člověka banka nemusí nadále zaměstnávat. Protože ho už nepotřebuje tak ho prostě vrátí jeho agentuře (tedy tomu zprostředkovateli XYZ) a nemá problém s propouštěním přebytečných pracovníků.

    Takže místo aby se programátor snažil vnutit ke 30 různým zákazníkům a každý z těchto 30 zákazníků vidlemi přehazoval vidlemi stovky žádostí o práci tak se oba dva dají dohromady přes agenturu, který si za to vezme nějakou odměnu. Na tom nevidím nic špatného.

    Samozřejmě pokud máte pravdu a v českých podmínkách dostane ten pracovník jen 10% částky zaplacené zákazníkem tak chápu vaše rozhořčení. To ovšem není chyba systému. Taky je tu problém s tím slavným "Švarc systémem", jež je v Česku z mě nepochopitelných důvodů ilegální. Ale to je opět záležitost lokální, nikoliv problém kontraktorského systému jako takového.

    Pro porovnání - u nás za zkušeného unixového administrátora fakturujeme zákazníkovi mezi $120-$150 za hodinu, podle délky kontraktu. Ten člověk, kontraktor, z toho dostane 80% až 85%. Náš stálý zaměstnanec míň, cca polovinu. Ovšem tam se zase počítá s tím že bude mít dovolenou, může být nemocný, nebo nemusí mít pár týdnů do čeho píchnout a přitom pořád bude vyžadovat plat. Dost možná bude chtít i nějaké to školení, atd. Kontraktor naproti tomu dostane zaplaceno jen za hodiny odpracované u zákazníka a víc ani cent, takže z vyfakturované částky může dostat větší díl.

    Takže "body shopping" / contracting bych takhle šmahem neodsuzoval. Leckde ve světě funguje ke spokojenosti všech zúčastněných.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).