Hlavní navigace

Chromecast vylepšil podporu YouTube, brzy přijde i český Stream.cz

17. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Chromecast se dočkal lepší podpory YouTube. Další možnosti využití žádaný HDMI dongle získá díky nedávno uvolněnému SDK. Z lokálních služeb má Chromecast podporovat i Stream.cz.

Chromecast se dočkal rozšíření podpory přehrávání videí z YouTube na velké televizní obrazovce. Nově lze z prohlížeče Google Chrome na osobním počítači přes Chromecast přehrávat i videa z YouTube vložená do stránek třetích stran. Uživatelé tak nemusí „promítat“ přes Chromecast jen videa přímo z YouTube.

Zatím je k tomu nutné rozšíření Google Cast. S ním se nově v pravém dolním rohu přehrávače videa YouTube na libovolném webu zobrazuje tlačítko, které umožní přehrávání daného videa na velké televizní obrazovce. Chromecast však stále nepodporuje přehrávání soukromých videí a živého vysílání z YouTube.

Po nedávném zpřístupnění SDK pro nezávislé vývojáře se ovšem Chromecast dočká podpory řady dalších služeb včetně několika lokálních. S určitostí se již přes Chromecast na velkou televizní obrazovku chystá Stream.cz. Brněnský Zoner Software hodlá Chromecast využívat pro prohlížení fotek z mobilní verze softwaru Zoner Photo Studio.

UX DAy - tip 2

Konečně by také mělo být možné jednoduché přehrávání a prohlížení vlastního obsahu z lokální sítě. Google sice zatím podporu technologie DLNA jen slibuje, ale společnost Synology, výrobce NAS serverů, chystá pro svůj systém Synology DSM nový balíček, který by měl umožnit přehrávání videí či prohlížení fotek přes Chromecast na televizní obrazovce.

Chromecast lze zatím objednat do České republiky ze zahraničí nebo koupit z tzv. šedého dovozu v tuzemských e-shopech za cca 1500 Kč. Google ale přislíbil, že letos rozšíří oficiální distribuci také do České republiky. V oficiální distribuci u vybraných retailerů a e-tailerů Chromecast vyjde na 35 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).