Hlavní navigace

Chrome OS míří do stolních počítačů, v březnu Asus uvede svůj Chromebox

6. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po all-in-one počítači LG Chromabase byl odhalen miniaturní Asus Chromebox. K dispozici bude i s procesorem Intel Core i7, 4 GB RAM, SSD diskem a kvartetem portů USB 3.0.

Chrome OS z dílny firmy Google se doposud až na jednu výjimku omezoval na značkové přenosné počítače Chromebook. Platforma Chrome OS se kvůli závislosti na webových aplikacích a cloudových technologiích považovala za spíše okrajové řešení pro netbooky. Nyní ovšem staronově míří i na stolní počítače.

Prvním pokusem byl Chromebox uvedený na trh společností Samsung v roce 2012, ale zdálo se, že zůstane jen u jediného pokusu. Nyní ovšem Google a jeho hardwaroví partneři chtějí s Chrome OS razantněji pronikat na trh stolních počítačů. Jihokorejský výrobce LG na veletrhu CES 2014 představil první all-in-one počítač s Chrome OS jménem Chromebase.

Zatím posledním přírůstkem do rodiny je nový Chromebox, který se tentokrát chystá uvést na trh Asus. Pasivně chlazený stolní počítač se bude ukrývat v krabičce o rozměrech pouze 124×124×42 milimetrů. Na trh mají zamířit hned tři verze s různými procesory Intel generace Haswell. Levný Celeron doplní Core i3 a Core i7.

Kapacita operační paměti má činit 2 GB nebo 4 GB (v závislosti na modelu) a kapacita SSD disku pak pouhých 16 GB. Specifikace dále zmiňuje gigabitové ethernetové rozhraní, dvoupásmové Wi-Fi, kvarteto portů USB 3.0, technologii Bluetooth 4.0, DisplayPort,  HDMI výstup a čtečku paměťových karet.

BRAND24

Nový Chromebox má být v prodeji od března 2014. Nejlevnější verze vyjde na 179 dolarů.

Jak si zařízení s Chrome OS vedou na trhu a jaké má s nimi Google plány si můžete přečíst v nedávném článku Chromebooky na vzestupu, míří i na český trh na našem sesterském serveru Root.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).