Hlavní navigace

Chile láká startupy z celého světa: Přijeďte na půl roku k nám, zaplatíme to

20. 9. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Až 40 tisíc dolarů nabízí Chile za to, že zakladatel projektu do země na půl roku přesídlí a bude se v tamním inkubátoru účastnit seminářů a dalšího programu. Chilská vláda si od programu slibuje jedinečný impuls pro místní podnikatelské prostředí.

Na letošní konferenci TechCrunch Disrupt v San Franciscu měly své pavilóny také nejslibněji se rozvíjející země latinské Ameriky: Argentina, Brazílie, MexikoChile. Za státní nebo městské peníze (například od radnice Buenos Aires) přivezly řadu svých domácích startupů, které se tak v San Franciscu mohly představit návštěvníkům Disruptu; a jako celek upozornit na bující startupovou scénu v těchto zemích.

Latinskoamerické vlády cítí příležitost: rozšířený přístup k rychlému internetu a globálně dostupné cloudové služby odbourávají překážky, přitom programátor v Chile nebo v Argentině bude pracovat za čtvrtinu toho, co programátor v Silicon Valley. (V tom je Česká republika zhruba srovnatelná.)

K rozvoji podpory pro nové internetové podnikání přispívá i občasný viditelný úspěch podnikatelů, kteří začínali ještě bez ní. Například Mercado Libre, něco jako latinskoamerické e‑Bay, se nyní obchoduje na NASDAQ, a jeho spoluzakladatel Hernán Kazah si mohl dovolit založit — spolu s bývalým finančním ředitelem Mercado Libre Nicolasem Szekasym — Kaszek Ventures, firmu zaměřenou na rané investice do latinskoamerických technologických společností.

Také investoři z USA si začínají všímat latinské Ameriky a investují tam — například Accel Partners vstoupili do brazilského Kekanta (hodnocení pohostinství, obchodů, zábavních podniků…) a do několika dalších společností. Investice někdy plynou i opačně: to když investoři z latinské Ameriky dostanou příležitost zúčastnit se financování startupů v USA.

Start-Up Chile

SUPboat jezdí po světě a láká do Chile

SUPboat jezdí po světě a láká do Chile

Stále větší pozornost budí program Start‑Up Chile — je nebývale štědrý a nelze jej tedy přehlédnout. Program rozjela chilská vláda prostřednictvím své agentury Corfo na podporu podnikání a inovace (pořádající InnovaChile je divizí této agentury); v zaváděcí fázi v roce 2010 se Start-Up Chile účastnilo jen dvacet projektů ze čtrnácti zemí, ale už v roce 2011 byly vypsány tři výzvy, na které odpovědělo 1500 projektů, a vybráno bylo 300. Do roku 2014 má programem projít 1000 projektů.

Program trvá necelých šest měsíců (24 týdnů) a Chile po dobu jeho trvání uhradí startupu až 90 % nákladů — mzdových, provozních i investičních — do nejvyšší možné částky odpovídající 40 tisícům dolarů (přesně je hranicí dvacet milionů chilských pesos). Jen zbylých deset procent si musí startup uhradit sám. Peníze lze dokonce získat předem, ale jsou stanoveny určité časové meze: nelze si dát vyplatit všechno hned na začátku.

Programu se musí zúčastnit zakladatel startupu osobně, nebo fyzická osoba, která startup ztělesňuje. Zakladatelé mají největší naději být vybráni. Startup musí být projektem globálním a nesmí být ve vývoji déle než dva roky. Může to být dokonce úplně nový, ještě neuskutečněný nápad, který je zatím jen „na papíře“.

Dotyčný zakladatel musí těch šest měsíců strávit osobně v Chile, kde také získá pracovní místo v inkubátoru, a naplno se zapojit do programu, který zahrnuje týdenní semináře, konference a další akce, ač většina programu je nepovinná. Veškerý program je v angličtině; znalost španělštiny se nepožaduje, třebaže se hodí umět aspoň tolik, aby se člověk v Chile neztratil.

V rámci programu si s sebou může hlavní účastník přivézt nejvýše dva další členy týmu; na ně se také vztahuje možnost čerpat peníze — včetně osobní odměny ve výši nepřekračující 350 000 Ch$ měsíčně — ale tito dva už nemusí zůstat po celou dobu v Chile a nemusí se projektu věnovat naplno.

Peníze lze čerpat pouze na účet založený v bance v Chile, a ten lze založit s dočasným pobytovým vízem, které účastníci získají. (Vízum zařídí chilská vláda.)

Další pracovní sílu si firma může najmout jak v Chile, tak kdekoli na světě. V rámci tohoto programu by tedy mělo jít platit z chilských peněz programátory třeba v Česku.

Proč to Chile dělá?

Za několik let takto vyplatí Chile startupům v přepočtu na čtyřicet milionů dolarů… Co za to získá? Program má podnítit rozvoj technologického podnikání v Chile a provázat je na podnikání světové — mezi účastníky programu vznikne spousta osobních vazeb, a všichni si zároveň vybudují vazby v Chile a na Chile; a program konfrontuje místní podnikatele, technology a investory se zkušenostmi i nápady ze světa.

Také se očekává, že zúčastněné projekty budou najímat místní vývojáře, že v Chile otevřou vývojová střediska — a že ta v Chile už zpravidla zůstanou i poté, co zakladatel Chile opustí.

BRAND24

Například společnost Quantconnect je zapsána v Chile. I když její spoluzakladatel Jared Broad zamýšlí přesídlit do New Yorku, vývojáře ponechá v Santiagu.

Český účastník Videoflot

David Spáčil

Do Chile se za několik dní vypraví za Videoflot David „Havran“ Spáčil, spolu se studentkou žurnalistiky na Masarykově univerzitě „Barbuchou“, která se chystá vytvářet (patrně ve formě videopodcastu) pravidelný seriál o jejich zkušenostech ze Start‑Up Chile.

Jak jste se o Start-Up Chile dozvěděli?

Od Petra Baseho, spoluzakladatele Hubu Praha, který absolvoval program zhruba před rokem.

Proč jste se přihlásili?

Důvodů je několik: možnost startu globální expanze našeho portálu v pro nás zajímavé destinaci (použití krátkých online videí má největší růstovou tendenci v Jižní Americe a v Asii); navázání zajímavých kontaktů a spolupráce s jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících zemí Jižní Ameriky; a finanční podpora, která se k účasti v akcelerátoru váže.

Jak složité bylo přihlásit se?

Bylo to celkem jednoduché, bylo potřeba vyplnit podrobný dotazník na internetu, přiložit doporučující dopisy a pár dalších formalit. Ve finále vybrali 101 projektů z cca 1500 přihlášených ze 37 zemí.

Vrátíte se po těch šesti měsících zase zpět?

To záleží na vývoji situace, pracovní víza máme na rok, na druhou stranu část týmu zůstává v České republice a Brno zůstane pořád naší domovskou základnou.

Chybí vám něco u nás, v České republice?

Ne, myslím si, že podmínky na rozjetí zajímavého projektu u nás v současné době nejsou špatné (i když pořád je samozřejmě co zlepšovat).

Měly by středoevropské země dělat něco podobného jako vláda Chile?

Určitě, podle mě se to stonásobně vrátí. Měl jsem to štěstí, že jsme byli na jaře vybráni s Videoflotem do brněnského startupového akcelerátoru StarCube, který nás za tři měsíce posunul obrovský kus dopředu, a myslím, že se ubírá trochu podobným směrem. Pokud někdo vážně uvažuje o rozjetí inovativního podnikání, můžu jen doporučit.

Dílem čerpáno z TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).