Hlavní navigace

Chytré hodinky všude, jen ne u Applu, SIM bez operátora a @kardinalvlk se vrací

23. 3. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Motorola
Android Wear, další utahování kohoutků u stránek Facebooku, OneNote zadarmo, nejlepší TODO manažeři, negativní SEO a kde najdete nejvíce psychopatů. Co přinesl právě končící #tyden.

Zakázat PowerPoint, protože vyrábí tupé prezentující, neschopné hovořit o ničem jiném, než mají v prezentaci? Je to docela zvláštní myšlenka, že zákaz pomůcky nějak vyřeší neschopnost lidí. Ale jinak viz Physicists, Generals And CEOs Agree: Ditch The PowerPoint

GitHub už má taky jednu pěknou aférku. Julie Ann Horvath odtamtud musela odejít, protože prý čelila harašení a řadě dalších věcí. Viz ‚Queen of GitHub‘ who quit over gender harassment offers details of alleged bullying

Jonathan Ive v rozhovoru na Time.com. To stojí za přečtení. Viz Jonathan Ive Degigns Tomorrow.

The Czech Republic village of Brno near Prague“ aneb nic lepšího už nenajdete. Brno, česká vesnice nedaleko Prahy. Viz Czech village rebuffs Amazon's plans for center

Mimochodem, skandál okolo „odhalení“ tvůrce Bitcoinu americkým časopisem Newsweek ještě stále není u konce. Viz The colossal arrogance of Newsweek’s Bitcoin “scoop”

Kde najdete nejvíce psychopatů? Time říká, že mezi CEO, právníky a v TV a rádiu. Delší žebříček najdete v Which Professions Have the Most Psychopaths? The Fewest?

TELEgraficky

Co se dospělí mohou naučit od dětí ■ 150 aut je limit pro Lyft, UberX i Sidecar ■ RIP Google Voice ■ RIP Turntable.fm ■ Turecko selhalo  v zablokování Twitteru ■ Za konec Metro Firefoxu mohou omezení ■ RIP Ness ■ RIP Rando

HARDWARE

SIM karta, která není vázaná na operátora? Že by konečně? Viz Holland says yes to the network-agnostic SIM card

Time říká, že ostatní tvůrci chytrých hodinek mají problém. Google ukazuje, jak špatně na tom jsou. Viz With Android Wear, Google Just Made Other Smartwatches Look Foolish

Přivítejme další přírůstek do rodiny Androidů, Android Wear -developer.android.com/wear/index.html

A když jsme u toho: zapomeňte na to, že by se tento rok objevily také chytré hodinky od Applu. Viz THERE IS NO IWATCH

WEBDESIGN, INTERNET

Odkazy jsou mrtvé, jádrem SEO je teď UX? Ale jo, protože to Google zrovna teď říká. A přečíst si o tom lze něco v UX is the New SEO

Hodně zajímavé čtení v A Startling Case Study of Manual Penalties and Negative SEO o tom, jak funguje „negativní SEO“. A jak na to může někdo doplatit, aniž by dělal cokoliv špatného.

Matt Cutts řeší, co se má na e-shopu dělat se stránkami produktu, které už neexistují. A samozřejmě to není tak jednoduché. V zásadě u malého množství produktů Cutts doporučuje stránky víceméně zachovávat. U většího množství, tedy u stovek stránek, doporučuje 404 tam, kde opravdu produkt už neexistuje. A v případě něčeho tak velkého jako Craigslist doporučuje použít speciální značku pro „produkty nedostupné po“ (určitém datu). Navíc několikrát zdůrazňuje, jak je (pro zákazníka) důležité mu místo „již neexistujícího“ produktu nabídnout jiné možnosti. 

Mýty o webu? Čteme to, na co jsme klikli, čteme, co jsme nasdíleli, přirozená inzerce zachrání vydavatele, bannery nefungují. Viz What You Think You Know About the Web Is Wrong

Amíci čtou titulky, a pak už nic. Ostatně, tohle nebude typické jenom pro Američany, Češi na tom budou stejně. Prostě stačí jenom titulek a mají jasno. Viz Americans read headlines. And not much else.

Po blokování Twitteru se v Turecku vydali i k zablokování Google DNS. Což je celkem jasné, velmi rychle tam lidé zjistili, že stačí používat jiný DNS server. Viz též Twitter’dan sonra Google DNS’leri de mi engellendi?

The 10 most common Landing Page Optimization mistakes, pokud se zabýváte návrhy „landing“ stránek. Užitečné tipy, ale nic revolučního to samozřejmě není. Měl by to vědět každý, kdo se tím zabývá.

SOFTWARE

LifeHacker má tip na pět nejlepší TODO manažerů. Viz Five Best To-Do List Managers, kde zjistíte, že jde o Google Keep, Any.do, Wunderlist, Todoist a HabitRPG. Do první pětky se nedostaly věci jako Evernote, TickTick (následovník Astrid), ToodleDo. 

Microsoft OneNote je zadarmo pro Mac i Windows. Stahujte na www.onenote.com

Vědcům se nelíbí algoritmus od Google, který předpovídá chřipky, prý je nepřesný. Viz Study: Researchers Blame Google Flu Trends Inaccuracies On Ongoing Algorithm Updates, kde navíc říkají, že by se algoritmus dal zlepšit, kdyby byl Google méně tajnůstkářský. Problém totiž je, že Google k předvídání používá vyhledání a nikdo neví, kterých 45 termínů používá.

