Hlavní navigace

CHAPS dostal za zneužití dominantního postavení pokutu 2,2 milionu

7. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Brněnská firma podle ÚOHS porušila zákon, když odmítala předávat data o jízdních řádech. Sankce zatím není pravomocná, CHAPS proti ní podal rozklad.

Je to úředně – byť ještě ne pravomocně – potvrzeno. Brněnská firma CHAPS, která na základě smlouvy s ministerstvem dopravy sbírá a zpracovává data o jízdních řádech, porušovala české i evropské zákony.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jí za to vyměřil pokutu ve výši 2 199 000 Kč. Vzhledem k tomu, že se CHAPS proti rozhodnutí odvolal, není verdikt zatím pravomocný.

CHAPS podle ÚOHS v letech 2008 – 2015 protiprávně a „bez objektivně ospravedlnitelných důvodů“ odmítal zpřístupňovat data o jízdních řádech dalším hráčům na trhu ve stejném formátu, ve kterém je od dopravců dostával.

„Poptávající soutěžitelé přitom hodlali poskytovat produkty, pro něž byly tyto aktualizované jízdní řády nezbytným vstupem. Postup společnosti CHAPS vedl k újmě ostatních soutěžitelů a spotřebitelů a současně potenciálně ovlivnil obchod mezi členskými státy na uvedených trzích,“ argumentuje úřad.

CHAPS s ním ale nesouhlasí a podal proti rozhodnutí rozklad: „Důvodů je celá řada, od formálních vad, přes nesprávné vymezení relevantních trhů, po podivný výpočet vyměřené pokuty. Na podání rozkladu je 15 dnů od doručení, což vyšlo zrovna na svátky, ale i tak má naše stručná verze rozkladu 34 stran,“ vysvětli Lupě důvody odvolání jednatel firmy Tomáš Chlebničan.

Strojově čitelný CHAPS

Podnět k šetření podal v roce 2013 Seznam.cz, který se od CHAPSu několikrát neúspěšně pokoušel data získat. I když se sporem uspěl i u soudů (včetně toho Nejvyššího a Ústavního), firma neustále vzdorovala. 

Ředitel Seznamu pro právní a legislativní záležitosti Michal Feix rozhodnutí ÚOHS přivítal: „Je v souladu s naším přesvědčením, které již více jak tři roky opakujeme nejen v řízení před Úřadem, ale rovněž v soudních sporech se společností CHAPS. Rozhodnutí Úřadu ještě nenabylo právní moci, a proto ho nebudeme nyní více komentovat. I tak je to významný a pozitivní milník, který téma jízdních řádů v České republice podle našeho mínění posouvá pozitivním směrem.“

UX DAy - tip 2

Teprve loňská změna vyhlášky 122/2014 Sb. přiměla firmu, aby od září 2015 ve strojově čitelném formátu JDF publikovala alespoň údaje o autobusových jízdních řádech. Vlakové ale ještě zůstaly ve formátu PDF – viz Tohle je výsměch. Úplné uvolnění dat o jízdních řádech CHAPSem se zase nekoná.

Dnes už CHAPS dává na příslušný FTP server celostátní vlakové jízdní řády ve formátech IS Kango, který k jejich zpracovávání používá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Podle Chlebničana ke změně na FTP došlo kvůli tomu, že formát zasílaných dat změnilo SŽDC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).