Přednáška na téma linuxových pomůcek pro analýzu výkonu. Hledejte v Linux Performance Analysis and Tools: Brendan Gregg's Talk at SCaLE 11×

Titanfall: http://vimeo.com/88860112

Potřebuje svět další programovací jazyk? Facebook si zjevně myslí, že ano. Je tu Hack. Viz Facebook unveils Hack, a new programming language for writing code faster a samozřejmě hlavně hacklang.org

Jak přesvědčit „staré“ tabulky v Google Docs, aby byly editovatelné offline? Čtěte v How to quickly convert old Google Drive Sheets to the new format for offline editing

MARKETING A KOMUNIKACE

POLL: PEOPLE STILL SEEK MEATY NEWS ON MEDIA BUFFET pokud  chcete vědět něco o tom, proč a jak čtou v USA lidé zpravodajství.

Is Search Marketing No Longer Sexy? zní jako docela dobrá otázka. Ale otázka ve skutečnosti je, byl vůbec někdy sexy?

Tohle je užitečný kousek. Čemu všemu by marketéři dnes měli rozumět:

Žijeme ve světě, kde je možné všechno změřit. Takže víme, že „selfie“ na Instagramu mají o 38 % více líbí. Otázka je, jestli tahle informace hraje nějakou roli. 

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

How do I Really Feel About Anonymous Apps Like Secret? je poněkud delší čtení na téma anonymity Internetu, výhody reálných identit, reputace a toho, zda „100% anonymní“ aplikace (zde Secret) jsou dobré nebo špatné. Respektive: co dobrého a špatného mohou přinést.

Můžete tomu říkat, jak chcete, já tomu říkám vtip roku: WhatsApp: Your Data Is Safe With Us, Even From Facebook

Facebook tvrdě pracuje na ještě lepším rozpoznávání obličejů. Jako by nestačila 97% úspěšnost. To se to bude šmírovat na všech těch fotkách. Viz Facebook's working on facial verification that's ‚nearing human-level performance‘

Scam už začal masově využívat ztracené letadlo. Samozřejmě hlavně na Facebooku. Viz Missing Malaysian Airliner Scams Strike Facebook

A je to tu zase. „Pozvánky“ do bety GTA V pro PC obsahují malware. Viz PC beta invites for Grand Theft Auto 5 contain malware

Microsoft nějak necítil potřebu soudního příkazu k prohledání soukromého e-mailu na Hotmailu. Firmě prostě stačily „okolnosti“. Je to dost děsivé a ani snaha o vysvětlení v Strengthening our policies for investigations moc klidu nepřidává.

480 tisíc pokuta za rozesílání spamu pro eMarketing CZ. Viz Uložení pokuty společnosti eMarketing CZ

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Tipy v Twitter Tips for Beginners: Everything I Wish I Knew About Twitter When I Started jsou dobré, odpovídají i tomu, co najdete v Školení: Twitter pro firmy a firemní komunikaci a důležité je vědět, že Twitter je jiný než Facebook či Google+. Hodně jiný.

Radek John se přátelí s každým. Včetně s falešnými účty co jenom chrlí spam

Radek John se přátelí s každým. Včetně falešných účtů, které jenom chrlí spam.

How to make a Facebook Page RSS list in 6 easy steps se může hodit, pokud si budete chtít udělat (a) přehled všech facebookových stránek, kde jste fanouškem a (b) z tohoto přehledu vytvořit seznam RSS a přes OPML to dostat do nějaké čtečky. Výhodu to má tu, že RSS Stránek nepodléhá masivní 4% cenzuře příspěvků.

Podle posledních čísel ukazuje Facebook příspěvky stránek pouze 2 % fanoušků. Osobně jsem v prosinci (až lednu) mohl potvrdit jen to, že počty zobrazené jednotlivých příspěvků klesly na polovinu předchozího počtu. A v březnu jsem začal mít trochu podezření, že je to ještě menší. Zjevně je to podezření založené na skutečnosti.

Zjistit váš první Tweet? I na to už má Tweet vlastní službu https://discover.twitter.com/first-tweet

Může Twitter zrušit @ a #? Tedy možnost odpovědět či citovat pomocí @jméno a hashtagy coby štítky spojující tweety? A pokud je zruší, co zbude? Osobně právě tyto dvě funkčnosti jsou jednou z nejlepších vlastností, které Twitter má. Viz Is Twitter Getting Rid of @-Replies and Hashtags?

@kardinalvlk je zpět na Twitteru

@kardinalvlk je zpět na Twitteru

MOBILNÍ APLIKACE

Hry hrané na Androidu a iOSu? Skvělá věc, jedna taková je například Minecraft. Ale bude jich nejspíš ještě více, Google spouští speciální podporu a knihovny, které to umožní. Viz Google rolls out cross-platform iOS/Android gaming with Play Games Services

Na Google+ nejsou lidé inteligentnější než na Facebooku

Na Google+ nejsou lidé inteligentnější než na Facebooku

STARTUPY A EKONOMIKA

Disrupt Your Business Before Someone Else Does je zajímavé například tím, že to říká Bob Herbold, dřívější COO Microsoftu. Což je právě společnost, která v „rozvracení“ (aby se stala lepší) opakovaně selhává.

100 milionů eur na EU Hackaton. Není to poněkud moc? A dává to vůbec smysl? Viz Why Is The European Commission Spending €100M On A Pointless Hackathon?

Užitečné čtení pro všechny PR harcovníky, startupy a tak vůbec hledejte v Confessions of an ex-tech journalist

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv, v drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).